Claudiu Zamfir

Antreprenor care a fondat un startup gen UBER, cooptat în Guvern. În Indonezia

Thumbnail

Un  antreprenor care a fondat un startup de economie colaborativă asemănător cu UBER a fost cooptat în Guvern, posibil pe un post de ministru. Nu se întâmplă în România, ci în Indonezia.

Nadiem Makarim, fondator și director general (CEO) al startup-ului indonezian Go-Jek, a anunțat că demisionează de la conducerea „decacornului” pe care la înființat, pentru a se alătura Guvernului de la Jakarta.

Astfel, antreprenorul urmează să se alăture noului Cabinet al președintelui indonezian, Joko Widodo. Țara asiatică este republică prezidențială, iar președintele este atât șeful statului, cât și al Guvernului, un sistem asemănător cu cel din Statele Unite.

Nu a fost anunțat oficial postul pe care îl va ocupa Nadiem Makarim în guvernul indonezian, dar presa locală a dat ca posibilă o funcție de ministru al Economiei Digitale sau al Educației, scrie Asian Review.

„Am primit această onoare extraordinară de a mă alătura Cabinetului său. Misiunea mea la Go-Jek a fost să aduc Indonezia pe scena internațională. Prin urmare, aceasta este o continuare a misiunii, dar acum pentru țară, în sens mai larg”, a spus Makarim, în vârstă de 35 de ani.

Startup-ul de economie colaborativă Go-Jek a fost înființat în anul 2010 de Nadiem Makarim,   Kevin Aluwi și Michaelangelo Moran. Firma s-a dezvoltat ca o platformă digitală complexă, care cuprinde în prezent servicii de ride-hailing, livrări, comerț online, plăți online, mass media, fintech, logistică.

Startup-ul s-a remarcat ca un fel de „Uber indonezian”. La fel ca Uber, Go-Jek se ocupă de transport de persoane în sistem ride-hailing, dar în loc de mașini sunt folosite scutere-taxiuri. Tot cu scuterele este livrată și mâncarea de la restaurante, comandată de clienți pe aplicație - un fel de Uber Eats motorizat.

În cei 9 ani de existență, Go-Jek a strâns finanțări de peste 3 miliarde de dolari, de la investitori ca giganții IT Google (SUA) și Tencent (China) și fondurile de investiții americane Sequoia și KRR. Astfel, startup-ul indonezian a depășit cu mult statutul de „unicorn” și a ajuns la nivelul de „decacorn”, adică o companie nelistată la bursă care are valoare estimată la cel puțin 10 miliarde de dolari.

Rivalul său numărul unu în Asia este startup-ul singaporez Grab, care a cumpărat afacerile Uber din Asia de Sud-Est.

Parallax

Vizualizari
602
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri