Claudiu Zamfir

Investițiile în startup-uri au crescut în România (raport)

bancnota-euro-romania-dreamstime

Investițiile de venture capital (VC) „au crescut exponențial” în România, în perioada 2021-2023, comparativ cu perioada anterioară, datorită startup-urilor românești de tehnologie care au atras finanțări de capital de risc, relevă un raport transmis, miercuri, publicației StartupCafe.ro. 

Potrivit raportului anual al Asociației Fondurilor de Investiții Private din România (ROPEA), în perioada 2021-2023 valorile medii ale rundelor de finanțare de capital de risc acordate unor business-uri din România au crescut de la 0,6 milioane de euro în 2017 la 2,1 milioane de euro în 2023.

Anul 2023 a înregistrat o creștere a valorii și a numărului de investiții  de venture capital, în principal în startupuri de tehnologie. 

Investițiile totale de VC au înregistrat o „creștere abruptă”, impulsionată de runde de finanțare cu capital mixt, care includ o combinație de capital românesc și străin, de la 8,2 milioane de euro în 2017 la 129,6 milioane de euro în 2023 – o creștere de aproximativ 16 ori în această perioadă, potrivit raportului. 

venture

Investițiile de tip buyout rămân principalul motor în regiunea Europei Centrale și de Est, însumând 1.000 de milioane de euro în 2023, dintre care aproximativ 76,1 milioane de euro sunt investite în companii românești (astfel de tranzacții reprezentând principalul tip de investiții susținute de private equity (PE) în România în 2023 din totalul de 111,7 milioane de euro).

Sectorul românesc de private equity (PE) și venture capital (VC) a contribuit semnificativ la crearea de locuri de muncă și creștere economică, mai arată raportul ROPEA. 

Crearea netă de locuri de muncă în companiile susținute de private equity a crescut cu 7,1% (cu 4.027 mai mulți angajați în 2022 față de 2021), comparativ cu creșterea de 2,3% a economiei generale în 2022, în timp ce cifra de afaceri a acestei categorii a crescut cu 5,2 miliarde de euro în perioada 2019-2022. 

Raportul mai arată că, în ciuda provocărilor semnificative cauzate de capitalul local limitat, sectorul de PE și VC din România a demonstrat un potențial real de a dezvolta jucători locali și regionali și o atractivitate crescută pentru investitorii internaționali. 

fond

În perioada 2022-2023, evoluția sectorului a fost afectată semnificativ de factori macroeconomici și geopolitici, România continuând să fie poziționată printre ultimele țări din Uniunea Europeană, având în vedere că raportul de strângere de fonduri și de investiții per PIB se situează încă printre cele mai scăzute. Lipsa capitalului local (public, instituțional și privat) rămâne principalul motiv pentru aceste rezultate slabe. 

Cu toate acestea, se estimează că sectorul va înregistra o creștere semnificativă în contextul Fondului de Fonduri pentru Reziliență (REF) de 400 de milioane de euro gestionat de Fondul European de Investiții, înființat de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Această inițiativă poate să catalizeze până la 600 de milioane de euro în capital de investiții pe parcursul următorilor 5-7 ani, în funcție de închiderea cu succes a fondurilor și implicarea co-investitorilor. Capitalul este destinat a fi alocat managerilor de fonduri care vor investi în IMM-uri și în companii de talie medie care operează în sectoare strategice și în proiecte de infrastructură.

„Suntem pregătiți să demonstrăm rolul investitorilor financiari în economia românească: prin creșterea accelerată a veniturilor și a locurilor de muncă create, fondurile de private equity sau venture capital contribuie semnificativ la creșterea afacerilor în care investesc, prin implicarea lor în strategie și consolidarea echipelor de management, precum și în raportarea financiară și realizarea eficienței operaționale”, a declarat Horia Manda, președintele Consiliului de Administrație al ROPEA.
 

Parallax

Vizualizari
211
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri