Claudiu Zamfir
S-au stabilit perioada de înscrieri și ghidul oficial cu toate condițiile și regulile de finanțare a microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii din cele 6 județe ale Regiunii Nord-Vest, în cadrul liniei de granturi IMM pentru digitalizare din Programul Regional (REGIO) Nord-Vest.
UPDATE 6.12.2023: apelul s-a amânat pentru perioada 1 februarie 2024, ora 10:00 – 28 martie 2024, ora 10:00. S-a modificat și ghidul, prin Corrigendumul 3.
UPDATE: Sesiunea 121-Digitalizarea IMM Nord-Vest s-a amânat pentru perioada 14.12.2023, ora 10:00 - 11.06.2024, ora 10:00.
----
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest a publicat oficial Ghidul solicitantului Digitalizarea IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care cuprinde județele:
A nu se condunda cu Programul Digitalizarea IMM, lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență, apel care s-a finalizat deja și se află în evaluări.
În noul apel Digitalizarea IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) eligibile vor putea depune proiectele în sistemul electronic MySMIS2021 în perioada 02.10.2023, ora 10:00 - 01.04.2024, ora 10:00.
Bugetul apelului de proiecte este de 16.764.705,90 euro (din care 14.250.000 euro din fonduri europene și 2.514.705,90 euro de la bugetul de stat).
Din acești bani, firmele beneficiare vor putea obține ajutoare de minimis de câte 10.000-100.000 de euro pe proiect, pentru a investi în digitalizarea activității. Beneficiarul trebuie să asigure și el cofinanțare din surse proprii de cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile.
Spre deosebire de propunerea inițială de ghid al solicitantului, în forma finală a ghidului codurile CAEN de IT au fost excluse de la finanțare. Totuși, firmele care au și coduri CAEN excluse pot să aplice la granturile pentru digitalizare cu alte coduri CAEN, care sunt eligibile.
ADR Nord-Vest estimează că va putea finanța 300 de firme din acest buget.
Firmele beneficiare trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, cumulate, printre care:
1. Solicitantul este societate constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, care se încadrează în categoria IMM-urilor înregistrate în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (are sediul social în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest cel puțin la momentul primei plăți). Investiția trebuie făcută tot în Regiunea Nord-Vest.
2. Încadrarea solicitantului în categoria de IMM se face în conformitate cu Legea 346/2004:
3. Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare a cel puțin unui an fiscal și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare și nu a avut activitatea suspendată oricând în anul depunerii cererii de finanțare. O întreprindere care depune cererea de finanțare în cursul anului 2023 trebuie să fi fost înființată cel mai târziu în 3 ianuarie 2022 și să fi înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Criteriul privind profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a solicitantului. Datele privind profitul din exploatare sunt cele raportate în situațiile financiare aferente exercițiului financiar anterior depunerii cererii de finanțare.
4. Soluția de digitalizare activitate/proces este aferentă unui cod CAEN autorizat al solicitantului Codul CAEN respectiv trebuie înscris în obiectul de activitate al solicitantului, conform certificatului constatator ONRC și respectiv autorizat la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului. Investiția propusă prin proiect trebuie să vizeze un singur cod CAEN. Codul CAEN pentru care se propune soluția de digitalizare activitate/proces trebuie declarat și autorizat distinct la locul de implementare a proiectului.
Lista condițiilor de eligibilitate este mai lungă și se regăsește în Ghidul solicitantului și în schema de ajutor de minimis anexată.
O altă condiție de eligibiliatte a solicitanților este cea potrivit căreia „codul CAEN selectat nu este exclus de la finanțare în conformitate cu Anexa IV la prezentul ghid și/sau nu presupune o activitate aferentă domeniilor excluse de Regulamentul de minimis/Regulamentul 1058/2021 privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune”.
Anexa care cupărinde lista codurilor CAEN excluse de la finanțare numără circa 70 de domenii care nu pot primi granturi pentru digitalizarea IMM REGIO Nord-Vest. Pe această listă regăsim o serie de coduri CAEN agricole, de jocuri de noroc, intermediere financiară, baruri etc.
De asemenea, spre deosebire de proiectul inițial de ghid, în forma finală a ghidului sunt excluse de la finanțare și o serie de coduri CAEN IT:
Totuși, apelul de digitalizare IMM REGIO Nord-Vest nu exclude din start toate firmele care au printre codurile lor CAEN domenii care figurează pe lista celor excluse de la finanțare. Acest apel exclude de la finanțare anumite activități, dar firmele respective își pot finanța alte activități, care sunt eligibile.
În cadrul prezentului apel de proiecte, sunt eligibile o serie de tipuri de investiții, printre care:
De asemenea, este obligatorie realizarea unor activități de informare și publicitate aferente proiectului în conformitate Ghidul de Identitate Vizuală elaborat de MIPE și cu prevederile contractuale.
----