Claudiu Zamfir

Ministerul Culturii le ofera antreprenorilor 100.000 de lei, dar le cere sa nu-i foloseasca pentru profit. Descarca metodologia programului de sprijin

Imagine principala
Ministerul Culturii le ofera antreprenorilor 100.000 de lei, dar le cere sa nu-i foloseasca pentru profit. Descarca metodologia programului de sprijin
Antreprenorii care fac afaceri cu jocuri video, software sau design, mestesugarii si artistii pot sa obtina de la stat un ajutor de pana la 100.000 de lei pentru dezvoltarea activitatilor din sectorul industriilor creative, printr-un program demarat, luni, de Ministerul Culturii. Institutia le cere, insa, beneficiarilor sa nu obtina profit prin activitatile finantate cu acest ajutor nerambursabil.

Programul CultIn, finantat de Ministerul Culturii, se adreseaza "antreprenorilor ce isi desfasoara activitatea in domeniul industriilor culturale si creative, initiativelor personale organizate in companii, hub-uri, incubatoare de proiecte si afaceri, studiouri de creatie, care au potentialul de a genera prosperitate prin valorificarea proprietatii intelectuale", conform unui anunt facut de institutia guveramentala.

Pentru a putea cere banii de la stat, antreprenorii si ceilalti solicitanti trebuie sa ineplineasca cerintele prevazute la art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 245/2001, cu modificarile si completarile ulterioare: 

  • sunt persoane fizice autorizate (PFA), respectiv persoane juridice infiintate in conformitate cu prevederile legale (deci inclusiv SRL - n.n.), cu exceptia institutiilor aflate in subordinea Ministerului Culturii.
  • nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetul local.

Domeniile culturale pentru care solicitantii pot depune oferte in vederea obtinerii de finantari nerambursabile:

  • Arhitectura,
  • Mestesuguri,
  • Design (de ex: grafic, vestimentar, de produs),
  • Media digitale (e.g.  dezvoltare software, web design, aplicatii mobile, dezvoltare jocuri web).

Potrivit sursei citate, "o atentie deosebita" se va acorda acelor proiecte care identifica si se adreseaza industriilor culturale si creative dominante din localitatile si regiunile de unde provin solicitantii de finantare si care vor valorifica cu precadere resursele creative locale.

Banii pusi in joc

Programul CultIn are la dispozitie, in anul 2016, un buget total de 500.000 de lei. Valoarea maxima a finantarii acordate pentru o singura oferta culturala este de 100.000 lei, conform procedurii de derulare a programului.

Antreprenorul care solicita finantarea trebuie sa asigure din surse proprii cel putin 20% din valoarea proiectului cultural.

"Finantarea nerambursabila se acorda numai in conditiile existentei unor surse de finantare proprii sau atrase ale beneficiarului finantarii, in cuantum de cel putin 20% din costul total al proiectului cultural" - se arata in procedura.

Aceasta inseamna ca, la o finantare nerambursabila de 100.000 de lei, valoarea totala a proiectului trebuie sa fie de cel putin 125.000 de lei, iar partea care trebuie sa fie asigurata de antreprenor din surse proprii trebuie sa fie de minimum 25.000 de lei.

Conditie non-business

Desi le cere contributie din surse proprii, una dintre conditiile pe care Ministerul Culturii le pune antreprenorilor carora le ofera finantarea contrazice insasi ideea de antreprenoriat: sa nu faca profit din activitatile finantate cu ajutorul nerambursabil.

Masura este impusa printr-un act normativ din 1998, Ordonanta nr. 51/1998.

"Finantarile nerambursabile nu pot fi utilizate pentru activitati generatoare de profit", prevede ordonanta.

De asemenea, "finantarile nerambursabile acordate nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor sau pentru cheltuieli salariale ale persoanelor juridice de drept public beneficiare".

Prin acest sprijin nerambursabil se vor putea acoperi:

a) Costuri de productie, inchirieri de spatii si aparatura, onorarii, prestari servicii, premii.

b) Cheltuieli ocazionate de cazarea si transportul intern si international al participantilor/invitatilor

c) Alte cheltuieli specifice, precum tiparituri, actiuni promotionale si de publicitate

d) Diurna, acordata in conditiile legii

 

Cand se pot cere banii de la stat

Apelul de candidaturi pentru programul de finantare CultIn este deschis aplicatiilor conform urmatorului calendar al sesiunii de finantare:
  • Perioada de depunere a dosarelor: 14 martie - 14 aprilie 2016
  • Verificarea conformitatii administrative, respective a eligibilitatii cererilor de finantare: 15 - 18 aprilie 2016
  • Evaluarea proiectelor culturale: 19 -24  aprilie 2016
  • Publicarea listei cu punctajul acordat proiectelor: 25 aprilie
  • Perioada de depunere a contestatiilor: 26-28 aprilie 2016
  • Publicarea listei finale a proiectelor castigatoare dupa finalizarea contestatiilor: 2 mai 2016

Acte necesare la inscriere

Ofertele culturale din domeniul industriilor culturale si creative sunt prezentate de solicitanti sub forma unui dosar, care trebuie sa contina urmatoarele documente:

a) Cererea de finantare nerambursabila tipizata, completata si semnata de catre reprezentantul legal al solicitantului (Anexa 4). Cererea de finantare nerambursabila se completeaza prin descarcarea forumularului tipizat, de la adresa www.cultura.ro.

b) Copia, conform cu originalul, a hotararii judecatoresti de infiintare, definitiva si irevocabila, care sa ateste personalitatea juridica, unde este cazul.

c) Copia, conform cu originalul, a actului constitutiv, a statutului si a actelor doveditoare ale sediului si patrimoniului initial ale solicitantului, precum si actele aditionale, dupa caz.

d) Copia certificatului de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor (unde este cazul, in conformitate cu legislatia in vigoare).

e) Copie a Certificatului de atestare fiscala.


Aplicatiile la programul de finantare CultIn se depun in plic inchis, la Registratura Generala a Ministerului Culturii, b-dul Unirii nr. 22, sector 3, Bucuresti

Resurse utile:

Descarca de AICI Normele metodologice de desfasurare a programului.

Descarca de AICI documentele necesare inscrierii in programul CultIn.

Consulta AICI calendarul oficial al programului.
Parallax

Vizualizari
105
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri