Claudiu Zamfir

Un antreprenor și-a vândut firma, iar acum vrea s-o răscumpere de la investitori. Pe banii lor

bani-dolari-maini-dreamstime

Un antreprenor israeliano-american și-a lansat un startup de imobiliare în urmă cu 14 ani, firmă care avea să înghită finanțări de 22 de miliarde de dolari de la investitori, iar acum fondatorul vrea să-și răscumpere afacerea, inclusiv pe banii lor.

E vorba despre miliardarul Adam Neumann (44 ani) și de celebra rețea de birouri în regim de co-working WeWork, care, la un moment dat, a vrut să vină și în România (dar a renunțat).

Neumann și cofondatorul Miguel McKelvey au lansat WeWork în anul 2010, la New York. Astfel, la 30 de ani, Adam Neumann era fondator și CEO al „celei mai mari rețele sociale fizice”, cum se lăuda el. În esență un business imobiliar, lanțul de spații de co-working a creat în jurul său o cultură a colaborării și schimbului de idei între atât de diverșii antreprenori și freelanceri care își închiriau „o măsuță și un scaun”, la prețuri cât de cât convenabile, într-o atmosferă plăcută.  
 

 

Așa se face că acest tânăr și promițător antreprenor a convins investitori din toată lumea, în frunte cu fondul japonez SoftBank, să toarne miliarde de dolari în minunata sa „reața socială fizică”. Peste 22 de miliarde de dolari a înghițit WeWork, de la investitorii săi, în total. La un moment dat, compania ajunsese să fie evaluată la 47 de miliarde de dolari, în urma rundelor de investiții obținute. În 2019, WeWork a inițiat și demersurile pentru a se lista pe bursă, în SUA, dar n-a mai apucat, pentru că a intrat în declin. În 2020 a mai venit și pandemia COVID-19, care a pus piedică afacerilor cu birouri.

wework milano

WeWork la Milano. Foto: © Tanya Keisha | Dreamstime.com

Între timp, CEO-ul și fondatorul Adam Neumann a apucat să scoată bani mulți din firmă. De exemplu, în iulie 2019, a făcut peste 700 de milioane de dolari printr-o combinație de vânzare de acțiuni și obligațiuni. După eșecul listării WeWork pe bursă, investitorul principal, Softbank, a luat frâiele companiei și l-a demis pe Neumann de la conducerea lanțului de birouri, în octombrie 2019. Presa americană a relatat atunci că fondatorul WeWork a primit 1,7 miliarde de dolari sub diverse forme, pentru a ceda funcția. De asemenea, el a obținut și un salariu anual de 46 de milioane de dolari atașat unei funcții de consilier în firmă. Mai târziu, președintele executiv al WeWork, Marcelo Claure, a susținut, pentru CNBC, că Neumann nu a obținut o sumă atât de mare, dar nu a dezvăluit cât a primit.

wework

WeWork la Detroit. Foto: © Lindaparton| Dreamstime.com

În orice caz, în ziua de azi, ajuns la 44 de ani, Adam Neumann este menționat în topul Forbes 2024 cu o avere de 2,3 miliarde de dolari.

Valoarea estimată a WeWork s-a prăbușit, în tot acest timp, de la un vârf de 47 de miliarde de dolari, în 2019, sub 50 de milioane de dolari în noiembrie 2023, iar compania și-a cerut insolvența, cu pierderi și datorii cuprinse între 10 și 50 miliarde dolari.

Acum, Adam Neumann este „back in business” și vrea să-și răscumpere vechea companie de la investitori. Miliardarul israeliano-american a depus recent o ofertă de peste 500 de milioane de dolari pentru a cumpăra WeWork, a relatat, luni, Wall-Street Journal. El susține că are și sprijinul unor fonduri de investiții noi.

Parallax

Vizualizari
10091
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri