Redacția StartupCafe.ro

Bacșișul se trece pe nota de plată și pe bonul fiscal - lege promulgată

femeie-bani-lei-dreamstime-2022

Legea care prevede că bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, vineri, și va fi aplicată de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit Administrației Prezindențiale, președintele Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Conform News.ro, sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral şi banii din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA. 

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Prevederile urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sancţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Astfel, legea reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Bacşişul va putea fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.

Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.

Reglementarea bacșișului a fost cerută de patronatul HORA, care reprezintă domeniul HoReCa.

Parallax

Vizualizari
3389
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 889
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri