Claudiu Zamfir

Start-Up Nation: 35% dintre antreprenorii care au luat credite-punte nu au beneficiat de contragarantare

Thumbnail

Mai mult de jumătate dintre firmele care au accesat programul Start-Up Nation 2017 au optat pentru credite-punte, cu garanții de stat, pentru a își asigura plățile către furnizori, însă dintre acestea 35% nu au mai beneficiat și de contragarantare, relevă datele furnizate, miercuri, de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunțat miercuri că a ajuns la finalul procesului de aprobare a garantiilor pentru creditele acordate de bancile partenere în cadrul programului Start-Up Nation 2017. Anunțul FNGCIMM vine la mai mult de un an de la demararea programului (sesiunea de înscriere în ediția 2017 a început pe 16 iunie 2017).

FNGCIMM a acordat 4.800 de garanții pentru creditele-punte, ceeă ce reprezintă peste 57% din totalul celor 8.444 de proiecte ce au primit acordul de finanțare la finele anului 2017.

Din cei 4.800 de beneficiari de garanții de stat, doar circa „65% au beneficiat si de contragaratii”, acordate de Fondul Român de Contragarantare (FRC), o altă instițuție financiară a statului.

Datorită contragaranții de la FRC, comisionul total al garanției scade de la 3,8% la 2,48%. Astfel, firmele care au luat și garanția FNGCIMM, și contragaranția FRC au plătit un comision de garantare de 2,48% (costuri suportate din proiect). Cele care au renunțat la contragarantare au suportat comision de 3,8%.  

Din cauza faptului că dosarele firmelor trenau la analiză la FRC, unii antreprenori au renunțat la contragarantare.  Fondul Român de Contragarantare (FRC) spune că 434 de firme mici și mijlocii care ceruseră contragaranții nu au beneficiat de ele, din diverse motive. 

Conform datelor FRC din 21 mai 2018, situația dosarelor ajunse la FRC în programul Start-Up Nation era următoarea:

  • Număr dosare PRIMITE de la FNGCIMM: 3.430
  • Număr dosare APROBATE: 2.936
  • Număr renunțări/ anulări/ revocări: 391
  • Număr solicitări respinse: 43
  • Suma totală a CONTRAGARANTIILOR EMISE:  274 milioane lei.      

În total însă în jur de 1500 de firme care au luat garanții nu au mai beneficiat și de contragarantare.

Revenind la cele 4.800 de credite-punte cu garanții de stat , 56% dintre acestea sunt pentru firme din industria prelucratoare (din care  sectorul alimentar a atras cele mai multe initiative de business, fiind urmat de industria mobilei), potrivit FNGCIMM.

Scrisorile de garantie acordate de FNGCIMM au fost solicitate de beneficiari din toate judetele tarii, pe primele trei pozitii ale clasamentului situandu-se:

  1. Bucuresti și județul Ilfov,
  2. Cluj,
  3. Bihor.

Reamintim că în programul Start-Up Nation 2017, firmele mici și mijlocii și microîntreprinderile înființate după 30 ianuarie 2017 au avut șansa s-să obșină finanțări de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat, pentru investiții.

Parallax

Vizualizari
3245
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri