Claudiu Zamfir

Fonduri POC 4.1.1: Buget suplimentar și prelungirea termenului de contractare la ajutoarele de minimis

Thumbnail

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a modificat schema de ajutoare de minimis de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme, din cadrul Acțiunii 4.1.1 - investiții în retehnologizarea IMM.

Astfel, bugetul total estimat al schemei de ajutor de minimis crește de la 59.690.099 euro la 79.690.099 euro. Aici s-a aplicat probabil mecanismul supracontractării.

De asemenea, termenul de semnare a contractelor de finanțare s-a amânat, de la 31 decembrie 2022 la 31 martie 2023. Plata ajutoarelor de minimis de câte 50.000-200.000 de euro către beneficiari va putea fi făcută până la data de 30 iunie 2024.

Modificările au fost făcute prin Ordinul MIPE 3.145/2022, publicat în Monitorul Oficial de joi, 15 decembrie. Ordinul este semnat, din 12 decembrie, de secretarul de stat Carmen Moraru în locul ministrului Marcel Boloș.

La ajutoarele de stat de la Acțiunile POC 4.1.1 și POC 4.1.1 Bis, termenul de semnare a contractelor a rămas 31 decembrie 2022.

„Avem toate mecanismele funcționale și zilnic urmăresc această problemă pentru a ne respecta termenul pe care ni l-am asumat. Să nu uităm că apelul a fost închis pe 23 august 2022, au fost depuse 2500 de cereri pe 4.1.1 și 1900 pe 4.1.1 Bis, deci volumul de muncă este.... colegii nu prea dorm, nici cei de la Programul de Competitivitate și nici cei de la Direcția Juridică și încercăm să ne ținem de termenul asumat” - a spus joi dimineața ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene,

În privința stadiului actual al dosarelor depuse la Acțiunea POC 4.1.1, Boloș a spus: „Sunt 636 de contracte în diferite etape acum, fie unora li s-au verificat condițiile de eligibilitate ,alții sunt în etapă avansată de încheiere a contractului. Până la sfârșitul anului avem acest termen și îl ducem la bun sfârșit”.Marcel Boloș, la o conferință.

Procedura de contractare la ajutoarele de stat POC 4.1.1-Bis

La ajutoarele de stat de la Acțiunea 4.1.1-Bis, reamintim că, pe 29 noiembrie, MIPE a anunțat începerea procedurii de contractare.

Eligibilitatea, punctajul și ordinea cererilor depuse în cadrul Acțiunii 4.1.1. BIS – „Investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor, în vederea refacerii capacității de reziliență”  au fost stabilite automat de aplicația de gestiune a cererilor de finanțare implementată pe platforma IMM Recover, la finalul sesiunii de depunere on-line a proiectelor.

Conform clasamentului publicat AICI  se vor încheia 467 contracte de finanțare, cu clauză suspensivă, astfel:

  •     267 contracte cu beneficiari din domeniul industriei alimentare, totalizând 74.613.452,74 euro, cu primii solicitanți eligibili ai clasamentului, în ordinea punctajului total obținut în urma aplicării criteriilor de selecție;
  •     200 contracte cu beneficiari din domeniul construcțiilor, totalizând 74.916.054,61 euro, cu primii solicitanți eligibili ai clasamentului, în ordinea punctajului total obținut în urma aplicării criteriilor de selecție.

Încheierea cu clauză suspensivă implică faptul că etapa de lichidare a angajamentelor, respectiv plățile/rambursările asumate de autoritatea de management, va avea loc numai dacă și în măsura în care, în urma evaluării post-contractare, proiectele îndeplinesc toate condițiile de conformitate administrativă și de eligibilitate. Informațiile se regăsesc în Condițiile specifice, Anexa 1 la Contractul de finanțare, la capitolul Prevederi suplimentare specifice cu privire la drepturile si obligațiile părților.

Cei 467 de solicitanți care, în ordinea punctajelor, se regăsesc pe această listă au fost invitați de către Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate să pregătească documentele pentru demararea procedurii de contractare:

  •     Cazier judiciar al reprezentantului legal al solicitantului;
  •     Cazier fiscal al reprezentantului legal al solicitantului;
  •     Condiții specifice, anexă la Contractul de finanțare*;

*În ceea ce privește secțiunea „Condiții specifice”, anexă la Contractul  de finanțare, solicitanții vor copia într-un document separat textul acesteia, care se regăsește ca anexă în Ghidului solicitantului și vor completa datele referitoare la valoarea contractului de finanțare, graficul de rambursare (începând cu data de 01.04.2023 pentru prima cerere de rambursare) și detaliile bancare, apoi vor salva în format .pdf și vor semna electronic documentul.

Solicitanții vor fi informați cu privire la acceptarea la finanțare și li se vor solicita documentele mai sus menționate prin modulul „Comunicare” din platforma IMM Recover.

Condițiile specifice completate și semnate, împreună cu cazierul judiciar și cazierul fiscal menționate mai sus, vor fi transmise de către solicitanți către AM POC prin modulul „Comunicare” ca răspuns la notificarea primită, în termen de 3 zile lucrătoare;

În paralel, în urma notificării de acceptare la finanțare transmise prin modulul „Contractare” din IMM Recover, solicitanții vor putea deschide Contractul de finanțare (corpul principal) pe care îl vor semna electronic și îl vor transmite către AM POC prin același modul.

Reamintim că la finalul sesiunii de depunere on-line a proiectelor în platforma IMM Recover în cadrul Acțiunii 4.1.1. BIS au fost înregistrate 1.906 cereri de finanțare depuse de solicitanți, în cadrul a două apeluri. Buget alocat este de 300 de milioane euro.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4904
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Wishu
kn
reteHnologizare sau reteGnologizare?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri