Claudiu Zamfir
Autoritățile încă mai analizează ce grilă de punctaj vor aplica pentru acordarea granturilor de investiții de câte 50.000-200.000 de euro de la Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat pentru microîntreprinderi și firmele mici și mijlocii (IMM), a declarat, miercuri, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru.
Reamintim că Guvernul a întocmit o grilă de punctaj care are la bază rata internă de rentabilitate a investiției (RIR), la Măsura 3, conform Ordonanței de urgență 130/2020, modificată prin OUG 174/2020.
În schimb, Parlamentul a adoptat Legea 2020/2020 care prevede modificarea grilei de punctaj, eliminând indicatorul RIR și introducând rata de solvabilitate și numărul de angajați drept criterii de punctaj.
Președintele Iohannis a promulgat Legea 220/2020, care s-a și publicat în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.
Contactat miercuri de StartupCafe.ro, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a spus că Ministerul Economiei intenționează să deschidă sesiunea de înscriere la Măsura 3 în ultima săptămână a lunii noiembrie sau prima săptămână din decembrie 2020.
„Măsura 3 va fi lansată fie în ultima săptămână din noiembrie, fie în prima săptămână din decembrie. Este în curs de analiză varianta pe care vom merge”, a declarat Rogojinaru, pentru StartupCafe.ro.
Între timp, Ministerul Fondurilor Europene trebuie să notifice Comisia Europeană privind modificările de la schema de ajutoare de stat.
„În cel mai scurt timp, se trimite notificarea la Comisia Europeană, pentru a veni un răspuns în a doua jumătate a lunii noiembrie. Intenționăm să publicăm săptămâna viitoare procedura finală pentru Măsura 3, dar este în funcție de răspunsurile pe care le vom primi de la Comisia Europeană”, a mai spus secretarul de stat.
Reamintim că pe 6 decembrie 2020 sunt programate alegerile parlamentare (dacă se vor ține atunci, până la urmă), dar Liviu Rogojinaru spune că lansarea Măsurii 3 nu are legătură cu procesul electoral.
Reamintim că, săptămâna trecută, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru StartupCafe.ro, că intenția sa era de a trece prin guvern o nouă ordonanță de urgență pentru a proroga Legea 220/2020, cu grila modificată în Parlament.
Ministrul Economiei ar fi vrut ca Măsura 3 să se deschidă în prima parte a lunii noiembrie, pe grila din OUG 130 modificată prin OUG 174/2020. Abia ulterior, din anul 2021, cu noi fonduri europene din Mecanismul de reziliență, să se lanseze altă sesiune de înscrieri pentru granturi de investiții IMM, pe baza grilei din Legea 2020/2020 (ieșită din Parlament).
Măsura 3 are un buget total de 550 de milioane de euro (cu tot cu cofinanțarea beneficiarilor), din care ar urma să fie acordate IMM-urilor eligibile granturi pentru investiții de câte 50.000-200.000 de euro.
”2. Resurse umane existente la momentul înscrierii online” conditia trebuie clarificata - este data deschiderii contului in aplicatia Granturi IMM sau data transmiterii Cererii de finanțare. Oricum este un indicator fără impact în economie. Sunt locuri de muncă care dispar la fel de ușor cum au apărut.
”3.1/ 4.1 Rata solvabilității generale (Active totale/Datorii totale)” - să spunem că informațiile privind Activele totale și Datoriile totale se regăsesc ca atare în Bilanț și se poate calcula relativ ușor acest indicator. Altfel, 4.1 nu își are rostul pentru că inevitabil dacă Activele totale au fost mai mari decât Datoriile totale la depunerea proiectului, după realizarea investiției cu cu ajutor nerambursabil activul va rămâne inevitabil mai mare decât datoria.
”3.2 / 4.2 Rata rentabilității financiare - ROE (Rezultat net/Capitaluri proprii)” - informațiile nu se regăsesc ca atare. Trebuie explicată formula de calcul.
”4.2. Rata rentabilității financiare - ROE (Rezultat net/Capitaluri proprii)” - un astfel de criteriu este justificat în condiții economice stabile, nu în contextul actual în care nu știm ce urmează să ni se întâmple nici măcar peste una-două săptămâni. Indicatorul mai presupune existența unor resurse pentru monitorizarea lui în perioada de sustenabilitate, iar în cazul în care nu este atins oricum firmele nu vor putea fi penalizate deoarece pot demonstra ușor că rezultatul a fost influențat de mediul economic nefavorabil.
”4.3. Rata de acoperire a finanțării nerambursabile (Rezultat net în anul N/Finanțare nerambursabilă solicitată)” - indicatorul din grila anterioară era mai relevant pentru că se raporta la Profitul operațional. Profitul net este posibil să fie mult alterat la firmele care au făcut investiții și au avut cheltuieli financiare semnificative datorate dobânzilor. În egală măsură Profitul net este influențat de diferitele impozite si taxe aplicabile firmelor (unii sunt cu 2% din CA, alții cu 16% din profitul brut ...etc)
Dacă rămân criteriile de la pct 5 vor fi bifate de către beneficiari doar pentru punctaj, fără a aduce o valoarea adăugată relevantă în economie sau pentru societate.
La aceste masuri, lanseaza procedura in consultare publica 2-3 saptamani - procedura cu multe lacune, apoi brusc o aproba (fara nici o modificare reala ca urmare a consultarii si fara sa raspunda la solicitarile de clarificari transmise de potentialii beneficiari) si in 3 zile deschid linia.
Domnilor din Minister, cred ca trebuie sa va schimbati modul de lucru...asa nu se mai poate.
Sunt zeci de mii de firme care au depus cereri de finantare si nici acum nu au primit nici un raspuns. Si mai sunt alte sute de firme care asteapta aceasta masura de investitii!
https://ro.wikipedia.org/wiki/Florin_Jianu
-care este perioada de previziune pentru care calculam RIR ,3,5,10 ani
-fluxurile de numerar luate in considerare sunt ale intregii activitati sau doar cele incrementale( activitate cu proiect-activitate fara proiect)
Păi stimați oficiali din Guvernul României, în ce fel îi ajutați dstra pe cei cu afaceri mici, în speță PFA și II?
Dețin o II cu cod CAEN 2562.
În prima și a doua secțiune nu există acest cod CAEN, iar în ultima există dar numai pentru SRLuri, microîntreprinderi și IMMuri.
Unde este deci ajutorul?
Și mai cereți și cofinanțare.
Cand vom incepe sa primim niste raspunsuri la cererile depuse?
O parte dintre noi asteptam aceasta gura de aer pana in luna decembrie, ca sa putem trece peste perioada critica cand toata lumea stie ca decembrie, ianuarie si februarie, indiferent de activitate, vanzarile scad.
Fiecare vrem sa ne pastram oamenii care cu greu i-am tinut si pe pandemie!
Nimeni nu stie cand vom avea vreo reactie la cererile depuse!
Raspunsul oficial este "aveti rabdare", dar oare oamenii care nu stiu daca vor mai avea loc de munca de luna viitoare, pot avea rabdare???