Claudiu Zamfir

Noul ministru al Economiei: Lucrăm la accelerarea procesului de acordare a ajutoarelor prin Măsura 2

Thumbnail

Noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, că în acest moment ministerul lucrează la accelerarea procesării cererilor de finanțare și acordarea ajutoarelor de stat între 2.000 și 150.000 de euro fiecare , prin Măsura 2.

El a precizat că au apărut anumite blocaje la procedurile de verificare a codurilor CAEN ale aplicanților și la verificarea grupurilor de firme. „Există problema lipsei de personal din agențiile IMM, dar trebuie văzut și dacă se poate automatiza procesul. E important și câți oameni sunt, dar și cum sunt utilizați și trebuie să fie utilizați mai eficient” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, Claudiu Năsui.

De asemenea, ministrul își dorește și accelerarea calendarului de procesare a cererilor de finanțare de la Măsura 1 - microgranturi de 2.000 de euro.

„Vreau să accelerăm calendarul pentru Măsura 1, pentru a face cât mai multe plăți beneficiarilor până la finalul anului 2020. Dar nu sunt probleme deosebite la Măsura 1. Pentru Măsura 1, banii sunt prinși și sunt la bănci, nu sunt probleme. Pentru Măsura 2, iarăși nu sunt probleme cu ce se va procesa anul acesta și pentru anul 2021 ne ocupăm să fie credite bugetare suficiente pentru plățile pe Măsura 2, prin legea bugetului de stat”, a menționat Năsui.

Reamintim că, recent, secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru a precizat că procesarea cererilor de finanțare și plățile pentru Măsura 2 se vor finaliza în martie-aprilie 2021, în condițiile în care agențiile IMM din subordinea ministerului se confruntă cu deficit de personal, afectat și de epidemia de coronavirus COVID-19.

Referitor la o redeschidere a înscrierilor la Măsura 1, pe bugetul de 41,5 milioane de euro rămas necheltuit, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a evitat să dea un orizont de timp: „Măsura 2 este prioritară acum, de bugetat și de deblocat”.

Circa 50.000 de microîntreprinderi, firme mici și mijlocii, PFA, ONG și cabinete medicale individuale au depus cereri de finanțare prin Măsurile 1 și 2, în total.

Aproape 15.000 de firme, PFA și alți beneficiari au primit ajutoare de stat de circa 666 milioane de lei prin Măsurile 1 și 2 de granturi pentru capital de lucru, potrivit unei situații de la Ministerul Economiei, publicate joi, 24 decembrie 2020.

De asemenea, miercuri, 30 decembrie, Ministerul Economiei va introduce în Guvern și proiectul de Ordonanță de urgență pentru acordarea unui ajutor de 20% din pierderile la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu anul 2019, în sectorul HoReCa, a menționat Claudiu Năsui.

Parallax

Vizualizari
7396
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
daniel
pahomi
chiar azi am sunat si intr un tarziu mi a rasp o cucoana care mi a spus ca mai sunt ,,neverificate" 1600 de firme la masura 1...am vrut sa fie mai exacta,am vrut sa i dau nr meu de referinta si cui ul firmei mele,dar a zis ca ea de la telefon nu are acces in baza de date pt a vedea o anumita firma!!!omg..intelegeti voi ce vreti,eu inca n am primit nimic nici in aplicatie, nici in mail si mai sunt 2 zile pana la sf anului....
poza de profil
Calin
C
Cel mai usor ar fi sa externalizeze serviciul de verificare si acordare catre banci.
poza de profil
Dorel
Goleanu
Suntem lasati de izbeliște!! Cei ca mine din Horeca cum e si sitiatia firmei mele din luna martie si pana in prezent sunt inchis avand si certificatul CSU albastru dar care nu foloseste la nimic, am facut sacrifici sa deschid o cafenea in 2019 toate bune si frumoase pana a venit aceasta pandemie dupa care am fost lasati in voia sorti cu datori la furnizori si alte entitati.
Am aplicat pe platforma Meema la masura 1 mi sa spus de catre o doamna de la telefonul pus la dispozitie pe platforma Meema ca firma mea nu este eligibila pentru granturi nerambursabile, dar pun o intrebare celor care ne decid soarta adica acelor domni care ne conduc de ce nu au facut posibil ca si cei care suntem infintati cu firme in 2019 sa putem beneficia de granturi nerambursabile si sa ținut cont de acel prag poate eu societate in lunile noiembrie, octombrie și decembrie nu am putut realiza acel prag.
Daca acesti domni erau umani puteau sa gaseasca sau sa se gandeasca si la noi dar din păcate Nuuuuu ai intreseaza daca suntem afectati de aceasta pandemie care cum am citat putin mai devreme nu noi am aduso!!!!! Pacat Pacat Pacat trebuie sa fi nebun ca in aceasta tara sa pierzi bani, timp , si sa ati dechizi vreo afacere ca avem rezultatul cu aceasta pandemie tu ca societate esti lasat de acest stat in voia sorti!!!!!
poza de profil
Daniela
Ursachi
pe masura 2 capital de lucru,
am depus un proiect cu nr de inregistrare intre 1.300-1.400, pe regiunea Vest. Vad semnate deja contracte pe masura aceasta la proiecte depuse tot in aceasta regiune cu numere de depunere muuult mai mari decit al meu.
Am sunat la meema, evident ca nu stiu nimic, se ofera sa-mi dea "detalii" doar depsre procedurile de pe masura 1,2 si 3. Am intrebat ca de ce mai discutam procedura de la masura 1 si 2 din moment ce acestea sint deja inchise... Raspuns: " aceasta este problema la care va pot raspunde" Deci platim oameni sa faca lucruri fara folos/finalitate/scop.
Am sunat la agentia regionala, ( de vreo 15 ori inainte ca cineva sa catadicseasca sa raspunda). Doamna respectiva nici macar nu stia cind s-a deschis masura 2... sustinea ca "prin august". La insistentele mele de a discuta cu altcineva mai pregatit, am ajuns la un domn care explica nonsalant ca se verifica aleatoriu. Am intrebat daca se ste exact care este numarul de dosare depuse pentru care este finantarea asigurata. Ca nu am o problema daca dosarul meu depus cu nr 1.300 asteapta, iar dosar cu numar de depunere 2.200 a semnat deja, dar macar sa stiu daca banii sint de ajuns pentru 4.500 dosare. Cred ca la momentul inchiderii listei, institutiile care au acces la respectiva lista, cunosc sumele solicitate prin fiecare dosar depus si era normal sa se anunte care este acel numar.
In fine, o senzatie de gestiune incompetenta a acestui subiect, si ca de obicei, nimeni din cei ce ar trebui sa lucreze serios pe aceste finantari si nu o face, nu este tras la rsapundere.


- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri