Claudiu Zamfir

Impozit forfetar și amnistie fiscală 2019? Patroni IMM: Nu suntem de acord

Thumbnail

Patronii cu firme mici și mijlocii membri ai Consiliului Național al IMM-urilor resping amnistia fiscală anunțată de Ministerul Finanțelor, precum și un eventual impozit forfetar pentru firmele mici menționat, ca posibilitate, de ministrul Finanțelor, Eurgen Teodorovici.

AMNISTIE FISCALĂ 2019: Poziția patronilor IMM față de propunerea oficială

Firmele, persoanele fizice autorizate și alți contribuabili care au datorii sub 1 milion de lei la stat vor putea fi iertați de dobânzi și penalități dacă vor plăti datoria principală, potrivit propunerii oficiale de amnistie fiscală publicate de Ministerul Finanțelor. Pentru datornicii cu peste 1 milion de lei, dintre care cei mai mari debitori sunt companii de stat, este prevăzut un mecanism de restructurare a datoriei diferit.

Patronii de firme mici și mijlocii membri ai celei mai mari confederații de IMM-uri din România se opun, însă, amnistiei fiscale, considerând că nu este echitabilă față de firmele fac eforturi să-și plătească la timp taxele și impozitele la ANAF. Asta rezultă dintr-un sondaj realizat online, pe site-ul CNIPMMR, la care au participat peste 400 de respondenți, majoritatea declarând că reprezintă microîntreprinderi.

Deși 42,8% din respondenți declară că ar putea fi interesați personal de amnistia fiscală (să li se reducă măcar penalitățile datorate), 77,3% din respondenți nu susțin adoptarea acestei măsuri și 77,2% considerând că măsură este una controversată, cu efecte multiple sau cu efecte negative.

Potrivit CNIPMMR, „În locul unei măsuri controversate de amnistie fiscală, cu efecte negative evidente, cu dezavantaje și inechități față de contribuabilii onești, ar trebui avute în vedere:

  • măsuri de stimulare a conformării benevole și de bonificare a întreprinzătorilor care şi-au plătit la timp și în bune condiții taxele şi impozitele,
  • precum și măsuri de îmbunătățire a cadrului legal fiscal, vizând în principal aşezarea justă a sarcinilor fiscale potrivit principiului constituţional care reprezintă o garanție a principiului egalității în materie fiscală (exp. eliminarea obligațiilor de a plăti contribuţii mai mari decât înseşi veniturile realizate pentru contractele cu timp parțial care afectează cca 1 milion de salariați),
  • precum și reducerea penalităților foarte ridicate din prezent și combaterea plăților întârziate ale autorităților publice față de întreprinzători”.  

Comunicat_amnistia_fiscala by Claudiu on Scribd

IMPOZIT FORFETAR: De ce se opun patronii IMM

Patronii IMM se opun și introducerii unui impozit forfetar (o sumă fixă) care să fie plătit de marea majoritate, peste 1,1 milioane, de contribuabili, în locul actualelor forme de impozitare pentru firme (între 1 și 3% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderi, resepctiv 16% din profit pentru firmele care nu se încadrează la plafonul fiscal al microîntreprinderilor).

„În România astăzi sunt aproximativ 1,2 milioane de contribuabili. Cam 45.000 aduc ca venituri 98%. Acesta înseamnă o mare parte din ceea ce înseamnă ANAF, resurse financiare, umane, sunt ca să zic aşa alocate fără un temei logic. Pe de altă parte, companiile sunt sufocate de foarte multe verificări pe care ANAF le desfăşoară. Şi atunci spun aşa: dacă un milion o sută şi ceva de firme aduc undeva la 2% atunci poate o abordare de acest tip, forfetar (impozit forfetar), ar fi mai indicată pentru ambele părţi. Şi pentru mediul de afaceri şi pentru ANAF. Poate o sumă fixă stabilită anual de către stat, în mod transparent, ţinând cont de cifra de afaceri a acelei companii, şi atunci ANAF nu face niciun fel de verificare pe acel contribuabil", a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, săptămâna trecută.

Ministrul Finanţelor a afirmat că se doreşte o creştere a fiscalizării. În cazul aplicării impozitului forfetar, cei 45.000 de contribuabili vor primi o atenţie acordată în mod corect modului în care se va face controlul asupra lor, iar procesele verbale pe care ANAF le va întocmi vor fi prezentate public, dar fără date de identificare, pentru ca restul companiilor să ştie exact în fiecare speţă cum să acţioneze în timpul pe care îl au la dispoziţie până la control.

Luni, CNIPMMR a afirmat că „nu susține o nouă impozitare forfetară și o creștere a fiscalizării IMM-urilor”.
Patronii IMM cer, în schimb, „asigurarea stabilității cadrului legal fiscal actual, orientat deja din 2015 (prin ample modificări legislative adoptate în fiecare an până în 2018), într-o mult mai mare măsură către impozitarea veniturilor în loc de cea a profiturilor și pe înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit specific pentru anumite categorii de activități, impozit având caracteristicile unui impozit forfetar”.

De asemenea, CNIPMMR cere:

  • „o amplă restructurare a ANAF și o reducere importantă a cheltuielilor de funcționare, inclusiv a controalelor”.
  • „măsuri administrative și legislative corespunzătoare pentru rezolvarea problemei controalelor excesive, recunoscută de Ministrul Finanțelor Publice: <<companiile sunt sufocate de foarte multe verificări pe care ANAF le desfăşoară>>”.
  • ANAF ar trebui să se concentreze pe prevenire și pe informarea contribualilor, mai spun micii patroni.

Reamintim că în prezent în sectorul HoReCa funcționează un tip de impozit specific, care are caracteristici de impozit forfetar, în anumite condiții.

Pozitie IMM Forfetar by Claudiu on Scribd

Citește și:

Propunere oficială de aministie fiscală 2019: Mici SRL, PFA și alți contribuabili să fie iertați de penalități, dacă plătesc principalul

Parallax

Vizualizari
5286
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri