Denisa Crăciun

Modificarea PNRR-ului României, evaluată pozitiv de Consiliul UE

bani-euro-dreamstime.

Modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) a fost evaluată pozitiv, vineri, de Consiliul Uniunii Europene în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor pentru Afaceri Economice și Financiare – ECOFIN, și urmează ca în scurt timp Consiliul UE să emită o nouă decizie de punere în aplicare.

În forma modificată, Planul include și capitolul REPowerEU (Componenta 16) și are o alocare de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi), acoperind 66 de reforme și 111 investiții, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), vineri.  
 

 „PNRR, în noua variantă la care am adăugat capitolul REPowerEU, pune accent hotărât pe tranziția către sustenabilitate și energie verde. Este un pas semnificativ către un viitor firesc, ce pornește din conștiința colectivă a românilor, care au înțeles profund importanța sustenabilității și necesitatea unei schimbări. Suntem mai aproape cu 66 de reforme si 111 investiții de o Românie mai modernă, mai curată și aliniată la standardele contemporane, aducând schimbări tangibile în direcția unei societăți dezvoltate și adaptate noilor provocări globale”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României pune accent pe tranziția verde, alocând 44,1% (față de 41% în planul inițial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice.

Totodată, crește alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării, de la 20,5%, la 21,8%.

România ar fi trebuit să piardă de fapt 2,11 miliarde de euro, prin această ajustare a planului de redresare din criza COVID-19, ca urmare  a faptului că țara a avut creștere economică peste așteptări. În schimb, pierderea s-a diminuat mult, țara obținând și fonduri din facilitatea RepowerEU. Astfel, partea de împrumuturi PNRR rămâne la fel, iar din granturi se pierd 640 de milioane de euro, în urma recalculării.

Parallax

Vizualizari
1229
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri