Claudiu Zamfir

Rabla pentru electrocasnice 2022: Înscrierile în program încep în 17 iunie, cereri vouchere în 24 iunie, 1 şi 8 iulie

Thumbnail

Românii se vor putea înscrie în programul Rabla pentru electrocasnice începând cu data de 17 iunie 2022, și vor putea solicita vouchere în trei etape, din 24 iunie, 1 iulie, respectiv 8 iulie, a anunțat luni ministrul Mediului, Tánczos Barna.

"În mare măsură programul rămâne pe aceeaşi structură pe care s-a desfăşurat din punctul de vedere al organizării în anul 2021, vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă. În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete. Fără televizoare în 2022. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare, în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări, practic două sesiuni care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut”, a explicat ministrul Mediului, citat de News.ro.

Bugetul programului pentru această ediţie este de 100 de milioane de lei.

„Cei care şi-au creat cont de utilizator în programul de anul trecut nu trebuie să se mai înscrie încă o dată, pot folosi aceleaşi conturi pentru a solicita voucherele pentru aceste tipuri de echipamente electrocasnice. Anul acesta vom avea un buget majorat, un buget mai mare cu 25 de milioane. În total, bugetul pe anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Dorim în continuare să sprijinim prin acest program eliminarea din gospodării a echipamentelor care sunt consumatoare de energie electrică într-o măsură peste limitele care astăzi pot fi atinse prin echipamente moderne, motiv pentru care, pentru fiecare echipament nou cumpărat, se predă un echipament vechi, care a consumat mai mult, a avut o eficienţă mai redusă”, a mai spus Tánczos Barna.
 

Oficialul din Guvern a precizat că anul trecut au fost cetăţeni care s-au înscris în program, au solicitat vouchere, dar nu le-au valorificat.

„Anul acesta, prima sesiune începe pe 17 iunie. Anunţăm acest lucru şi lăsăm această perioadă de pregătire tocmai pentru a crea posibilitatea informării, documentării, pentru beneficiari. Anul trecut am constatat un trend foarte ciudat, foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat. Nu le-au valorificat din mai multe motive, probabil din lipsa de informaţii pentru că din cauza faptului că nu s-au documentat înainte şi n-au văzut înainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate, folosind voucherele emise în cadrul programului. De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipamente electrocasnice care sunt tipurile care sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic, din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi în felul acesta putem să creştem gradul de eficienţă”, a declarat ministrul Mediului.

Valoarea voucherelor Rabla 2022 a rămas la fel pentru fiecare tip de echipament electrocasnic:

  • 400 de lei pentru maşinile de spălat rufe,
  • 400 de lei pentru maşinile de spălat vase,
  • 400 de lei pentru aer condiţionat,
  • 400 de lei pentru frigidere,
  • 400 de lei pentru uscătoarele de rufe,
  • 200 de lei pentru aspiratoare,
  • 500 de lei pentru laptopuri,
  • 300 de lei pentru tablete.

Rabla pentru electrocasnice 2022: Atenție la termenele din program!

Ministrul Mediului a mai anunţat că o altă noutate este faptul că voucherele trebuie transformate în cumpărături în 7 zile, în loc de 15, cum era până acum.

Totodată, o persoană nu mai poate solicita de mai multe ori vouchere pentru acelaşi tip de echipament, în diverse sesiuni.

„În acelaşi timp, regula anul acesta va fi schimbată în ceea ce priveşte posibilitatea de a solicita de mai multe ori pentru acelaşi tip de echipament vouchere în diverse sesiuni. Din acelaşi motiv. Anul trecut am văzut că persoane care în prima etapă practic au ocupat un loc şi nu au lăsat alţi cetăţeni să se înscrie în program, au solicitat voucherul, nu l-au valorificat, au venit şi în a doua etapă, au făcut acelaşi lucru, poate au valorificat, poate nu au valorificat nici în a doua etapă, motiv pentru care dacă cineva a cerut în prima sesiune un voucher pentru maşinile de spălat şi nu a valorificat acel voucher, la următoarea sesiune nu mai poate să solicite pentru acelaşi tip de echipament acest sprijn”, a mai afirmat Tánczos Barna.
 

Parallax

Vizualizari
3415
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri