Claudiu Zamfir

Fond de 50 milioane Euro pentru startup-uri românești, susținut de Uniunea Europeană

Thumbnail

Catalyst Romania Fund II, fond de investiții susținut de Uniunea Europeană, pentru finațarea startup-urilor românești și din regiune, anunță marți că a ajuns la o valoare de 50 de milioane de euro, atingându-și plafonul propus.

Așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro, fondul avea o valoare de 26 de milioane de euro la prima închidere, în decembrie 2020. Datorită cererii puternice din partea investitorilor instituționali și privați, ținta inițială de 40 de milioane euro a fost substanțial depășită, iar fondul și-a atins acum plafonul maxim de 50 de milioane euro, a anunțat firma de investiții Catalyst Romania, susținută de 3TS Capital Partners.

Noul fond oferă investiţii cuprinse între 1 și 3 milioane euro companiilor de tehnologie din România și din Europa de Sud-Est pentru a le susține obiectivele de creștere și planurile de expansiune internațională. Investitorii caută companii de tehnologie inovatoare, cu produse deja lansate, conduse de echipe de management antreprenoriale cu experiență.

Catalyst Romania Fund II a investit deja în două companii, având ȋn prezent încă trei în faza de due diligence. Prima investiție, Seedblink, este o platformă de crowdinvesting din următoarea generaţie, iar a doua investiție, Code of Talent, este o soluție de top de micro-învățare dedicată formării angajaților.

Fondul are multe alte proiecte noi in analiză, iar echipa este ȋncrezătoare că există ȋn prezent şi ȋn viitor oportunități excelente de investiții ȋn ecosistemul start-upurilor din România și din regiune.

De asemenea, Catalyst Romania aduce experienţă ȋn scalare, know-how indispensabil, resurse, parteneri de afaceri și co-investitori din întreaga Europă, America de Nord și Asia pentru companii. Catalyst Romania II este un fond regional, axat pe companiile românești de tehnologie în faza start-up, dar va urmări și oportunități de investiții în celelalte țări din Europa de Sud-Est.

„Suntem încântați de faptul că în lansarea finală am atins dimensiunea maximă a fondului de 50 de milioane euro ceea ce este o dovadă a rezultatelor noastre excelente dinprimul fond și o confirmare a strategiei noastre de investiții deja demonstrate. Cu sprijinul investitorului nostru ancoră, FEI, vom continua să investim în România și regiune pentru a aduce valoare strategică și pentru a ajuta companiile de tehnologie aflate în stadiul iniţial de dezvoltare în călătoria lor către succes. Ne vom concentra în special pe sectorul Tehnologie, unde țara noastră are avantaje competitive semnificative și un potențial mare”, a declarat Marius Ghenea, Manager al Catalyst II GP S.à.r.l.

Catalyst Romania Fund II a fost înființat cu sprijinul Fondului European de Investiții (FEI) ca investitor ancoră, pentru a investi capitalul din JEREMIE România Reflows și Programul InnovFin al UE și din contribuțiile LP ale multor alți investitori.  Al doilea fond Catalyst este primul fond de risc de a doua generație din istoria României, ceea ce reprezintă o realizare unică susținută de rezultatele și experiența echipei.

22,5 milioane euro au fost angajați către Catalyst Romania II din JEREMIE Reflows și din programul EIF InnovFin Equity. Restul angajamentului de capital al fondului a fost asigurat prin participarea altor investitori, precum și a echipei Catalyst.

JEREMIE Romania este un set de instrumente financiare susținute inițial din fondurile structurale ale României în perioada de programare 2007-2013. După încheierea perioadei de programare, FEI continuă să acționeze în numele și în numele Guvernului României pentru a gestiona resursele returnate din implementarea inițială în cadrul unui nou acord semnat în septembrie 2020.

Precedentul fond, Catalyst Romania Fund I, a fost consiliat de 3TS Capital Partners și finanțat prin inițiativa JEREMIE România. Cu o capitalizare totală de 15 milioane euro, Catalyst Romania Fund I a investit în ultimii ani în 10 companii românești de tehnologie, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch (achiziționat de FitBit), SmartBill (achiziționat de Visma) și GreenHorse Games (achiziţionat de Tencent).

„Catalyst Romania are un istoric dovedit de investiții și dezvoltare a afacerilor din tehnologie. Infuzia de capital de creștere, cele mai bune practici de extindere ale afacerii, asistenţa ȋn implementarea strategiei și networking-ul oferit de echipa Catalyst au asigurat o creștere anuală de 40% pentru întreg portofoliul” - susține compania de investiții. 

Parallax

Vizualizari
4397
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri