Claudiu Zamfir

Bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează - lege adoptată de Parlament

bani-mana-dreamstime

Bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal și se va impozita, de la 1 ianuarie 2023, potrivit unei legi adoptate de Parlament.

Camera Deputaților a adoptat, marți, ca for decizional, noua lege, cu 189 de voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri, după ce textul trecuse și de Senat. Pentru a intra în vigoare, legea necesită promulgarea de către președintele Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit News.ro, textul adoptat prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal, iar sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral şi banii din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%

Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Proiectul de lege, iniţiat de fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici, modifică ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale şi completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Astfel, propunerea legislativă reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Astfel, bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Bacşişul va putea fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.

Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.

Reglementarea bacșișului a fost cerută de patronatul HORA, care reprezintă domeniul HoReCa.

Parallax

Vizualizari
4518
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri