Claudiu Zamfir

Se anunță o lovitură pentru cei care tranzacționează firme pentru fondurile UE de 50.000-1 milion Euro la acțiunea 4.1.1-POC

Thumbnail

Cei care au apucat să cumpere firme afectate de criza COVID pentru a putea solicita fonduri europene de câte 50.000-1 milion de euro prin Acțiunea 4.1.1-POC ar putea să se fi păcălit major: guvernanții ar vrea să excludă de la finanțare companiile care și-au schimbat acționarii în ultimul an - a anunțat Florin Jianu, președintele Consiliului IMM. UPDATE: Guvernul a confirmat oficial informațiile liderului CNIPMMR.

Jianu a avut o discuție cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, privind Acțiunea 4.1.1-POC, iar concluziile anunțate de liderul patronilor  CNIPMMR sunt acestea:

- ghidul se publica impreuna cu modificarile si se lasa timp pentru acomodare cu criteriile,
- se lanseaza dupa ce beneficiarii pot face teste ale platformei, ministerul va publica si un tutorial
- nu se accepta firme care si-au schimbat actionariatul in ultimul an
- criteriile de departajare la punctaj egal: productivitatea muncii, pondere echipamente utilaje in total grant, nr locuri de munca nou create, data ora inscrierii in program.

Dacă se vor adeveri aceste măsuri, se blochează practic piața aceasta a firmelor cu scădere la cifra de afaceri, care ar fi obținut un punctaj mare la Acțiunea 4.1.1-POC.

De asemenea, se va  amâna din nou și lansarea apelului de proiecte, anunțată pentru data de 21 martie 2022, având în vedere că ghidul final nu este publicat și nici nu au fost e fectuate în platforma de granturi IMM (IMM Recover) modificările necesare acestui apel de proiecte.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunțase anterior că apelul de proiecte pentru contractarea de granturi pentru investiții din cadrul Acțiunii 4.1.1-POC va fi deschis în perioada 21-25 martie 2022, interval care va fi reprogramat.

Ca procedură, proiectele ar urma să fie depuse în platforma de granturi IMM (IMM Recover), conform ghidului consolidat, care va fi însă modificat.

Apoi proiectele pre-selectate vor trebui mutate de aplicanți în sistemul oficial de fonduri europene MySMIS 2014, în termen de încă 5 zile.

Cei care vor dori să aplice vor avea la dispoziție și o aplicație de scriere de  proiecte, POC Sketch, realizată de startup-ul românesc SMIS.ro. De precizat, însă, că apelul de proiecte 4.1.1-POC este unul dificil, iar aplicația aceasta se adresează mai degrabă consultanților sau antreprenorilor experimentați în implementarea de proiecte pe fonduri nerambursabile. 

Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro.

Reamintim faptul că MIPE a publicat în data de 18 februarie ghidul consolidat în urma consultării publice.

Urmărește webinarul nostru realizat în baza ghidului consolidat (care nu este final):

 

---

Citește și:

Fondurile UE de max. 1 milion EUR pentru firme: Acțiunea 4.1.1-POC, „un apel greu”. Sfaturi de la un expert

Parallax

Vizualizari
12034
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri