Ministerul Economiei: Din acest moment, pot veni banii bugetați în 2021 pentru Măsura 2 și Măsura 1

Hotărârea de guvern pentru funcționarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) s-a publicat miercuri seara în Monitorul Oficial, iar acum instituția spune că „din acest moment, pot veni banii care au fost bugetați” în anul 2021 pentru Măsura 2 și Măsura 1.

 
 

Din acest moment, pot veni banii care au fost bugetați în bugetul de stat pentru anul 2021, care a fost promulgat pe 9 martie 2021. Circuitul banilor pentru măsura 2 este următorul: de la trezorerie către minister, de unde pleacă înspre agenții, care îi transferă apoi în bănci, după care ajung în conturile beneficiarilor. În perioada în care ministerul nu a avut nici buget nici HG de funcționare, MEAT a procesat un maximum de dosare de solicitări, astfel încât, odată ajunși banii, plățile către beneficiari să se facă cât mai repede” - a anunțat, joi, 18 martie, Ministerul Economiei, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Aproximativ 16.000 de firme admise la finanțare în Măsurile 1 și 2 așteaptă să-și primească ajutoarele de stat, conform situației plăților de la finalul săptămânii trecute.

 
 

Pe 9 martie, când s-a publicat în Monitorul Oficial bugetul de stat pe anul 2021, Miniserul Economiei spunea că în aproximativ o săptămână ar fi urmat să ajungă primii bani din noul buget la beneficiarii din Măsura 2, având în vedere circuitul fondurilor, care cuprinde mai multe etape.

Vor fi disponibili imediat aproximativ 150 milioane de euro. „Este important să știți că procedura de plată durează efectiv o săptămână, până ce banii ajung la bănci, iar ele pot începe plățile către beneficiari” - spunea Ministerul Economiei pe 9 martie.

De ce durează?

Ministerul a explicat atunci „circuitul legal” pe care „trebuie să-l parcurgă” banii până la beneficiar:

  •     Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului primește banii de la Trezoreria statului.
  •     Apoi ministerul îi înaintează agenției teritoriale pentru IMM (din subordinea sa).
  •     Agenția IMM teritorială, la rândul ei, trimite banii la cele 8 bănci partenere.
  •     Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, la beneficiar.
  •     După obținerea semnăturii beneficiarului, plata se face imediat.
  •     În cazul în care sistemul merge fără defecțiuni, se pot face până la 1.000 de plăți pe zi.
  •     „Ordinea plăților se va face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari”.

De precizat că inițial nu s-a respectat ordinea înscrierilor pentru plăți, ministerul optând pentru a împărți volumul total de cereri la toate agențiile IMM, motiv pentru care beneficiarii care au picat la începutul unui calup procesat au primit banii, iar cei care s-au înscris mai repede, dar au picat la finalul altui calup procesat nu și-au primit banii de la stat.

În cadrul Măsurii 2, sunt total de plată 650 de milioane de euro, menționează Mnisterul Economiei. Astfel, în afară de primii 150 de milioane de euro care ar trebui să se plătească mai repede, restul de 500 de milioane de euro vor face obiectul unei noi ordonanțe de urgență. „Ministerul Economiei va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată” - mai spunea Ministerul Economiei pe 9 martie.