Jianu (Consiliul IMM): Premierul a spus că azi se va publica Ghidul Acțiunii 4.1.1-POC, fonduri UE de max. 1 milion Euro pentru firme. Grila rămâne la fel

Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, a declarat că premierul Nicolae Ciucă i-a spus că în cursul zilei de marți, 22 martie 2022, ar urma să se publice Ghidul solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1-POC, cu o serie de modificări agreate, însă grila de punctaj va rămâne aceeași din forma consolidată a proiectului de ghid, publicată deja.

 
 


„Am avut de dimineață o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, care mi-a spus că astăzi se va publica ghidul pe Măsura 4.1.1, că se va publica și platforma - una dintre problemele menționate în aceste zile a fost că oamenii nu știau cum arată platforma și că aveau nevoie de o perioadă de testare a platformei, și că se va publica și un tutorial de aplicare în această platformă” - a spus Jianu, marți, într-o conferință.

El a precizat că modificarea principală se referă la criteriile de departajare a proiectelor la punctaje egale, în viitorul Ghid al măsurii de sprijin cu fonduri nerambursabile de câte 50.000-1 milion de euro pe proiect, pentru firme micro, mici și mijlocii.

 
 

Astfel, la punctaje egale, departajarea NU se va mai face după criteriul celei mai mari scăderi a cifrei de afaceri, ci după productivitatea muncii, ponderea echipamentelor și utilajelor în grantul total și după locurile de muncă create, toate cele 3 elemente fiind luate în calcul simultan.

„Anunț întreprinzătorii că nu s-a schimbat nimic din planul de afaceri , din grila de aplicare a acestei măsuri 4.1.1. Singurul lucru care s-a schimbat e că la punctaje egale se va face, din câte am înțeles, o medie ponderată din trei elemente: productivitatea muncii, ponderea echipamentelor și utilajelor în grantul total și din locurile de muncă. Fiecare dintre aceste criterii va conta aproximativ 33%, dând astfel șanse egale întreprinzătorilor” - a explicat Florin Jianu.

„Nu s-a schimbat nimic în grilă. Scăderea cu 30% a cifrei de afaceri are în continuare punctajul cel mai mare. S-a renunțat la diferențierea (prin cifra de afaceri - n.r.) la egalitatea de punctaj, pentru că dl. prim-ministru a spus așa: Nu e corect să-l iei pe unul de la coada listei - pentru că scazi 30%, 40%, 90% - și să-l pui la început. (...) Astfel, lucrurile au intrat pe un făgaș normal, trebuie susținute întreprinderile care chiar au nevoie, nu cele care au fost tranzacționate pe piață pentru că au avut o anumită scădere a cifrei de afaceri. Nu va fi un concurs de scădere a cifrelor de afaceri, ci vor beneficia de un tratament egal toate firmele” - a mai explicat reprezentantul patronilor IMM.

El a mai afirmat că lansarea măsurii nu trebuie amânată mult față de termenul inițial de 21 martie 2022, depășit, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) având posibilitatea să se încadreze cu semnarea contractelor de finanțare cu viitorii beneficiari selectați în termenul de 30 iunie 2022, până la care ține actualul cadru temporar COVID privind ajutoarele de stat, decis de Comisia Europeană.

„Eu nu cred că trebuie luată în vedere prelungirea cadrului temporar COVID. Suntem în luna martie, conform pașilor ai evaluarea deja contractată, ai tot ce îți trebuie, se pot semna contractele fără niciun fel de problemă. Orice tip de întârziere cred că trebuie să fie în responsabilitatea celor în cauză în acest moment, nu au nicio explicație în acest sens” - a spus Florin Jianu.

Jianu susține că nu ar fi nevoie de amânări  mari nici dacă ar fi necesară o nouă notificare a schemei de ajutor de stat la Comisia Europeană:

„În discuția pe care am avut-o cu prim-ministrul și cu ministrul Vîlceanu, ministrul Vîlceanu a asigurat că nu este necesară o nouă notificare la Comisia Europeană. După care a revenit și a spus că este necesară această notificare. Eu am vorbit și cu președintele Consiliului Concurenței, știind dinainte, dar m-au asigurat și din partea domniei sale. Domnul ministru are 2 posibilități:

  • 1. să lanseze această măsură cu o clauză suspensivă. S-au practicat foarte multe lansări de această natură.
  • 2. sau să obțină această notificare și președintele Consiliului Concurenței m-a asigurat că ea poate fi obținută în termen de o săptămână de zile”.

Cum a ajuns Acțiunea 4.1.1-POC la premierul Ciucă

Reamintim că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat anterior data de 21 martie 2022 pentru deschiderea apelului de proiecte de 358 de milioane de euro de la Acțiunea 4.1.1-POC, dar în ultimul moment, cu 4 zile înainte de acest termen, premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție cu Vîlceanu și cu Jianu, la Guvern, și a anunțat amânarea call-ului de proiecte și modificarea ghidului.

Acum, Florin Jianu spune că oricum MIPE nu ar fi deschis apelul pe 21 martie. „N-ar fi deschis pe 21 martie, ei nu aveau gata nici platforma. Dacă nu intervenea prim-ministrul ca lucrurile să intre pe linie dreaptă și să fie corecte... Vreau să folosesc o sintagmă pe care a spus-o dl. prim-ministru, a spus așa: Haideți să ajutăm firmele performante, nu să turnăm apă în nisip! Și el le-a pus în vedere ca platforma, tutorialul, ghidul să fie gata”.

Legat de discuția de la guvern între Ciucă, Vîlceanu și Jianu, de joi, 17 martie, liderul Consiliului IMM-urilor explică acum că premierul a fost cel care i-a convocat și a și cerut eliminarea scăderii cifrei de afaceri drept criteriu de departajare a proiectelor la punctaje egale.  „Domnul prim-ministru știa de această problemă. (...) Faptul că dânsul a intervenit este de salutat și îi mulțumesc public. A fost solicitarea dânsului de a ne vedea, m-a solicitat pe mine și pe dl. Vîlceanu la ora 15.20 la Guvern (...). Chestiunea cu scăderea cifrei de afaceri a fost cerută imperativ de prim-ministru, a fost primul lucru pe care l-a cerut când ne-am așezat la masă”.
 
În context, Florin Jianu a mai spus că elementele tehnice erau elaborate deja la MIPE și l-a acuzat de „fugă de responsabilitate” pe ministrul Dan Vîlceanu, care este și secretar general al PNL (partid din care face parte i premierul Ciucă).

„Domnul Vîlceanu nu a ridicat mâna niciodată. N-a fost făcut peste capul ministrului, pentru că nu poate fi făcut nimic peste capul ministrului, ci a fost făcut cu ministrul acolo. Nu se poate face nimic împotriva voinței unui ministru, el își pune semnătura acolo. El răspunde, el semnează, el dă cu subsemnatul în toate lucrurile astea. Faptul că am văzut și consider profund incorect, a ieșit public - a scris pe Facebook, că dânsul nu iese public - a scris că eu am cerut amânarea lansării programului și primul-ministru a decis niște schimbări, mi se pare o fugă de responsabilitate. Dânsul e ministru acolo, eu nu pot să cer o amânare. Păi ce, eu sunt prim-ministru sau măcar ministru în Guvernul României, cum să cer așa ceva?! Eu i-am spus să lanseze în mod corect. Și primul-ministru nu a decis nimic, cum să decidă el niște schimbări de natură tehnică? Deci dânsul (Vîlceanu - n.r.) trebuie să aibă curajul să-și asume chestiunile astea și să ducă lucrurile mai departe” - a spus Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Reamintim că o altă măsură importantă anunțată de Guvern a fost și eliminarea de la finanțare, la Acțiunea 4.1.1-POC, a firmelor care și-au schimbat acționariatul în ultimul an, pentru a opri tranzacțiile cu firme cu scădere mare a cifrei de afaceri, achiziții care se fac special pentru aplicarea la fondurile europene.