Claudiu Zamfir

Legea care faciliteaza investitiile business angels in firme mici, adoptata de Parlament. Noile prevederi

Imagine principala
Legea care faciliteaza investitiile business angels in firme mici, adoptata de Parlament. Noile prevederi
Persoanele care vor investi intre 3.000 si 200.000 de euro in microintreprinderi si inreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale, potrivit noii legi pentru stimularea investitorilor individuali "business angels", adoptate miercuri de Parlament.

Legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, ca for decizional, cu 265  de voturi pentru, unul impotriva si 4 abtineri, dupa 7 luni de la promovarea proiectului de catre Guvern. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.

Pe scurt, un investitor privat ofera unei firme tinere o investitie de minimum 3.000 de euro, pe 3 ani si primeste, in schimb, parti sociale in afacere. Initial, proiectul Guvernului prevedea un prag minim d einvestitie de 5.000 de euro, insa parlamntarii l-au scazut la 3.000 de euro, dar au introdus, in schimb, un plafon maximal de 200.000 de euro.

Ce obtine investitorul?
  • In plus fata de situatia existenta, viitoarea lege il scuteste pe business angel de impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma in care a facut investitia, timp de 5 ani.  
  • Cand se horataste sa-si vanda partile sociale obtinute in firma, este scutit de impozit pe diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare, daca transferul are loc dupa trecerea unui termen de 3 ani de la dobandire.
Ce obtine mica firma care primeste investitia?
  • Obtine capital necesar dezvoltarii afacerii, printr-un imprumut fara dobanda.
  • Pe langa bani, atrage in firma si experienta si know-how, avand in vedere, ca, de regula, business angelul este o persoana cu experienta in afaceri si management.
Conditii pentru investitor:
  • Sa fie persoana fizica
  • Poate primi maximum 49% din SRL-ul in care investeste
  • Nu are voie sa-si vanda partile sociale timp de 3 ani
Conditii pentru firma care primeste investitia:
  • Trebuie sa fie societate cu raspundere limitata (SRL)
  • Este intreprindere autonoma
  • Nu se afla in stare de faliment ori lichidare.
  • Trebuie sa fie o microintreprindere sau o firma mica (are active si cifra de afaceri mai mici de 10 milioane de euro si mai putin de 50 salariati). Aceasta prevedere a fost introdusa de Parlament.  Tot Parlamentul a eliminat si conditia ca SRL-ul sa aiba maximum 3 ani de la infiintare pentru a primi investitia business angel.
In forma adoptata de Parlament, NU  beneficiaza de aceasta lege investitiile realizate in societati care desfasoara activitati in urmatoarele domenii:
  • bancar;
  • asigurari si reasigurari, al pietei de capital, intermedieri financiare, orice alte activitati in domeniul financiare;
  • tranzactii imobiliare, inchiriere active imobiliare, intermedieri in domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliara;
  • jocuri de noroc si pariuri;
  • productie sau comercializare de otel;
  • productie sau comercializare de carbune;
  • constructii de nave maritime si fluviale;
  • productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope;
  • consultanta in orice domeniu.

Mai multe despre Legea business angels, intr-un interviu VIDEO cu fostul ministru delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu.

Parallax

Vizualizari
2374
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
distrugeti inovatia Legea asta distruge inovatia.Pentru ca in loc ca fondatori sa faca firme pe care sa le poata conduce, o sa ajunga doar ca sa porneasca o firma sa le dea bucata din firma la baieti destepti din business.Adica daca eu cred in idea mea si imi vand casa, platesc taxe mai mari fata de baietii destepti care imi dau banii si preiau controlul firmei mele?
poza de profil
comentariu Comentariul precedent a fost pripit. Este incorect.
poza de profil
Bussines devil! Actionarul care a pus si bani la bataie da imbecilismul de impozit pe dividende. Bussines angelul nu plateste nici dividende si ia si actiuni! #justrromanistanthings
poza de profil
huh Ce-i aia „business angel”? Trăim în România și ar trebui să vorbim românește. Corect este „înger de bișniță”.
poza de profil
stai tu linistit Ca se gasesc solutii. Ce, crezi ca sotia sau nasul nu poate fi business angel ?Daca scoteau direct impozitul pe dividende era mai simplu...
poza de profil
? Cred ca ai cel putin 2 probleme:1. Legea nu te lasa sa le dai mai mult de 49% din firma.2. Nu te forteaza nimeni sa face un asemenea pact. La fel de bine ideea ta poate sa fie un fail total si investitorul sa-si piarda banii.
poza de profil
Ori ori? "Conditii pentru firma care primeste investitia: Are cel mult trei ani de la infiintare"versus:"Tot Parlamentul a eliminat si conditia ca SRL-ul sa aiba maximum 3 ani de la infiintare pentru a primi investitia business angel. "
poza de profil
Graba strica treaba N-am inteles, cine va obliga sa apelati la acest gen de instrument financiar? Daca aveti forta financiara, nu aveti nevoie de asta. Sau, puteti apela la alte forme de finantare: bancar, leasing, etc. Nu va repeziti sa trageti concluzii pana nu intelegeti despre ce e vorba.
poza de profil
Indignare Unii comentatori, mai mult sau mai putin cunoscatori a ceea ce inseamna riscul investitional, bat moneda doar pe facilitatile fiscale de care, vezi doamne ar beneficia investitorul privat. Pai, hai sa eliminam toate avantajele pe care le-ar avea si sa asteptam apoicu ochii mari fonduri, miradu-ne apoi ca nu vine nimeni cu bani. E vorba de bani privati, da?Isi pune cineva intrebarea, daca in primii 3-5 ani va exista ceva de impartit, ca dividende? Poate asociatii decid reinvestirea profitului, daca legea va favoriza aceasta activitate. Sau, poate afacerea finantata de investitorul privat va incepe de produca profit dupa mai mult de 3 ani, datorita duratei mari de implementare a proceselor ce vor fi implementate in firma finantata. Investitorii in agricultura, de exemplu, inteleg foarte bine despre ce e vorba. Deci, s-ar putea ca timp de 3-5 ani, investitorul nu va incasa niciun profit. Dar asta nu ne impiedica sa ne ne umflam de indignare, ca urmare a facilitatilor ce ii sunt acordate celui ce isi risca banii, nu-i asa?
poza de profil
Facilitati Cu tot respectul, legea te lasa sa cesionezi cat vrei din partile sociale, insa doar pentru 49% din acestea beneficiezi de facilitatile fiscale cuprinse in lege. Apropos, facilitatea cu impozitul 0 pe dividende e caduca, din moment ce, conform Codului Fiscal, din 2016 acesta va fi 0 pentru persoanele fizice, actionari/asociati in societati comerciale. Se vor impozita cu 5% dividendele reprtizate persoanelor juridice, din moment ce o firma poate fi actionara/asociata in cadrul altei societati. Ramane doar facilitatea a doua, de neimpozitare a venitului realizat la exitul din business. Iar aici e cu cantec, strategiile de exit sunt foarte complicate si dificil de realizat astfel incat profitul sa fie semnificativ.
poza de profil
Finantarea are rostul ei. Nu putem sa o negam in totalitate, pentru ca unii au frici si frustrari. Nu exista o reteta de succes in afaceri si nici reguli clare cu privire la finantare. Asa cum au raspuns si altii, nu esti obligat sa apelezi la acest gen de finantare, daca poti. Mai mult, daca poti, si asta iti poate spune orice busines man cu experienta, e totusi bine a evita orice fel de imprumut, fie ca e business angel, banca sau orice de genul asta, mai ales in stadiile incipiente ale afacerii. Chiar daca tu crezi cu tarie in ideea ta, nu te imprumuta pana nu ai o idee cat de cat obiectiva asupra succesului sau, iar aceasta nu se obtine de pe margine, ci jucand. Uneori insa ca sa intri in joc ai nevoie de bani. Cand n-ai bani, gandeste-te la afaceri ce nu necesita investitie initiala mare ci inovatie si pricepere. Apoi, cand vei fi bogat poti sa iti afaceri care necesita doar o investitie mare, gen hotel, magazin, benzinarie unde nu e nici o inovatie, ci doar conformism.In afaceri trebuie sa fii nici f. pesimist dar nici f. optimist. Cei care castiga in final sunt realistii. Ai nevoie de optimism ca sa faci pasul si sa intri in joc cu ideea ta, ai nevoie de pesimism cand iti faci calculele, mai ales cand implica imprumuturi.Acest gen de finantare cu business angels, are totusi niste avantaje fata de banca sa zicem. Business angel-ul e un om nu numai cu bani dar si cu networking. El re va ajuta si cu relatii si cel putin teoretic are tot interesul sa reusesti. Acesta ar fi un criteriu de a-ti alege business angelul. Daca ideea ta are valoare, cei cu adevarat buni in business vor simti si ei destul de repede si iti vor face oferte de finantare. Asociaza-te cu cei care iti pot deschide usi, conteaza mai mult decat banii. Daca exista riscul ca business angel-ul sa iti acapareze ideea si business-ul : DA ! Ai grija la lacomia lui, dar mai ales la a ta. Atentie mare la ce negociezi, de obicei lacomia ta e cea care te duce la pierzanie. Banul e ochiul dracului, mai ales cand nu il ai.
poza de profil
Chestia cu procentele e praf in ochi. Chiar daca business angel-ul ar fi limitat prin acel procent de 49% sa iti ia afacerea, in realitate exista diverse portite pentru a o face. Poate veni cu interpusi care sa investeasca in firma fortandu-va sa va diminuati prcocentul din firma, poate sa isi faca alta firma prin interpusi si sa isi mute clientii in acea firma ( daca clientii sunt principalul asset al afacerii voastre), si multe, multe altele. Aveti grija pe mana cui puneti ideile si mai ales ce semnati. Chiar daca ceea ce semnati vi se pare logic si ca va pune la adapost in orice situatie, cereti opinia a cel putin unui jurist cu experienta mare in contracte comerciale. In general o lege nu poate tine loc de buna credinta si de un contract bine facut.Si chiar si cu un contract beton, credeti ca puteti plati avocati mai buni ca ai lui ?
poza de profil
Comunism si religie ortodoxa. Doi factori care contribuie la neincrederea generala in oamenii cu bani. Si la asta se adauga din pacate 25 de ani de tranzitie, in care s-au imbogatit in general hotii.In afaceri insa nu iti permiti sa faci generalizari din astea stupide. Ele sunt pentru "popor" care crezand ca oamenii cu bani sunt niste oameni in esenta rai, vor ramane din pacate saraci si slugi ale unor astfel de oameni.Cei care vor sa faca afaceri trebuie sa nu aiba prejudecati, sa discearna si sa gaseasca nise si in general tot felul de lucruri care nu tin de common sense-ul din socetate care dupa cum stim, nu ajuta la nimic.
poza de profil
amendament Multumesc. in proiectul initial, conditia era maximum 3 ani de la infiintare, insa Parlamentul a eliminat aceasta conditie, printr-un amendament, in forma finala a legii.
poza de profil
Dar oare ce e aia "postac" sau "troll" ? Iti inteleg frustrarea, ai facut eforturi sa ne inveti limba, care stim, nu e tocmai usoara, mai ales cand vii de la est. Ca daca erai italian sau spaniol, ehe, era alta viata.Hai tovarase sa vorbim romaneste daca vrei si sa le spunem celor ca tine "corifeul mincinos", "mercenarul beznei mintii" si "inflamator al forumurilor"...Eminescu le spunea "canalii de uliti", acum si pe online.
poza de profil
Iara ne uitam la drobul de sare!!! In sfarsit se face cate ceva si pentru Romanica!Dar cum de au hotarat Parlamentarii acestia de 2 bani sa adoapte aceasta lege? Pe mine asta ma mira!!Pe cand si altele, de pilda:1. Inchisoare de 100 ani pentru delapidari sau inselaciunea stului si reducere pedepsei daca da banii inapoi, astfel incat cel care fura de la stat sa nu se bucure de banii dositi;2. Judecatorii care dau sentinte infirmate de instantele superioare sa fie pusi pe liber de sistem daca gresesc mai mult de 20-30% din cazuri. 3. Ca la altii, un caz deja judecat si acceptat de instantele superioare sa devina lege. Poate asa creste responsabilitatea si dreptatea!!!!Si mai sunt ele si altele, dar.....
poza de profil
Caut business angel Buna ziua, am o firma nou infiintata si as avea nevoie de ajutor financiar pt a putea demara activitatea. In domeniul medical si intretinere corporala. Va multumesc

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri