Claudiu Zamfir

Jianu (Consiliul IMM): Premierul a spus că azi se va publica Ghidul Acțiunii 4.1.1-POC, fonduri UE de max. 1 milion Euro pentru firme. Grila rămâne la fel

Thumbnail

Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, a declarat că premierul Nicolae Ciucă i-a spus că în cursul zilei de marți, 22 martie 2022, ar urma să se publice Ghidul solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1-POC, cu o serie de modificări agreate, însă grila de punctaj va rămâne aceeași din forma consolidată a proiectului de ghid, publicată deja.

„Am avut de dimineață o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, care mi-a spus că astăzi se va publica ghidul pe Măsura 4.1.1, că se va publica și platforma - una dintre problemele menționate în aceste zile a fost că oamenii nu știau cum arată platforma și că aveau nevoie de o perioadă de testare a platformei, și că se va publica și un tutorial de aplicare în această platformă” - a spus Jianu, marți, într-o conferință.

El a precizat că modificarea principală se referă la criteriile de departajare a proiectelor la punctaje egale, în viitorul Ghid al măsurii de sprijin cu fonduri nerambursabile de câte 50.000-1 milion de euro pe proiect, pentru firme micro, mici și mijlocii.

Astfel, la punctaje egale, departajarea NU se va mai face după criteriul celei mai mari scăderi a cifrei de afaceri, ci după productivitatea muncii, ponderea echipamentelor și utilajelor în grantul total și după locurile de muncă create, toate cele 3 elemente fiind luate în calcul simultan.

„Anunț întreprinzătorii că nu s-a schimbat nimic din planul de afaceri , din grila de aplicare a acestei măsuri 4.1.1. Singurul lucru care s-a schimbat e că la punctaje egale se va face, din câte am înțeles, o medie ponderată din trei elemente: productivitatea muncii, ponderea echipamentelor și utilajelor în grantul total și din locurile de muncă. Fiecare dintre aceste criterii va conta aproximativ 33%, dând astfel șanse egale întreprinzătorilor” - a explicat Florin Jianu.

„Nu s-a schimbat nimic în grilă. Scăderea cu 30% a cifrei de afaceri are în continuare punctajul cel mai mare. S-a renunțat la diferențierea (prin cifra de afaceri - n.r.) la egalitatea de punctaj, pentru că dl. prim-ministru a spus așa: Nu e corect să-l iei pe unul de la coada listei - pentru că scazi 30%, 40%, 90% - și să-l pui la început. (...) Astfel, lucrurile au intrat pe un făgaș normal, trebuie susținute întreprinderile care chiar au nevoie, nu cele care au fost tranzacționate pe piață pentru că au avut o anumită scădere a cifrei de afaceri. Nu va fi un concurs de scădere a cifrelor de afaceri, ci vor beneficia de un tratament egal toate firmele” - a mai explicat reprezentantul patronilor IMM.

El a mai afirmat că lansarea măsurii nu trebuie amânată mult față de termenul inițial de 21 martie 2022, depășit, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) având posibilitatea să se încadreze cu semnarea contractelor de finanțare cu viitorii beneficiari selectați în termenul de 30 iunie 2022, până la care ține actualul cadru temporar COVID privind ajutoarele de stat, decis de Comisia Europeană.

„Eu nu cred că trebuie luată în vedere prelungirea cadrului temporar COVID. Suntem în luna martie, conform pașilor ai evaluarea deja contractată, ai tot ce îți trebuie, se pot semna contractele fără niciun fel de problemă. Orice tip de întârziere cred că trebuie să fie în responsabilitatea celor în cauză în acest moment, nu au nicio explicație în acest sens” - a spus Florin Jianu.

Jianu susține că nu ar fi nevoie de amânări  mari nici dacă ar fi necesară o nouă notificare a schemei de ajutor de stat la Comisia Europeană:

„În discuția pe care am avut-o cu prim-ministrul și cu ministrul Vîlceanu, ministrul Vîlceanu a asigurat că nu este necesară o nouă notificare la Comisia Europeană. După care a revenit și a spus că este necesară această notificare. Eu am vorbit și cu președintele Consiliului Concurenței, știind dinainte, dar m-au asigurat și din partea domniei sale. Domnul ministru are 2 posibilități:

  • 1. să lanseze această măsură cu o clauză suspensivă. S-au practicat foarte multe lansări de această natură.
  • 2. sau să obțină această notificare și președintele Consiliului Concurenței m-a asigurat că ea poate fi obținută în termen de o săptămână de zile”.

Cum a ajuns Acțiunea 4.1.1-POC la premierul Ciucă

Reamintim că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat anterior data de 21 martie 2022 pentru deschiderea apelului de proiecte de 358 de milioane de euro de la Acțiunea 4.1.1-POC, dar în ultimul moment, cu 4 zile înainte de acest termen, premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție cu Vîlceanu și cu Jianu, la Guvern, și a anunțat amânarea call-ului de proiecte și modificarea ghidului.

Acum, Florin Jianu spune că oricum MIPE nu ar fi deschis apelul pe 21 martie. „N-ar fi deschis pe 21 martie, ei nu aveau gata nici platforma. Dacă nu intervenea prim-ministrul ca lucrurile să intre pe linie dreaptă și să fie corecte... Vreau să folosesc o sintagmă pe care a spus-o dl. prim-ministru, a spus așa: Haideți să ajutăm firmele performante, nu să turnăm apă în nisip! Și el le-a pus în vedere ca platforma, tutorialul, ghidul să fie gata”.

Legat de discuția de la guvern între Ciucă, Vîlceanu și Jianu, de joi, 17 martie, liderul Consiliului IMM-urilor explică acum că premierul a fost cel care i-a convocat și a și cerut eliminarea scăderii cifrei de afaceri drept criteriu de departajare a proiectelor la punctaje egale.  „Domnul prim-ministru știa de această problemă. (...) Faptul că dânsul a intervenit este de salutat și îi mulțumesc public. A fost solicitarea dânsului de a ne vedea, m-a solicitat pe mine și pe dl. Vîlceanu la ora 15.20 la Guvern (...). Chestiunea cu scăderea cifrei de afaceri a fost cerută imperativ de prim-ministru, a fost primul lucru pe care l-a cerut când ne-am așezat la masă”.
 
În context, Florin Jianu a mai spus că elementele tehnice erau elaborate deja la MIPE și l-a acuzat de „fugă de responsabilitate” pe ministrul Dan Vîlceanu, care este și secretar general al PNL (partid din care face parte i premierul Ciucă).

„Domnul Vîlceanu nu a ridicat mâna niciodată. N-a fost făcut peste capul ministrului, pentru că nu poate fi făcut nimic peste capul ministrului, ci a fost făcut cu ministrul acolo. Nu se poate face nimic împotriva voinței unui ministru, el își pune semnătura acolo. El răspunde, el semnează, el dă cu subsemnatul în toate lucrurile astea. Faptul că am văzut și consider profund incorect, a ieșit public - a scris pe Facebook, că dânsul nu iese public - a scris că eu am cerut amânarea lansării programului și primul-ministru a decis niște schimbări, mi se pare o fugă de responsabilitate. Dânsul e ministru acolo, eu nu pot să cer o amânare. Păi ce, eu sunt prim-ministru sau măcar ministru în Guvernul României, cum să cer așa ceva?! Eu i-am spus să lanseze în mod corect. Și primul-ministru nu a decis nimic, cum să decidă el niște schimbări de natură tehnică? Deci dânsul (Vîlceanu - n.r.) trebuie să aibă curajul să-și asume chestiunile astea și să ducă lucrurile mai departe” - a spus Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Reamintim că o altă măsură importantă anunțată de Guvern a fost și eliminarea de la finanțare, la Acțiunea 4.1.1-POC, a firmelor care și-au schimbat acționariatul în ultimul an, pentru a opri tranzacțiile cu firme cu scădere mare a cifrei de afaceri, achiziții care se fac special pentru aplicarea la fondurile europene.

 

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
6976
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
alina
Ungurianu
De foarte multă vreme nu am avut asa o senzatie de "padrino" ca aceea pe care a emanat-o Jianu azi. Condescendenta aceea cu care a vorbit, seria de minciuni gogonate date la intors fata de ce a spus in postari zilele trecute, cum si-a inghitit vorbele si le-a facut disparute apropos de "firmele cu actionariat schimbat care NU vor fi eligibile", tupeul grosolan cu care a zis"tu cu consultantii tai trebuia sa cereti mutarea fondurilor". Jenant. Jenant, inutil, model mafiot, amabil, "facator de bine".
poza de profil
Filip
One
Masura 4.1.1 este acum coordonata de domnul Jianu sau cum? Ca pare sa comunice schimbarile, amanarile samd de parca i s-a dat lui bugetul si managentul proiectului.
poza de profil
Oana
NR
Si totusi nici o televiziune nu abordeaza subiectul. Nici un expert nu ne prezinta vreun comentariu.
Nimeni nu analizeaza prestatia niciunuia dintre cei implicati. Nimeni nu prezinta situatia de ansamblu.
Toata lumea tace. Desi pentru mediul de afaceri, aceasta este una dintre cele mai importante masuri din acest an (si poate din ultimii 3 ani ...)
Care este explicatia?
poza de profil
Oana
NR
poza de profil
Oana
NR
FOARTE IMPORTANT: excluderea firmelor mici si microintreprinderilor

Propunerile de criterii de departajare exclud practic, firmele mici şi microîntreprinderile de la finanţare, doar pe principiul dimensiunii acestora.

Astfel, criteriile de departajare propuse sunt următoarele:
- Productivitatea muncii în anul 2019 (calculată ca cifra de afaceri impărţită la numărul de angajaţi);
- Procentul echipamentelor în valoarea finanţării;
- Numărul de noi locuri de muncă.

Primul şi al treilea criteriu, sunt profund neconcurenţiale, avantajând foarte mult firmele mijlocii şi mari, şi desfiinţând practic orice iniţiativă din partea microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici.


Un exemplu este relevant în acest sens:
Considerăm o firmă cu 80 de angajaţi şi o microîntreprindere cu 2 angajaţi, care au punctaje egale, care au aceiaşi productivitate a muncii în 2019, de 100.000 lei (criteriul 1), care îşi propun angajarea a 2 persoane (criteriul 3) şi care işi propun obţinerea unei finanţări de 200.000 Eur.

În aceste condiţii, pentru a obţine acelaşi punctaj, firma cu 80 de angajaţi trebuie să crească numărul de angajaţi cu 2,25%, iar microîntreprinderea cu 100%.

De asemenea, tot pentru a obţine acelaşi punctaj, pentru cifra de afaceri în anul 2023, firma de 80 de angajaţi, va trebui să crească CA cu 17,88%, pe când pentru firma de 2 angajaţi, va trebui să crească CA cu 130%.

Ca urmare, este absolut evident faptul că o microîntreprindere nu va putea niciodată să îşi asume creşterea numărului de angajaţi cu 100% şi creşterea cifrei de afaceri cu 130% (prin contrast cu 2,25% si 17,88%, pentru o intreprindere mijlocie)

Noi am transmis o petitie la MFE, dar probabil, vor trebui transmise mai multe asemenea petitii, pentru ca intreprinderile micii si microintreprinderile, nu vor avea nici o sansa, in situatia prezentata acum.
poza de profil
C
N
Domnul Jianu a afirmat " Dl. prim-ministru, a spus așa: Haideți să ajutăm firmele performante, nu să turnăm apă în nisip! "
Se pare ca cineva adauga si ciment peste apa cu nisip si o sa reuseasca sa betoneze toate firmele performante sprijinite de un anumit grup de interese.
Propun urmatoarele criterii de departajare mai corecte:
- Procentul echipamentelor tehnologice în valoarea finanţării;
- Productivitatea muncii în anul 2023 (calculată ca cifra de afaceri impărţită la numărul de angajaţi) aici se include si cresterea numarului de salariati in anul 3 de sustenabilitate
- Scaderea cifrei de afaceri ( 2020 - 2019 ) - este un indicator de sprijinire a firmelor afectate
- Data și ora depunerii proiectului
Trebuie susținute întreprinderile care chiar au nevoie si apreciez eliminarea de la finanțare, la Acțiunea 4.1.1-POC, a firmelor care și-au schimbat acționariatul în ultimul an, cu exceptia celor care pot dovedi ca nu au facut aceasta modificare in mod voit pentru a participa la Masura 4.1.1
poza de profil
ciprian
Salvan
Buna ziua,
Va multumesc pentru posibilitatea de a formula observatii.
Propunerea de a utiliza productivitatea muncii, calculata ca raport intre cifra de afaceri pentru anul 2019 si numarul mediu de angajati este gresita.
Am facut o analiza rapida pentru anul 2020(similar este si pentru 2019) din care reies urmatoarele:

1) sunt 234 de coduri CAEN care au sold negativ si pot obtine teoretic punctajul maxim de 100 puncte.

2) am luat cele 234 de coduri caen si am calculat pentru fiecare cod caen productivitatea medie pe cod caen ca valoare dintre total cifra de afaceri si numar mediu cumualat pentru anul 2020.

Au reiesit discrepante majore intre productivitatea muncii pe coduri caen.

Productivitea muncii(utilizand cifra de afaceri) este mult mai mare pentru firmele cu cod caen comert si fabricare, fata de firmele care presteaza servicii(acestea nu au nici o sansa sa prinda finantare).

Daca se va utiliza acest criteriu de departajare la punctaje egale vor obtine finantare doar firmele din partea de sus a tabelului respectiv din domeniul comert si fabricare. Celelalte firme nu au nici-o sansa.

Acest criteriu nu reflecta productivitatea muncii reala a CAEN, deoarece nu analizeaza valoarea adaugata adusa de angajati, ci cuprinde toate intrarile de resurse.

Va rog sa analizati si sa eliminati acest criteriu .

Va multumesc.

Se vede in tabelul de mai jos.

nr crt Cod CAEN Denumiere cod CAEN Rev.2 Sold balanta comerciala cifra afaceri 2020( mii lei) Nr mediu angajati 2020 productivitatea muncii = cifra de afaceri/numar angajati (mii lei)
1 3523 Comercializarea combustibililor gazosi, prin conducte Sold negativ (+10p) 13,000,000 1,190 10,924
2 3514 Comercializarea energiei electrice Sold negativ (+10p) 21,700,000 2,393 9,068
3 4519 Comert cu alte autovehicule Sold negativ (+10p) 4,500,000 2,332 1,930
4 4511 Comert cu autoturisme si autovehicule usoare Sold negativ (+10p) 28,600,000 15,988 1,789
5 2592 Fabricarea ambalajelor usoare din metal Sold negativ (+10p) 649,100 387 1,677
6 2351 Fabricarea cimentului Sold negativ (+10p) 4,400,000 2,711 1,623
7 2640 Fabricarea produselor electronice de larg consum Sold negativ (+10p) 367,000 284 1,292
8 3512 Transportul energiei electrice Sold negativ (+10p) 2,300,000 2,032 1,132
9 7312 Servicii de reprezentare media Sold negativ (+10p) 1,600,000 1,465 1,092
10 6120 Activitati de telecomunicatii prin retele fara cablu (exclusiv prin satelit) Sold negativ (+10p) 13,500,000 12,455 1,084
11 4649 Comert cu ridicata al altor bunuri de uz gospodaresc Sold negativ (+10p) 10,000,000 9,762 1,024
12 1091 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma Sold negativ (+10p) 1,700,000 1,682 1,011
13 4644 Comert cu ridicata al produselor din ceramica, sticlarie si produse de intretinere Sold negativ (+10p) 2,300,000 2,279 1,009
14 4540 Comert cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor Sold negativ (+10p) 583,330 589 990
15 2364 Fabricarea mortarului Sold negativ (+10p) 1,100,000 1,114 987
16 4645 Comert cu ridicata al produselor exclusiv si de parfumerie Sold negativ (+10p) 7,000,000 7,366 950
17 4618 Intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific Sold negativ (+10p) 2,800,000 2,995 935
18 4669 Comert cu ridicata al altor masini si echipamente Sold negativ (+10p) 7,900,000 9,135 865
19 4647 Comert cu ridicata al mobilei, covoarelor si al articolelor de iluminat Sold negativ (+10p) 1,800,000 2,168 830
20 2352 Fabricarea varului si ipsosului Sold negativ (+10p) 254,000 320 794
21 4690 Comert cu ridicata nespecializat Sold negativ (+10p) 26,000,000 33,053 787
22 2362 Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii Sold negativ (+10p) 855,800 1,108 772
23 1031 Prelucrarea si conservarea cartofilor Sold negativ (+10p) 1,200,000 1,554 772
24 4719 Comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vanzare predominanta de produse nealimentare Sold negativ (+10p) 9,400,000 12,888 729
25 4531 Comert cu ridicata de piese si accesorii pentru autovehicule Sold negativ (+10p) 11,800,000 16,191 729
26 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet Sold negativ (+10p) 9,800,000 14,173 691
27 2041 Fabricarea sapunurilor, detergentilor si a produselor de intretinere Sold negativ (+10p) 1,300,000 1,964 662
28 6190 Alte activitati de telecomunicatii Sold negativ (+10p) 1,800,000 2,852 631
29 2311 Fabricarea sticlei plate Sold negativ (+10p) 735,800 1,179 624
30 1042 Fabricarea margarinei si a altor produse comestibile similare Sold negativ (+10p) 408,500 660 619
31 1107 Productia de bauturi racoritoare nealcoolice; productia de ape minerale si alte ape imbuteliate Sold negativ (+10p) 6,700,000 10,920 614
32 2550 Fabricarea produselor metalice obtinute prin deformare plastica; metalurgia pulberilor Sold negativ (+10p) 3,300,000 5,416 609
33 1051 Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor Sold negativ (+10p) 5,300,000 8,754 605
34 4741 Comert cu amanuntul al calculatoarelor, unitatilor periferice si software-lui in magazine specializate Sold negativ (+10p) 1,100,000 1,901 579
35 2720 Fabricarea de acumulatori si baterii Sold negativ (+10p) 479,000 841 570
36 2332 Fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse pentru constructii, din argila arsa Sold negativ (+10p) 830,400 1,532 542
37 6130 Activitati de telecomunicatii prin satelit Sold negativ (+10p) 112,800 211 535
38 4213 Constructia de poduri si tuneluri Sold negativ (+10p) 729,700 1,398 522
39 3511 Productia de energie electrica Sold negativ (+10p) 14,000,000 27,256 514
40 2221 Fabricarea placilor, foliilor, tuburilor si profilelor din material plastic Sold negativ (+10p) 4,700,000 9,173 512
41 2363 Fabricarea betonului Sold negativ (+10p) 2,400,000 4,703 510
42 3320 Instalarea masinilor si echipamentelor industriale Sold negativ (+10p) 2,100,000 4,202 500
43 1084 Fabricarea condimentelor si ingredientelor Sold negativ (+10p) 645,800 1,350 478
44 5911 Activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune Sold negativ (+10p) 1,800,000 3,764 478
45 4743 Comert cu amanuntul al echipamentului audiovideo in magazine specializate Sold negativ (+10p) 255,900 543 471
46 2120 Fabricarea preparatelor farmaceutice Sold negativ (+10p) 3,200,000 6,810 470
47 1073 Fabricarea macaroanelor, taiteilor, cus-cusului si a altor produse fainoase similare Sold negativ (+10p) 194,100 733 265
48 2222 Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic Sold negativ (+10p) 3,100,000 6,655 466
49 6203 Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul Sold negativ (+10p) 556,500 1,200 464
50 4759 Comert cu amanuntul al articolelor de iluminat si al articolelor de uz casnic n.c.a., in magazine specializate Sold negativ (+10p) 4,000,000 8,701 460
51 5821 Activitati de editare a jocurilor de calculator Sold negativ (+10p) 349,700 772 453
52 4762 Comert cu amanuntul al ziarelor si articolelor de papetarie, in magazine specializate Sold negativ (+10p) 1,100,000 2,464 446
53 3522 Distributia combustibililor gazosi, prin conducte Sold negativ (+10p) 4,000,000 9,088 440
54 3316 Repararea si intretinerea aeronavelor si navelor spatiale Sold negativ (+10p) 79,100 180 439
55 1052 Fabricarea inghetatei Sold negativ (+10p) 383,200 1,998 192
56 1061 Fabricarea produselor de morarit Sold negativ (+10p) 3,200,000 7,288 439
57 1395 Fabricarea de textile netesute si articole din acestea, cu exceptia confectiilor de imbracaminte Sold negativ (+10p) 352,300 804 438
58 4775 Comert cu amanuntul al produselor exclusiv si de parfumerie, in magazine specializate Sold negativ (+10p) 1,800,000 4,176 431
59 4211 Lucrari de constructii ale drumurilor si autostrazilor Sold negativ (+10p) 17,300,000 40,728 425
60 1020 Prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor Sold negativ (+10p) 626,900 1,496 419
61 4641 Comert cu ridicata al produselor textile Sold negativ (+10p) 1,300,000 3,202 406
62 1721 Fabricarea hartiei si cartonului ondulat si a ambalajelor din hartie si carton Sold negativ (+10p) 3,100,000 7,657 405
63 1083 Prelucrarea ceaiului si cafelei Sold negativ (+10p) 777,900 1,925 404
64 6110 Activitati de telecomunicatii prin retele cu cablu Sold negativ (+10p) 8,200,000 20,791 394
65 7311 Activitati ale agentiilor de publicitate Sold negativ (+10p) 7,300,000 18,636 392
66 1723 Fabricarea articolelor de papetarie Sold negativ (+10p) 222,300 570 390
67 4221 Lucrari de constructii ale proiectelor utilitare pentru fluide Sold negativ (+10p) 3,200,000 8,238 388
68 5920 Activitati de realizare a inregistrarilor audio si activitati de editare muzicala Sold negativ (+10p) 210,800 552 382
69 4778 Comert cu amanuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate Sold negativ (+10p) 4,300,000 11,309 380
70 1039 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor n.c.a. Sold negativ (+10p) 1,300,000 3,488 373
71 2313 Fabricarea articolelor din sticla Sold negativ (+10p) 277,400 772 359
72 6020 Activitati de difuzare a programelor de televiziune Sold negativ (+10p) 1,400,000 3,950 354
73 1013 Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare) Sold negativ (+10p) 6,900,000 19,551 353
74 2042 Fabricarea parfumurilor si a produselor cosmetice Sold negativ (+10p) 682,500 1,945 351
75 4642 Comert cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei Sold negativ (+10p) 1,700,000 4,870 349
76 2361 Fabricarea produselor din beton pentru constructii Sold negativ (+10p) 3,300,000 9,456 349
77 1722 Fabricarea produselor de uz gospodaresc si sanitar, din hartie sau carton Sold negativ (+10p) 503,300 1,443 349
78 1089 Fabricarea altor produse alimentare n.c.a. Sold negativ (+10p) 1,600,000 4,611 347
79 3530 Furnizarea de abur si aer conditionat Sold negativ (+10p) 3,500,000 10,100 347
80 3821 Tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase Sold negativ (+10p) 660,500 1,924 343
81 1011 Prelucrarea si conservarea carnii Sold negativ (+10p) 5,600,000 16,402 341
82 4729 Comert cu amanuntul al altor produse alimentare in magazine specializate Sold negativ (+10p) 1,100,000 3,235 340
83 4941 Transporturi rutiere de marfuri Sold negativ (+10p) 49,800,000 147,958 337
84 2369 Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos Sold negativ (+10p) 389,200 1,171 332
85 4950 Transporturi prin conducte Sold negativ (+10p) 1,900,000 5,719 332
86 4532 Comert cu ridicata de piese si accesorii pentru automobile Sold negativ (+10p) 4,300,000 12,944 332
87 2830 Fabricarea masinilor si utilajelor pentru agricultura si exploatari forestiere Sold negativ (+10p) 517,500 1,565 331
88 3513 Distributia energiei electrice Sold negativ (+10p) 4,000,000 12,435 322
89 5912 Activitati postproductie cinematografica, video si de programe de televiziune Sold negativ (+10p) 62,100 196 317
90 4920 Transporturi de marfa pe calea ferata Sold negativ (+10p) 3,800,000 12,600 302
91 4291 Constructii hidrotehnice Sold negativ (+10p) 1,400,000 4,651 301
92 2223 Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii Sold negativ (+10p) 3,900,000 12,973 301
93 5829 Activitati de editare a altor produse software Sold negativ (+10p) 3,300,000 11,025 299
94 2593 Fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanturi si arcuri Sold negativ (+10p) 2,600,000 8,772 296
95 5223 Activitati de servicii anexe transporturilor aeriene Sold negativ (+10p) 1,700,000 5,753 295
96 5811 Activitati de editare a cartilor Sold negativ (+10p) 643,900 2,180 295
97 4299 Lucrari de constructii ale altor proiecte ingineresti n.c.a. Sold negativ (+10p) 1,300,000 4,435 293
98 3313 Repararea echipamentelor electronice si optice Sold negativ (+10p) 161,200 551 293
99 4212 Lucrari de constructii ale cailor ferate de suprafata si subterane Sold negativ (+10p) 737,700 2,549 289
100 6209 Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei Sold negativ (+10p) 2,400,000 8,298 289
101 2895 Fabricarea utilajelor pentru industria hartiei si cartonului Sold negativ (+10p) 26,300 91 289
102 2512 Fabricarea de usi si ferestre din metal Sold negativ (+10p) 1,400,000 4,848 289
103 2331 Fabricarea placilor si dalelor din ceramica Sold negativ (+10p) 201,600 705 286
104 1812 Alte activitati de tiparire n.c.a. Sold negativ (+10p) 3,500,000 12,311 284
105 7211 Cercetare-dezvoltare in biotehnologie Sold negativ (+10p) 95,800 350 274
106 6201 Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client) Sold negativ (+10p) 21,600,000 80,115 270
107 9511 Repararea calculatoarelor si a echipamentelor periferice Sold negativ (+10p) 934,900 3,488 268
108 4761 Comert cu amanuntul al cartilor, in magazine specializate Sold negativ (+10p) 565,300 2,142 264
109 4120 Lucrari de constructii ale cladirilor rezidentiale si nerezidentiale Sold negativ (+10p) 53,300,000 202,837 263
110 4942 Servicii de mutare Sold negativ (+10p) 93,500 358 261
111 6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe Sold negativ (+10p) 2,300,000 8,836 260
112 5320 Alte activitati postale si de curier Sold negativ (+10p) 4,900,000 19,197 255
113 7112 Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea Sold negativ (+10p) 10,600,000 41,763 254
114 9512 Repararea echipamentelor de comunicatii Sold negativ (+10p) 380,400 1,522 250
115 2312 Prelucrarea si fasonarea sticlei plate Sold negativ (+10p) 718,900 2,919 246
116 3312 Repararea masinilor Sold negativ (+10p) 977,900 4,009 244
117 7410 Activitati de design specializat Sold negativ (+10p) 751,600 3,095 243
118 1086 Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate si alimentelor dietetice Sold negativ (+10p) 62,600 259 242
119 4311 Lucrari de demolare a constructiilor Sold negativ (+10p) 438,900 1,822 241
120 4313 Lucrari de foraj si sondaj pentru constructii Sold negativ (+10p) 235,700 984 240
121 6010 Activitati de difuzare a programelor de radio Sold negativ (+10p) 141,500 596 237
122 4321 Lucrari de instalatii electrice Sold negativ (+10p) 8,300,000 35,077 237
123 5224 Manipulari Sold negativ (+10p) 1,400,000 5,936 236
124 8610 Activitati de asistenta spitaliceasca Sold negativ (+10p) 1,500,000 6,428 233
125 2594 Fabricarea de suruburi, buloane si alte articole filetate; fabricarea de nituri si saibe Sold negativ (+10p) 177,300 760 233
126 4329 Alte lucrari de instalatii pentru constructii Sold negativ (+10p) 1,200,000 5,227 230
127 7500 Activitati veterinare Sold negativ (+10p) 1,700,000 7,421 229
128 4322 Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat Sold negativ (+10p) 8,100,000 36,366 223
129 4399 Alte lucrari speciale de constructii n.c.a. Sold negativ (+10p) 3,600,000 16,316 221
130 8622 Activitati de asistenta medicala specializata Sold negativ (+10p) 7,100,000 32,271 220
131 4312 Lucrari de pregatire a terenului Sold negativ (+10p) 1,300,000 5,992 217
132 4332 Lucrari de tamplarie si dulgherie Sold negativ (+10p) 1,500,000 7,013 214
133 5814 Activitati de editare a revistelor si periodicelor Sold negativ (+10p) 207,100 987 210
134 6391 Activitati ale agentiilor de stiri Sold negativ (+10p) 970,600 4,672 208
135 6399 Alte activitati de servicii informationale n.c.a. Sold negativ (+10p) 970,600 4,672 208
136 3319 Repararea altor echipamente Sold negativ (+10p) 107,400 525 205
137 7220 Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste Sold negativ (+10p) 47,800 235 203
138 4339 Alte lucrari de finisare Sold negativ (+10p) 464,500 2,311 201
139 2391 Fabricarea de produse abrazive Sold negativ (+10p) 80,100 400 200
140 7911 Activitati ale agentiilor turistice Sold negativ (+10p) 655,100 3,280 200
141 4391 Lucrari de invelitori, sarpante si terase la constructii Sold negativ (+10p) 700,700 3,521 199
142 3700 Colectarea si epurarea apelor uzate Sold negativ (+10p) 171,500 865 198
143 4222 Lucrari de constructii ale proiectelor utilitare pentru electricitate si telecomunicatii Sold negativ (+10p) 2,000,000 10,091 198
144 1813 Servicii pregatitoare pentru pretiparire Sold negativ (+10p) 107,600 553 195
145 8690 Alte activitati referitoare la sanatatea umana Sold negativ (+10p) 2,700,000 14,306 189
146 3311 Repararea articolelor fabricate din metal Sold negativ (+10p) 126,300 676 187
147 1082 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase Sold negativ (+10p) 593,700 3,207 185
148 4520 intretinerea si repararea autovehiculelor Sold negativ (+10p) 7,300,000 39,828 183
149 2320 Fabricarea de produse refractare Sold negativ (+10p) 67,900 373 182
150 4333 Lucrari de pardosire si placare a peretilor Sold negativ (+10p) 1,100,000 6,074 181
151 9003 Activitati de creatie artistica Sold negativ (+10p) 166,100 945 176
152 5813 Activitati de editare a ziarelor Sold negativ (+10p) 317,500 1,837 173
153 7219 Cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie Sold negativ (+10p) 2,000,000 11,635 172
154 7430 Activitati de traducere scrisa si orala (interpreti) Sold negativ (+10p) 229,400 1,365 168
155 2370 Taierea, fasonarea si finisarea pietrei Sold negativ (+10p) 438,800 2,618 168
156 2652 Productia de ceasuri Sold negativ (+10p) 2,000 12 167
157 2573 Fabricarea uneltelor Sold negativ (+10p) 285,300 1,717 166
158 8541 invatamant superior non-universitar Sold negativ (+10p) 5,300 32 166
159 5819 Alte activitati de editare Sold negativ (+10p) 94,400 570 166
160 9609 Alte activitati de servicii n.c.a. Sold negativ (+10p) 205,500 1,243 165
161 1711 Fabricarea celulozei Sold negativ (+10p) 3,300 20 165
162 4910 Transporturi interurbane de calatori pe calea ferata Sold negativ (+10p) 2,200,000 13,350 165
163 8623 Activitati de asistenta stomatologica Sold negativ (+10p) 2,300,000 14,165 162
164 9522 Repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina Sold negativ (+10p) 73,800 470 157
165 2660 Fabricarea de echipamente pentru radiologie, electrodiagnostic si electroterapie Sold negativ (+10p) 64,500 418 154
166 8559 Alte forme de invatamant n.c.a. Sold negativ (+10p) 795,400 5,257 151
167 8621 Activitati de asistenta medicala generala Sold negativ (+10p) 1,100,000 7,327 150
168 8532 invatamant secundar, tehnic sau profesional Sold negativ (+10p) 58,800 394 149
169 4334 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geamuri Sold negativ (+10p) 533,600 3,588 149
170 3314 Repararea echipamentelor electrice Sold negativ (+10p) 180,900 1,232 147
171 9101 Activitati ale bibliotecilor si arhivelor Sold negativ (+10p) 215,300 1,477 146
172 8129 Alte activitati de curatenie Sold negativ (+10p) 671,600 4,611 146
173 9319 Activitati ale cluburilor sportive Sold negativ (+10p) 83,300 576 145
174 9312 Activitati ale cluburilor sportive Sold negativ (+10p) 83,000 576 144
175 7990 Alte servicii de rezervare si asistenta turistica Sold negativ (+10p) 107,200 745 144
176 5914 Proiectia de filme cinematografice Sold negativ (+10p) 53,900 378 143
177 9521 Repararea aparatelor electronice de uz casnic Sold negativ (+10p) 160,600 1,131 142
178 9002 Activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole) Sold negativ (+10p) 183,700 1,309 140
179 2752 Fabricarea de echipamente casnice neelectrice Sold negativ (+10p) 26,100 186 140
180 3315 Repararea si intretinerea navelor si barcilor Sold negativ (+10p) 340,500 2,453 139
181 5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata Sold negativ (+10p) 691,100 4,984 139
182 3600 Captarea, tratarea si distributia apei Sold negativ (+10p) 4,500,000 32,657 138
183 1071 Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie Sold negativ (+10p) 7,100,000 52,348 136
184 4939 Alte transporturi terestre de calatori n.c.a. Sold negativ (+10p) 2,600,000 19,291 135
185 2349 Fabricarea altor produse ceramice n.c.a. Sold negativ (+10p) 2,800 21 133
186 9001 Activitati de interpretare artistica (spectacole) Sold negativ (+10p) 145,800 1,111 131
187 8130 Activitati de intretinere peisagistica Sold negativ (+10p) 1,200,000 9,150 131
188 8560 Activitati de servicii suport pentru invatamant Sold negativ (+10p) 76,400 583 131
189 5590 Alte servicii de cazare Sold negativ (+10p) 567,800 4,573 124
190 4331 Lucrari de ipsoserie Sold negativ (+10p) 142,600 1,151 124
191 8790 Alte activitati de asistenta sociala, cu cazare n.c.a. Sold negativ (+10p) 5,400 44 123
192 5629 Alte servicii de alimentatie n.c.a. Sold negativ (+10p) 561,300 4,576 123
193 3099 Fabricarea altor mijloace de transport n.c.a. Sold negativ (+10p) 1,100 9 122
194 8551 invatamant in domeniul sportiv si recreational Sold negativ (+10p) 44,400 369 120
195 8110 Activitati de servicii suport combinate Sold negativ (+10p) 237,400 1,977 120
196 4931 Transporturi urbane, suburbane si metropolitane de calatori Sold negativ (+10p) 4,200,000 35,172 119
197 5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente Sold negativ (+10p) 660,800 5,544 119
198 9311 Activitati ale bazelor sportive Sold negativ (+10p) 160,100 1,344 119
199 5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similare Sold negativ (+10p) 3,500,000 29,725 118
200 5610 Restaurante Sold negativ (+10p) 10,100,000 87,389 116
201 5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor Sold negativ (+10p) 2,200,000 19,631 112
202 9102 Activitati ale muzeelor Sold negativ (+10p) 2,300 21 110
203 6312 Activitati ale portalurilor web Sold negativ (+10p) 27,700 255 109
204 9525 Repararea ceasurilor si a bijuteriilor Sold negativ (+10p) 15,100 141 107
205 8730 Activitati ale caminelor de batrani si ale caminelor pentru persoane aflate in incapacitate de a se ingriji singure Sold negativ (+10p) 175,100 1,678 104
206 9529 Repararea articolelor de uz personal si gospodaresc n.c.a. Sold negativ (+10p) 41,900 411 102
207 1420 Fabricarea articolelor din blana Sold negativ (+10p) 8,500 84 101
208 8552 invatamant in domeniul cultural (limbi straine, muzica, teatru, dans, arte plastice etc.) Sold negativ (+10p) 117,400 1,176 100
209 9329 Alte activitati recreative si distractive n.c.a. Sold negativ (+10p) 665,600 6,723 99
210 8520 invatamant primar Sold negativ (+10p) 9,200 98 94
211 5530 Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere Sold negativ (+10p) 29,000 311 93
212 3317 Repararea si intretinerea altor echipamente de transport n.c.a. Sold negativ (+10p) 349,700 3,939 89
213 5812 Activitati de editare de ghiduri, compendii, liste de adrese si similare Sold negativ (+10p) 7,300 84 87
214 9321 Balciuri si parcuri de distractii Sold negativ (+10p) 34,400 400 86
215 7420 Activitati fotografice Sold negativ (+10p) 260,400 3,039 86
216 1724 Fabricarea tapetului Sold negativ (+10p) 900 11 82
217 4932 Transporturi cu taxiuri Sold negativ (+10p) 963,800 11,851 81
218 5221 Activitati de servicii anexe pentru transporturi terestre Sold negativ (+10p) 2,100,000 26,109 80
219 8122 Activitati specializate de curatenie Sold negativ (+10p) 273,100 3,467 79
220 9601 Spalarea si curatarea (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana Sold negativ (+10p) 327,200 4,311 76
221 8121 Activitati generale de curatenie a cladirilor Sold negativ (+10p) 1,500,000 20,086 75
222 8710 Activitati ale centrelor de ingrijire medicala Sold negativ (+10p) 5,800 80 73
223 2344 Fabricarea altor produse tehnice din ceramica Sold negativ (+10p) 1,400 20 70
224 9004 Activitati de gestionare a salilor de spectacole Sold negativ (+10p) 6,500 93 70
225 9604 Activitati de intretinere corporala Sold negativ (+10p) 240,600 3,485 69
226 8531 invatamant secundar general Sold negativ (+10p) 7,900 120 66
227 8510 invatamant prescolar Sold negativ (+10p) 91,600 1,493 61
228 8891 Activitati de ingrijire zilnica pentru copii Sold negativ (+10p) 50,500 852 59
229 2365 Fabricarea produselor din azbociment Sold negativ (+10p) 1,200 21 57
230 9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare Sold negativ (+10p) 833,400 17,886 47
231 9523 Repararea incaltamintei si a articolelor din piele Sold negativ (+10p) 2,300 54 43
232 2680 Fabricarea suportilor magnetici si optici destinati inregistrarilor Sold negativ (+10p) 0 0 0
233 8542 invatamant superior universitar Sold negativ (+10p) 0 0 0
234 1081 Fabricarea zaharului Sold negativ (+10p) 0 0 0

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri