Claudiu Zamfir
Avem și proiectul de ordonanță de urgență în care sunt enumerate codurile CAEN propuse la finanțare din schema de ajutare de stat pentru sectorul HoReCa, estimată la 500 de milioane de euro în total, pentru anul 2021. N-am scăpat de întrecerea „primul venit-primul servit”, dar guvernanții spun că bugetul este calculat să ajungă la toți solicitanții eligibili.
S-a anunțat schema de ajutor de stat pentru HoReCa, miercuri dimineața reprezentanții patronilor din domeniu au discutat, cu proiectul de ordonanță de urgență pe masă, cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Economiei, Virgil Popescu.
În principiu, ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri (sau rulaj in cazul agentiilor de turism) suferite în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.
Bugetul schemei de ajutor de stat va fi estimat la 500 milioane euro, echivalent lei, prin bugetul Ministerului Economiei și din fonduri europene. Se estimează că vpr primi ajutoare de stat 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.
Conform celor propuse până acum, codurile CAEN care ar urma să intre la finanțare vor fi:
Schema de ajutor de stat ar urma să fie în vigoare de la data adoptării sale până la 30.06.2021.
Plata sumelor corespunzătoare ar urma să fie realizată in 30 de zile, dar nu mai târziu de 31.12.2021.
Semnarea contractului de finanțare cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor in 30 de zile, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.
În principiu - dar ar putea apărea modificări - etapele de accesare a ajutparelor de stat vor fi următoarele:
Se pare că antreprenorii nu vor scăpa de „cursa” înscrierii electronice, pe principiul „primul venit-primul servit”.
„În procesul de implementare a schemei se utilizează mecanismul plății către întreprindere, în ordinea încărcării cererilor însoțite de documentația completă și conform datelor încărcate în aplicația informatică utilizată pentru înregistrarea și administrarea ajutorului de stat în scopul prezentei scheme” - se arată în proiectul de OUG.
Așadar, antreprenorii cu microîntreprinderi și firme mici și mijlocii trebuie să fie pe fază, să nu piardă startul, mai ales că la această schemă de finanțare vor beneficia de ajutoare și companiile mari, care au resurse tehnice și umane. Totuși, guvernanții spun că bugetul este calculat astfel încât să intre la finanțare toți beneficiarii eligibili.
Proiect ordonanta HORECA by Claudiu on Scribd
Consider ca firmele ar trebui să se înscrie în aplicație până la o anumită dată. Ulterior, bugetul ar trebui împărțit ca la masa credală, în funcție de pierderile suferite, cu un barem maximal .