Claudiu Zamfir

Când începe, totuși, programul IMM Invest Plus 2022, de 4 miliarde EUR, pentru firmele din România

imm invest plus

Până la urmă antreprenorii IMM vor putea să se înscrie la creditele bancare garantate de stat din programul IMM Invest Plus cel mai probabil de joi, 15 septembrie 2022, prin platforma online dedicată, a dat asigurări, marți, directorul Fondului Național de garantare a Creditelor IMM, Dumitru Nancu, pentru StartupCafe.ro.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat schema de ajutoare de stat IMM Invest Plus cu toate componentele sale, în valoare de 4 miliarde de euro, iar imediat FNGCIMM s-a și grăbit să anunțe, într-un comunicat, că de luni, 12 septembrie 2022, antreprenorii se pot înscrie pe platforma IMM Invest pentru a obține garanții de stat la creditare.

Comunicatul FNGCIMM a mai fost distribuit și de Ministerul Finanțelor și preluat în toată presa, inclusiv pe StartupCafe.ro.

Așa se face că luni, 12 septembrie, antreprenorii au deschis nerăbdători platforma IMM Invest să se înscrie, dar au avut surpriza să vadă că programul nu s-a deschis. Oamenii ne-au semnalat la StartupCafe.ro că i-am anunțat că pot să se înscrie la IMM Invest, dar de fapt au găsit programul tot închis.

Am pus și noi mâna pe telefon și am sunat la Finanțe și la FNGCIMM să vedem ce se întâmplă. Ne-a răspuns directorul general al Fondului Național de Garantare.

Joi,  15 septembrie, de la ora 10.00 noi deschidem programul. Am vrut să dăm drumul de luni, dar am fost atenționați că nu avem fizic decizia Comisiei Europene de aprobare a ajutorului de stat. De joi, cel târziu, se vor putea înscrie IMM-urile pe platformă, după care cererile se transmit în 72 de ore la bănci, sunt aceleași bănci de la IMM Invest și intră în analiza băncii. Săptămâna viitoare terminăm convențiile cu băncile partenere în program. Va fi o convenție aprobată prin ordinul ministrului Finanțelor” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, directorul Nancu.

El a susținut că oamenii vor putea să se înscrie de joi pe platforma online IMM Invest, iar între timp se va semna și convenția între stat și băncile partenere, fără să se mai amâne programul.

„Sunt aceleași bănci, IMM-urile pot să se ducă și la bancă să-și depună documentația și banca poate să analizeze, în baza ordonanței din 30 iunie” - ne-a mai explicat Dumitru Nancu.

De unde, totuși, această încurcătură? Nancu ne-a explicat că Fondul de garantare s-a grăbit să anunțe pentru luni, 12 septembrie, deschiderea programului IMM INvest Plus, în baza unui comunicat de presă dat de CE vineri, 9 septembrie, în care Bruxelles-ul a anunțat că a aprobat ajutoarele de stat. Problema este că documentul fizic privind decizia Comisiei Europene încă nu a sosit la București.

„Noi am luat comunicatul de presă al Comisiei Europene, dar nu am primit fizic decizia de aprobare a ajutorului de stat. Ajutorul de stat poate deveni funcțional din momentul în care primim oficial decizia Comisiei. Cei de la Comisie au spus astăzi că ne-au transmis decizia oficial și trebuie să o primim prin Reprezentanța CE în România” - a explicat Nancu, chestionat de StartupCafe.ro.

În fine, cu toate aceste peripeții, IMM Invest Plus se anunță, totuși, un program util microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii din România, mai ales în actualele condiții de piața împrumuturilor, afectate de războiul din Ucraina și inflația mare.

Marți, în prima parte a zilei, antreprenorii erau întâmpinați pe portalul IMM Invest cu un mesaj vechi, în care se spunea că nu puteau accesa programul (foto-sus), dar, ulterior discuției noastre cu Dumitru Nancu, Fondul de garantare a schimbat mesajul de întâmpinare:

Start pentru Programul IMM INVEST PLUS!
15 septembrie 2022 ora 10.00
Perioada derulării Programului: 15.09.2022-31.12.2022.

IMM Invest Plus - ce finanțări se vor putea acorda

Antreprenorii se vor putea înscrie pe platforma www.imminvest.ro, pentru a accesa fondurile puse la dispoziție prin intermediul Programului IMM INVEST PLUS, utilizând oricare din componentele sale: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST. Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni.

Prin schema de ajutor de stat pusă la dispoziție de către Ministerul Finanțelor și operaționalizată prin FNGCIMM, FRC și FGRC, plafonul de garantare al programului a fost majorat cu peste 10 miliarde de lei, la 17,75 miliarde de lei, iar schema de ajutor de stat sub formă de granturi depășește 1,9 miliarde lei.

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, schema de ajutor de stat poate fi accesată până la data de 31 decembrie 2022 și oferă accesul la finanțări de maxim 10 milioane lei pentru proiectele de investiții/beneficiar și de maximum 5 milioane pentru capital de lucru. Procentul de garantare poate atinge până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepția domeniului producției primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.

  • „Aprobarea de astăzi a Comisiei Europene se traduce simplu: încă 4 miliarde de euro pentru economia românească! Lansarea noului program IMM INVEST PLUS va contribui la dezvoltarea economiei românești, prin atragerea de capital cu cele mai mici costuri de finanțare de pe piață, pentru un număr estimat de beneficiari de aproape 25.000.
  • Această schemă de ajutor de stat va permite păstrarea locurilor de muncă, va asigura viabilitatea și va contribui la dezvoltarea activității IMM-urilor și a întreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piață medie. Sprijinim mediul privat și vom continua să facem acest lucru, așa cum ne-am angajat de la bun început, IMM-urile fiind unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice”, susține Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Informații suplimentare despre Programul IMM INVEST PLUS

Componenta IMM INVEST ROMÂNIA facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, din zona urbană care activează în sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de:

  • 1. IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură
  • 2. Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
7389
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri