Claudiu Zamfir

Fondul de investiții Catalyst, susținut de UE, a finanțat platforma românească SeedBlink cu 1,2 milioane euro

Thumbnail

Catalyst România Fund II, un fond de investiții de venture capital susținut de Uniunea Europeană, a finanțat cu 1,2 milioane de euro platforma românească SeedBlink, prin intermediul căreia persoanele fizice fac investiții, la rândul lor, în startup-uri.

În luna mai 2021, am scris pe StartupCafe.ro că SeedBlink a obținut o rundă de investiții de serie A de 3 milioane de euro. Atunci, platforma a anunțat că investitorul principal era un fond de venture capital „important din regiune”, fără a dezvălui identitatea acestuia.

Joi, 8 iulie, a fost dezvăluit oficial investitorul „misteriors”: fondul Catalyst România Fund II, care a contribuit cu 1,2 milioane de euro la investiția de 3 milioane de euro obținută de SeedBlink.

Catalyst România Fund II este condus de Marius Ghenea (53 de ani). El este unul dintre cei mai prolifici antreprenori în serie și manageri din România, cu o experiență de business de proape 3 decenii. Printre brandurile pe care le-a construit ca investitor și manager se numără: Flamingo Computers, Flanco, VikingProfil, PC Garage.

De asemenea, prin fondul de investiții Catalyst Romania I (3TS Capital Partners), Marius Ghenea a investit în companii ca SmartBillSmart Dreamers, Omniconvert, Green Horse Games, Elefant.ro.

„Catalyst România are un istoric dovedit de investiții în companii de tehnologie și joacă un rol activ în a conduce companiile spre exituri de succes. SeedBlink are potențialul de a îndepăr-ta barierele tradiționale ale procesului de finanțare, atât pentru investitori, cât și pentru start-up-urile de tehnologie din întreaga Europă. Creșterea platformei și a piețelor adresate va deschide oportunitatea pentru mai mulți participanți, atât fondatori cât și investitori retail, să beneficieze de această democratizare. Suntem entuziasmați să susținem echipa SeedBlink în această misiune”, afirmă Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România.

Noul fond de investiții, Catalyst Fund II, lansat oficial în decembrie 2020, acordă finanțări de capital de risc de câte 1-3 milioane de euro startup-urlor din România, Republica Moldova și din regiune, în schimbul unui pachet de părți sociale din afacere.

Catalyst România Fund II este sunținut de Fondul European de Investiții (FEI), cu 15 milioane de euro, la care se adaugă contribuții din partea altor investitori instituționali și individuali. Programul InnovFin Equity - administrat de EIF - face parte din „InnovFin - Finanțarea UE pentru inovatori”, o inițiativă lansată de Comisia Europeană (CE) și Grupul BEI în cadrul Orizont 2020. InnovFin Equity oferă investiții de capital și co-investiții către sau alături de fonduri de investiții, concentrându-se asupra companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare, care operează în sectoare inovatoare acoperite de Orizont 2020. Scopul este dezvoltarea unui portofoliu extins de fonduri, mobilizând 4-5 miliarde de euro de investiții în întreprinderi înființate sau active în țările asociate UE și Orizont 2020.

Anterior, Catalyst România a fost administratorul fondului care a strâns primul fond de risc românesc susținut de inițiativa JEREMIE România în 2012. Echipa, formată din Marius Ghenea, Alin Stanciu, Jozsef Kover, Alina Georgescu și Antonela Dragomir, va continua să vizeze în primul rând investițiile în sectoare de creștere ridicată, inclusiv tehnologie și internet, mass-media și comunicații și servicii cu tehnologie.

Catalyst România este susținut de 3TS Capital Partners, care servește ca o extensie a echipei Catalyst și oferă suport de expansiune internațională pentru companiile din portofoliu din Europa și SUA.

SeedBlink vrea să se extindă în Uniunea Europeană

SeedBlink spune că viziunea sa este de a modela viitorul tehnologic al Europei prin crearea unei plat-forme de investiții care să îmbine audiența crowd-ului, flexibilitatea investitorilor angel și structura VC-urilor. Extiderea platfromei românești de multifinanțare în UE urmează să se facă din trimestrul al treilea al anului 2021.

De curând, în Board of Advisors condus de Radu Georgescu s-au alăturat Ted Cominos Jr, avocat corporate din Chicago cu peste 20 de ani de experiență în fuziuni și achiziții de companii, cross border, private equity/ venture capital, precum și Pekka Mäki, Managing Partner 3TS Capital Partners cu expertiză în venture capital și pasionat de viitorul investițiilor în Europa.

„Democratizăm investițiile private în startup-uri pentru investitori individuali și ne dorim să punem la dispoziția lor cele mai bune instrumente pentru managementul strategiei de portfoliu și infrastructura pentru a beneficia de aceleași avantaje și bune practici din venture capital. Această rundă confirmă încrederea în viziunea și potențialul SeedBlink de a accelera ino-vația tech în Europa prin susținerea antreprenorilor la început de drum cu «smart money»” a declarat Radu Georgescu, chairman of Board of Advisors în cadrul SeedBlink.

Cu o comunitate de 6.000 de investitori din 15 țări, SeedBlink a lansat 47 de campanii de finanțare în ultimele 19 luni, ajutând startup-uri tech, inclusiv propria platformă, să atragă in-vestiții totale de peste 21 milioane de euro de la investitori individuali și fonduri VC (49% din suma prin equity crowdfunding).

 

Parallax

Vizualizari
578
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri