Claudiu Zamfir

Finanțări PNRR pentru firme: fonduri de investiții și credite cu garanții publice

Thumbnail

Firmele private din România vor putea accesa noi finanțări, sub formă de investiții de la fonduri de capital de risc în schimbul unor părți sociale, precum și credite bancare cu garanții publice, prin componenta de instrumente financiare de 1,25 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a informat, miercuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Pe StartupCafe.ro am mai scris despre aceste oportunități de finanțare. Între timp, Comisia Europeană a aprobat planul României și este o chestiune de timp până când Consiliul UE va adopta și el formal planul și va fi semnat acordul dintre România și Comisia Europeană, pentru primii bani.

Chiar dacă România nu mai are un guvern în funcțiune deplină, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis, iar Dacian Cioloș nu a reușit să strângă o majoritate parlamentară, PNRR merge înainte, fiind un document programatic pe termen lung, până în 2026, convenit deja cu Uniunea Europeană. PNRR va trebui aplicat de către orice guvern care va prelua România, dacă va vrea să atragă cele 29,2 miliarde de euro, inclusiv cei 1,25 miliarde de euro ca instrumente financiare pentru finanțarea firmelor private.

Miercuri, șefi din MIPE și Finanțe au vorbit despre „documentele necesare pentru acordurile cu instituțiile financiare internaționale care vor fi implicate în gestionarea acestor instrumente” – Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De la MIPE, au participat la discuții secretarii de stat Csilla Hegedüs și Cristian Roman și directorul general pentru PNRR, Ramona Moldovan.

Pașii următori includ finalizarea documentelor și aprobarea acordurilor cu aceste instituții, la nivelul Guvernului, până la finalul anului 2021.

În continuare, va fi lansată selecția pentru intermediarii financiari și lansarea liniilor de finanțare, a menționat MIPE. Aici vorbim despre bănci și fonduri de investiții / fonduri cu capital de risc.

Ce cuprind instrumentele financiare PNRR de 1,25 miliarde euro:

  1. Garanția de portofoliu pentru reziliență (partener: FEI) – 300 milioane euro. Instrumentul va urmări îmbunătăţirea accesului la finanţare şi revitalizarea canalelor de împrumut blocate în timpul şi după criza COVID-19, prin sprijinirea investiţiilor pe termen lung şi a nevoilor de capital de lucru ale întreprinderilor. Investiția va lua forma unei garanții de portofoliu, care urmează să fie implementată ca o contribuție la InvestEU din partea Fondului European de Investiții („FEI”)
  2. Garanția de portofoliu pentru acțiune climatică (partener: FEI) – 200 milioane euro. Obiectiv: de a furniza finanțare și investiții IMM-urilor (care au un număr de maximum 249 de angajați), întreprinderilor cu până la 500 de angajați și persoanelor fizice prin intermediul capitalului circulant, al liniilor de credit, al împrumuturilor pentru investiții sau al leasingului, destinate investițiilor și finanțării pentru îmbunătățirea eficienței energetice în întreprinderi și în sectorul rezidențial și al clădirilor.
  3. Pentru IMM-uri și întreprinderile cu capitalizare medie (mid-caps): Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare (partener: FEI) – 400 milioane euro. Obiectiv: sprijin sub formă de capitaluri proprii IMM-urilor, întreprinderilor cu capitalizare medie, inclusiv întreprinderilor nou-înființate, întreprinderilor aflate în stadii incipiente și avansate de dezvoltare, precum și proiectelor de infrastructură axate pe energia din surse regenerabile și eficiența energetică. Sprijinul va fi furnizat prin intermediul fondurilor cu capital de risc și al fondurilor de infrastructură, ca parte a unui fond de capital de risc, gestionat de FEI.
  4. Companii mari: Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes (partener BEI) – 300 milioane euro. Obiectiv: sprijin întreprinderilor mari (cu peste 500 de angajați și/sau o cifră de afaceri anuală de peste 50 milioane euro și un bilanț anual total de peste 43 milioane euro), entităților publice și vehiculelor cu scop special, prin investiții care contribuie la economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon, precum și investiții în digitalizare și în active fixe prin intermediul unui fond de fonduri.
  5. Instrumentul financiar pentru investiții în eficiență energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor (partener BERD) – 50 milioane euro. Instrumentul financiar va lua forma unei garanții de portofoliu, implementate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Obiectivul acestei investiții este de a furniza finanțare și investiții pentru eficiența energetică și energia din surse regenerabile în sectorul rezidențial și al clădirilor. Investiția va lua forma unei garanții de portofoliu.

 

Parallax

Vizualizari
3581
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri