Claudiu Zamfir

Guvern: Prevenim specula cu firme vândute special pentru accesarea granturilor de max. 1 milion Euro de la Acțiunea 4.1.1-POC

Thumbnail

Guvernul a confirmat oficial, joi, că va elimina de la finanțare firmele vândute special pentru accesarea fondurilor europene de câte 50.000-1 milion de euro de la Acțiunea 4.1.1-POC.

Măsura a fost anunțată de Guvern după o întâlnire avută de premierul Ciucă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și secretarul de stat în cadrul MIPE Csilla Hegedus cu reprezentanți ai mediului de business.

„Reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi” - a precizat Guvernul, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

De asemenea, apelul de proiecte cu buget de 358 milioane euro, anunțat inițial pentru 21 martie, se mai amână până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.

Iată mai jos toate măsurile anunțate de guvernanți privind Acțiunea 4.1.1-POC:

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai relevante criterii de evaluare a formulelor de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiții. La întâlnire, a participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, alături secretarul de stat în cadrul MIPE, Csilla Hegedus.

La propunerea mediului de afaceri, Guvernul va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiții de până la 1 milion de euro (Măsura 4.1.1.) ce urmează a fi acordate IMM-urilor și amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.

De asemenea, reprezentanții mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019 cu alte criterii, considerate a fi mai relevante.

În urma discuțiilor, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv:

  • 1.    productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;
  • 2.    ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
  • 3.    numărul de locuri de muncă nou create;
  • 4.    data și ora înscrierii în program.

Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi.

Guvernul își reafirmă întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai deschis cu mediul de afaceri din România și este deplin angajat în a susține IMM-urile care au avut de suferit din cauza pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.

Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro.

Parallax

Vizualizari
9857
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Filip
One
Deci primul criteriu va fi productivitatea? De ce?
Ma gandesc ca acum sunt avantajate firmele cu un singur angajat sau agentiile de turism, prin care trec sume mari cu cativa angajati.
poza de profil
Stanciu
Catalin - Florian
poza de profil
Stanciu
Catalin - Florian
Nu conteaza ca ai 1 sau 2 salariati, conteza domeniul in care activezi. In comert un salariat poate sa vanda de milioane de euro pe cand in servicii nu poti face unul singur mai multe sute de mii??? sa zic. E clar ca e o modificare cu dedicatie catre comert.
poza de profil
Mihai
D.
Iar ne-am intors la criteriul cu numarul de angajati... Iar vor trece angajatii de pe o firma pe alta numai ca sa dea bine la numar. E un criteriu care va da mereu o imagine fals pozitiva asupra efectelor acordarii acestor granturi. Vor iesi la TV dupa si vor zice ca au creat locuri de munca cand de fapt se muta angajati de la o firma la alta. Ce este mai grav este lipsa totala de predictibilitate in privinta acestor fonduri. Cu totii am inceput sa avem convingerea ca aceste granturi/fonduri vor fi date cu dedicatie si ca nu pot fi accesate de firmele care chiar au nevoie sau au potential real de dezvoltare. Iar comunicarea pe subiect e jalnica.
poza de profil
ALEXANDRU
MARINESCU
Consider corecta eliminarea firmelor tranzactionate .Modificarile din ghid insa par sa duca spre o alta „smecherie” dirijata de catre „reprezentantii” mediului de afaceri - cine sunt si pe cine reprezinta ?
Nu uitati ca Masura 411 are ca obiectiv specific: Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19 .
Productivitatea muncii per angajat in anul 2019 nu reflecta obiectivul specific - Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19 .
poza de profil
ALEXANDRU
MARINESCU
furnizarea de servicii energetice +cheltuieli de sistematizare și amenajare teritorială a terenului+cheltuieli cu racordarea utilităților necesare obiectivului ( in conditiile in care exista deja punct de lucru ??? )+cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică = PARC PANOURI FOTOVOLATICE
poza de profil
Larisa
Manu
Ghidul a fost deja în dezbatere publica inainte de aprobare.
"MEDIUL DE AFACERI" a avut ocazia sa facă propuneri și modificări.
poza de profil
Stanciu
Catalin - Florian
Foarte bine, scoatem speculantii de firme si dam dedicatie pentru firmele de comrt.
Pai la raportul de productivitate intre CA si nr. de salariati nu ai cum sa compari o firma de comrt care este net superioara fata de o firma de servicii.
Mai mult, fimele mici nu vor mai avea nicio sansa.
Fiecare decident cu clientii lui....
poza de profil
Filip
One
Ce abureala ieftina! Mesajul real era: " avand in vedere incompetenta si nesimtirea clasica a angajatilor din ministere, precum si presiunile permanente ale clientelei politice de a tot avantaja ideile si firmele proprii, vom amana pentru a cinshpea oara acest proiect". Dar suna mai bine "prevenim specula, salvam antreprenorul" si alte balarii, nu?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri