Claudiu Zamfir

25 milioane EUR, nou fond de investiții românesc, pentru firme mici și mijlocii

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii din România, care vor să se listeze pe piața AeRO a Bursei de Valori București, vor putea obține investiții de câte 500.000-2,5 milioane de euro, printr-un nou fond, de 25 de milioane de euro, lansat oficial joi, de Impetum Group.

Noul fond de investiții, denumit Agista, se concentrează pe piața AeRO, propunându-și să ajute IMM-urile românești să se listeze la bursă.

Fondul spune că „finanțează și accelerează creșterea acestora prin intermediul pieței de capital”, potrivit unui comunicat transmis StartupCafe.ro.

Agista pornește la drum cu o capitalizare de 25 milioane euro, aproape jumătate din tot capitalul ridicat de companiile listate pe piața AeRO în 2021.

Investitorii vor să analizeze 150 de firme românești, din care își propun să investească în 20 de companii în următorii 2 ani.

„Experiența și practica în cadrul comunității Impetum Group ne-au învățat că atunci când business-urile reușesc să scaleze sustenabil succesul lor are un impact pozitiv asupra întregii societăți. Tocmai în scopul de a pune umărul la educarea și maturizarea pieței de capital din România, am creat prin Agista un prim instrument instituțional românesc dedicat companiilor robuste care își doresc să se dezvolte prin listarea la bursa locală. O economie solidă are nevoie de companii sănătoase care să performeze eficient susținând dezvoltarea. Credem în economia românească și acționăm în acest sens” - a declarat Andrei Cionca, CEO și cofondator Impetum Group.

Program de accelerare Agista

Business-ul de bază al fondului Agista va fi format din investiții de tipul PRE-IPO, dar și în acțiunile listate ale companiilor cu potențial.

„Mai mult decât un investitor de capital”, Agista spune că va fi „un partener activ care oferă expertiză complementară antreprenorilor români pentru accelerarea afacerilor lor și deschiderea accesului la un ecosistem de business relavant”.

„Agista va acționa ca un investitor ancoră, ce va urmări deținerea de pachete minoritare, în companii cu cifra de afaceri de 3-15 milioane euro. Tichetul investițional va fi cuprins între 500.000 - 2,5 milioane euro, iar Agista va acționa dintr-un rol strategic, la nivel de board, pentru dezvoltarea companiilor”, a declarat Nicolae Kovacs, CEO Agista.

În plus, Agista spune că va dezvolta și un program de accelerare dedicat afacerilor mici, pentru a veni și în sprijinul antreprenorilor. Prin acest program fondul va sprijini companiile mici să-și accelereze, în mod practic, abilitățile și capabilitățile manageriale, în spirit antreprenorial.

Pe lângă CEO-ul Nicolae Kovacs, echipa executivă este formată a fondului Agista este formtă din:

  • Nicolas Pleșea, Senior Investment Manager, activează de 15 ani în domeniu financiar,
  • Aurel Podariu, Senior Investment Manager, are 14 ani experiență în management pentru companii aflate în dificultate, dar și în business development.

Agista Management a fost înregistrată în calitate de administrator de fonduri de investiții alternative în data de 10.03.2022, iar fondul este în curs de autorizare de către ASF.

Agista se definește drept „primul fond de investiții românesc care accelerează IMM-urile locale, dedicat pieței AeRO,prin instrumentele pieței de capital”.

Compania-mamă, Impetum Group, este format din reunirea celor 4 brand-uri:

  • CITR, liderul pieței de insolvență din România cu 20 de ani de experiență în management de criză,
  • ROCA Investments, private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor,
  • ROCA X, venture capital destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie ,
  • Agista, fond de investiții care scalează IMM-urile locale prin piața de capital.
Parallax

Vizualizari
6784
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri