L.P.

Romanii care se intorc in tara ar putea primi pana la 50.000 de euro pentru a-si deschide o afacere

Imagine principala
Romanii care se intorc in tara ar putea primi pana la 50.000 de euro pentru a-si deschide o afacere
Proiectul guvernamental Romania Competitiva vrea sa acorde romaniilor din strainatate care se intorc in tara  un grant de pana la 50.000 de euro pentru a-si deschide o afacere, De program ar putea beneficia si studentii care au studiat in strainatate si vor sa-si inceapa o afacere in Romania. Programul va fi finantat din fonduri europene si urmeaza sa intre in dezbatere publica in septembrie.

Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene si va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operational Capital Uman.

"Fiecare beneficiar va primi pana la 50.000 de euro, adica 90% din totalul investitiei", a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), potrivit agentiei Agerpres.

De asemenea, viitorii antreprenori vor beneficia si de consultanta si training in afaceri din partea statutului.

"Este de preferat ca romanii care se intorc sa isi deschida un business in zona lor de expertiza, spre exemplu cine a lucrat in constructii sa isi deschida o firma in acest sector, iar cine a ingrijit persoane varstnice sa deschida un azil de batrani. Acestea sunt modele de business destul de greoaie, tocmai din aceasta cauza este importanta sa le oferim si consultanta, nu doar granturi", a precizat el.

Criteriile finale de eligibilitate pentru beneficiari vor fi stabilite in cadrul procesului de consultare publica, proces care va fi demarat la inceputul lunii septembrie, a adaugat Claudiu Vrinceanu.

In cadrul proiectului "Romania competitiva", au fost programate o serie de 16 sesiuni publice consultative. Diaspora si mobilitatea fortei de munca a fost tema celei de-a saptea sesiune de consultare publica in care s-a discutat despre promovarea migratiei de intoarcere prin promovarea informatiilor de interes pentru diaspora in mod consecvent in spatiul virtual (website) si prin misiunile diplomatice, precum si prin eliminarea obstacolelor de ordin administrativ pentru cei care doresc sa revina in tara (ex: flexibilizarea si debirocratizarea procesului de echivalare a studiilor realizate in strainatate, recunoasterea vechimii in munca etc.).  

Totodata, in cadrul dezbaterii, s-a pus accent pe dezvoltarea de programe pentru sustinerea antreprenoriatului in Romania pentru romanii din diaspora prin facilitarea unei scheme de minimis dezvoltata de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni in parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene finantat prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Parallax

Vizualizari
111
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Sigur Ii credem pe cei care au castigat taxa auto in instanta si o vor vedea in 5 ani, esalonat.
poza de profil
Când O zbura porcu'...pun pariu ca ajung in tara, incep demersurile pentru bani si ma costa mai mult sa spaguiesc funcionarii ca sa primesc fondurile..din pacate statul român condus de neocomunisti si-a pierdut orice credit in fata diasporei...pe termen luuuuung....

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri