Claudiu Zamfir

Fondurile UE de max. 1 milion EUR pentru firme: Acțiunea 4.1.1-POC, „un apel greu”. Sfaturi de la un expert

Thumbnail

Apelul de proiecte din cadrul Acțiunii 4.1.1-POC, prin care firmele românești micro, mici și mijlocii vor putea solicita fonduri europene de câte 50.000-1 milion de euro fiecare, este „un apel greu”, a avertizat expertul Alexandru Picioruș, care a oferit și sfaturi antreprenorilor care vor banii nerambursabili, într-un webinar transmis pe StartupCafe.ro.

Alexandru Picioruș este CEO al startup-ului românesc SMIS.ro, care a realizat o aplicație destinată celor care vor să scrie proiecte, POC Sketch.

„Este prima aplicație pe care o dezvoltăm pentru scrierea de proiecte. Este o aplicație care se adresează în principal firmelor de consultanță, iar în secundar antreprenorilor care au o experiență în proiecte. Adică nu antreprenorilor începători sau antreprenorilor la prima experiență, pentru că este un apel greu, totuși”, a atras atenția expertul.

Startup-ul a început și un parteneriat cu o firmă de consultanță în accesarea de fonduri nerambursabile, Goodwill Consulting, la care vor putea apela și antreprenorii care utilizează aplicația POC Sketch și care constată că e mai bine să opteze, în cele din urmă, pentru un consultant de specialitate.

„În ceea ce privește antreprenorul, costul licenței pe care îl plătește către noi - de la 900 de lei până la 1.500 de lei - este dedus din costul consultanței pe care o oferă partenerii noștri de la Goodwill Consulting , în cazul în care antreprenorul decide că e mai bine să meargă mai departe cu un consultant” - a explicat Alexandru Picioruș.

Urmărește webinarul nostru complet:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că își propune să lanseze sesiunea pe 21 martie 2022. Înscrierile ar urma să se facă timp de 5 zile, pe portalul de Granturi IMM (IMM Recover), iar apoi proiectele selectate să fie încărcate, tot în termen de 5 zile, și în portalul MIPE de gestionare a fondurilor europene MySMIS 2014.

În tutorialul de pe StartupCafe.ro, CEO-ul startup-ului SMIS.ro, Alexandru Picioruș, a oferit o serie de sfaturi viitorilor aplicanți la Acțiunea 4.1.1-POC, un apel de proiecte cu un buget total de aproape 360 milioane de euro, fonduri nerambursabile:

Aspecte-cheie la care trebuie să fim atenți pentru un proiect bun la Acțiunea 4.1.1-POC (noua Măsură 3):

1. Vorbim despre IMM-uri cu scădere de cifră de afaceri în 2020 față de 2019 de minimum 5%, conform ghidului consolidat, și minimum 30%, spunem noi, pentru a avea șanse reale la finanțare. Companiile sunt înființate până la 31 decembrie 2018 și nu se află în dificultate în anul 2019. Un alt criteriu de eligibilitate este profitul operațional în anul 2019.

2. Grila de punctaj este simplă:

  • Punctajul maxim este de 100 de puncte. Avem un prag de calitate de 70 de puncte, sub care niciun proiect nu este finanțat. 80% din punctaj, adică 80 de puncte merg pe cele două criterii, A și B. Criteriul A, asupra căruia nu putem interveni nici noi și nici antreprenorii, este scăderea cifrei de afaceri și este procentual. Firmele care au peste 30% scădere îndeplinesc 40 de puncte.
  • Pentru criteriul B este probabil cel mai controversat criteriu de evaluare menționat vreodată într-un ghid al solicitantului (...), vorbim despre aceste investiții de minimum 20% din valoarea proiectului în echipamente, utilaje, active prietenoase cu mediul sau neutre din punct de vedere al mediului, momentan e neclară abordarea aceasta. Aici se vor duce 40% din punctaj.
  • Mai departe, vorbim despre acel cod CAEN, dacă este cu sold pozitiv sau negativ. Dacă este un cod CAEN cu sold negativ al balanței comerciale, proiectul obține automat 5 puncte. Atenție foarte mare, proiectul se depune pe un singur cod CAEN, iar acesta trebuie să fie autorizat, la momentul depunerii, indiferent dacpă au fost sau nu autorizat în trecut. Deci veți putea să aplicați pe un cod CAEN nou, cu condiția ca acesta să fie autorizat. Atenție! Codul CAEN poate fi unul secundar, cu condiția ca acesta să fie autorizat la momentul aplicării! Acest sold negativ al balanței comerciale nu ține de compania dvs. Vorbim despre o valoare negativă sau pozitivă setată de Institutul Național de Statistică și Banca Națională a României. Anexa finală a acestei liste este anexa 10 la Ghid. Deci orice variantă găsiți pe internet, alta mai veche, nu mai este valabilă.
  • Mai departe discutăm despre un proces/produs inovativ propus prin proiect, care se punctează cu 5 puncte.
  • Mai discutăm de maximum 10 puncte, care merg la creșterea productivității muncii. Aici productivitatea muncii înseamnă cifra de afaceri împărțită la numărul de angajați, iar anul de referință este 2019. Atenție foarte mare, anul pentru îndeplinirea acestui indicator este anul 3 de sustenabilitate. Acest an va fi 2026. Dacă aplicantul a avut cifră de afaceri 1 milion lei și 5 angajați, aceasta înseamnă că rentabilitatea muncii a fost la 200.000 lei per angajat. Dacă în anul 2026 menține numărul de angajați, care este o obligație, această rentabilitate și implicit și cifra de afaceri trebuie să crească cu cel puțin 15% pentru a bifa aici 10 puncte. Dacă crește numărul de angajați, să zicem că dublează numărul de angajați, atunci cifra de afaceri trebuie să se dubleze (în anul 2026 față de 2019 - n.r.) și să crească în plus și cu 15%.

3. Activitatea de informare și publicitate este obligatorie și este eligibilă în proiect.

4. Activitatea de audit final este obligatorie, dar nu este eligibilă.

5. Activitatea de asigurare a protecției datelor - GDPR - o puteți face printr-un angajat al companiei proprii, format profesional în sensul acesta, merge la un curs de DPO, sau prin externalizare. Va trebui să dați o declarație la momentul depunerii proiectului în care să explicați cum asigurați protecția datelor cu caracter personal. La prima cerere de rambursare trebuie să mergi cu contractul încheiat cu firma de DPO respectivă.

6. Dacă vorbim despre dotări și active corporale, avem parte de utilaje și echipamente tehnologice, unde lucrurile sunt undeva în aer. Beneficiarul depinde de acea analiză pe care o face asupra produsului pe care îl achiziționează. Cumva aici trebuie să vină cu cât mai multe certificări, standarde de calitate și de mediu. Se solicită și o analiză pe apendicele A-E, pentru a stabili dacă acea cheltuială este sau nu prietenoasă cu mediul sau dacă afectează în vreun fel mediul.

7. La mijloacele de transport, sunt cumva niște referințe, sunt descrise în regulamentul european.

8. Echipamentele IT și mobilierul - aici există criteriile pentru stabilirea green procurements, stabilite de Comisia Europeană.

9. La cheltuielile pe active necorporale nu putem să avem mai mult de 20% din valoarea activelor corporale.

10. Pentru acest apel, conform OUG 40/2015, discutând despre un ajutor de stat, putem să solicităm o prefinanțare de până la 40%, deci pentru un proiect de 1 milion de euro, putem să cerem prefinanțare 400.000 de euro, bani în avans, pe care îi justificăm apoi.

11. Construcțiile NU sunt considerate eligibile, ca diferență față de fosta Măsură 3.

12. Salariile, achizițiile în leasing, utilajele second-hand NU sunt considerate cheltuieli eligibile.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
13862
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri