Claudiu Zamfir

Comisia Europeană a aprobat granturile de 300 milioane EUR pentru fermieri români și antreprenori din sectorul agro-alimentar

Thumbnail

Comisia Europeană anunță, miercuri, într-un comunicat oficial transmis StartupCafe.ro, că a aprobat schema românească în valoare de 300 milioane EUR (1,5 miliarde RON), „menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de coronavirus”.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar COVID-19 privind ajutoarele de stat. Aprobarea se referă la regimul ajutoarelor de stat în Uniunea Europeană. Totuși, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), mai trebuie să mai obțină o aprobare de la Comisia Europeană, pentru modificarea Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, pentru a muta anumite finanțări de la axele 1 și 2 la axa 4 a POC. În prezent, Guvernul a asigurat jumătate din banii necesari schemei prin bugetul de stat, dar mai are nevoie și de această aprobare pentru a acoperi cheltuiala din fonduri europene, ulterior.

În cadrul schemei, sprijinul public va lua forma unor subvenții directe de până la 120.000 EUR (593.000 RON) per beneficiar, a precizat Bruxelles-ul. Aici vorbim despre Măsura 1 - microgranturi de 5.000 euro fiecare și Măsura 2 - granturi de câte 5.000-120.000 euro.

Sprijinul va fi accesibil întreprinderilor mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare.

Schema vizează „atenuarea deficitelor de lichidități cu care se confruntă aceste întreprinderi” și „abordarea unei părți din pierderile pe care le-au suferit din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor restrictive pe care autoritățile române au trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului”, mai spune CE.

În cadrul analizei privind ajutoarele de stat, Comisia a constatat că „schema românească este în conformitate cu condițiile cadrului temporar”. În special, ajutorul:

  • (i) nu va depăși 2,3 milioane EUR per beneficiar;
  • și (ii) se acordă până la 30 iunie 2022.

Comisia a concluzionat că schema este „necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar”.

Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

Parallax

Vizualizari
3269
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri