Claudiu Zamfir

Top domenii: Ce fel de startup-uri caută investitorii Tech Angels în România

Thumbnail

Investitorii grupați în asociația românească TechAngels au alocat 3 miloane de euro, în total, în primele 6 luni ale anului 2021, pentru finanțarea startup-urilor din piață, conturându-se câteva domenii preferate pentru investiții.

În prima jumătate a anului 2021 au fost selectate pentru investiții 14 startup-uri. Pentru a le selecta pe acestea, investitorii au urmărit peste 230 de firme și au întâlnit 64 în pitch-uri.

În total numărul companiilor tinere din portofoliu a ajuns la 189 (portofoliu în monitorizare în ultimii 2 ani).

Alte 48 de startup-uri se află pe lista potențialelor investiții, acestea fiind într-un proces de monitorizare din partea grupului de investitori, pentru o nouă etapă de dezvoltare.

Top domenii:

  • 24% din startup-urile selectate pentru pitch au prezentat soluții destinate creșterii eficienței companiilor, platforme care integrează automatizări ale proceselor de business, analiza datelor complexe din organizații. Multe dintre soluțiile alese pentru pitch combină roboți, machine learning și se orientează spre simplificarea operațiunilor pentru companii din industrii diverse.
  • O altă tendință înregistrată este cea privind soluțiile no-code și low code, care permit companiilor să își personalizeze programele cu mai multă ușurință.
  • Industria-star a perioadei care a urcat rapid în topul propunerilor (aprox. 10% din total) a fost cea de auto și transporturi, în mod special soluțiile de management pentru transportul urban incluzând ride sharing, managementul vehiculelor personale, service, locuri de parcare, mijloace de transport disponibile și altele.
  • Pe același loc, cu 11% ca pondere, s-au aflat zona de health tech și soluțiile propuse pentru administrarea preferințelor individuale de petrecere a timpului – audio books, sport, managementul task-urilor personale, parteneri de activități de timp liber, styling etc.

Care sunt perioadele intense pentru finanțări

TechAngels va continua sesiunile de pitch de grup până în luna august 2021 și le va relua în septembrie 2021.

„În general, pe finele de an investitorii își evaluează portofoliul personal și iau decizii de investiție mai rapid. Am văzut această „sezonalitate” și în anii anteriori” - spune Mălin Ștefănescu, președintele TechAngels.

Pentru a doua jumătate a anului 2021,  ar urma să crească volumul de investiții, iar media anuală va fi probabil mai mare decât cea din anul 2020, conform estimărilor organizației.

„Ne așteptăm să vedem în curând noi fonduri de investiții care vor continua poveștile începute de startup-uri și ajutate de business angels. Business angels susțin acum nu numai acceleratoare sau evenimente, dar și facultăți de antreprenoriat, asociații de startups sau intră în parteneriate cu fonduri de tip corporate” - a mai afirmat Ștefănescu.

TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să susțină dezvoltarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România și din regiune. În acest moment, asociația are un număr de 102 de membri.

Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști din companii multinaționale, cu experiență extinsă pe piața din România și din întreaga lume, în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea piețelor, vânzări, marketing etc. În calitate de angel investors, membrii grupului asigură mentorat și consiliere pentru start-up-urile selectate.

Startup-urile pot aplica pe site, pentru eventuale investiții din partea membrilor TechAngels.

Parallax

Vizualizari
641
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri