Claudiu Zamfir

Demisionează ministrul care are în grijă fondurile UE pentru afaceri neagricole la sate

Thumbnail

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și-a anunțat demisia din funcție, acesta având în subordine, printre altele, și agenția care gestionează fondurile europene pentru afaceri neagricole la sate, Submăsurile 6.2 și 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), unele dintre cele mai așteptate linii de finanțare pentru antreprenori.

Oros a postat pe Facebook, la ora două noaptea următorul anunț:
 
Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale!
Pentru Premierul Florin Câțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități, ca atare:

  • 1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.
  • 2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.
  • 3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.

Ministerul Agriculturii, prin agențiile din subordinea sa, se ocupă de fonduri europene de miliarde de euro, destinate fermierilor și antreprenorilor din mediul rural.

Printre altele, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat o sesiune de înscrieri la Submăsura 4.2 PNDR - Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole”, care va avea loc în perioada  8 octombrie 2021, ora 09:00 - 7 ianuarie 2022, ora 16:00. Bugetul va fi de 182,7 milioane de euro.

O altă linie de finanțare de la Ministerul Agriculturii, așteptată anul acesta, este Submăsura 4.1 - Investiții în exploatații agricole, cu un buget total de 760 de milioane de euro. Nu s-a anunțat perioada de înscrieri.

  „Deficitul balanței comerciale se datorează în primul rând unei slabe capacități de depozitare și procesare. Și atunci foarte mulți dintre fermieri, producători de materie primă - cereale boabe sau animale -, preferă să vândă sub această formă fără să avem valoare adăugată. Și se importă hrană procesată cu mare valoare adăugată.

Singura modalitate prin care Ministerul Agriculturii putea interveni să sprijine această paradigmă este să sprijine investițiile în depozitare și procesare. Și facem acest lucru alocând 760 milioane euro pentru 2 ani, doar în depozitare și procesare în fermă. Aici sunt beneficiari doar fermierii care doresc să-și facă capacități de depozitare și procesare” - spunea ministrul Oros, în august 2021.

Cele mai așteptate submăsuri PNDR sunt 6.2 și 6.4 - afaceri neagricole în mediul rural. Cele două linii de finanțare au împreună un buget total de 150 de milioane de euro în anul 2021, dar încă nu a fost lansat un ghid final al solicitantului și nu se știe perioda de înscrieri. În aceste submăsuri, antreprenorii vor putea obține fonduri europene de câte 70.000 de euro, respectiv, 200.000 de euro. Anul acesta, ministrul Oros a scos de la finanțare înființarea de pensiuni.

„În această perioadă de tranziție scurtă, de doar 2 ani, nu am pus în măsuri și pensiunile pentru că vrem să redefinim zona turistică. Prea multe pensiuni sunt făcute în zona periurbană, prea mulți bani s-au dus în zone care nu au nimic de a face cu turismul. Oamenii și-au făcut case în satele din jurul orașelor și nu au nimic de a face cu turismul și atunci va trebui să redesenăm această zonă turistică și, din 2023, o să punem iarăși bani pentru agropensiuni. Banii nu au ajuns în zonele turistice, unde era nevoie, la mine în Florești (lângă Cluj-Napoca) e plin de pensiuni care s-au transformat în case” - a explicat, în aprilie 2021, minstrul Oros, chestionat de StartupCafe.ro.

 

Parallax

Vizualizari
1101
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri