Claudiu Zamfir
Firmele românești au la dispoziție un ghid oficial pentru completarea declarației pe propria raspundere privind îndeplinirea condițiilor de acordare a ajutorului de stat sub formă de grant și a criteriilor de eligibilitate în cadrul programului IMM Invest Plus 2023, prin care antreprenorii pot obține credite bancare garantate de stat, cu dobânzi subvenționate.
Modelul de completare a declarației, realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), poate fi descărcat de AICI.
„Foarte multe IMM-uri care doresc să acceseze programul, solicită îndrumare în completarea acestui document necesar pentru obținerea finanțării și a garanției de stat. Formularul model este publicat pe site-ul FNGCIMM, secțiunea Beneficiarii IMM INVEST PLUS - Model Declaratie, unde sunt oferite toate informațiile cu privire la modalitatea de completare a Anexei ( 5b la conventie) prevăzută în procedura de implementare a programului IMM INVEST PLUS pentru componentele IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD și GARANT CONSTRUCT” - a anunțat Fondul, într-un comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.
Programul se va derula până la 31.12.2023, iar pentru înregistrare, beneficiarii de tip IMM trebuie să acceseze portalul www.imminvest.ro.
În perioada ianuarie-martie 2023 în portal s-au înregistrat circa 5.000 de IMM-uri, care au solicitat 5.720 de credite în valoare de 7,65 miliarde lei. Dintre acestea, un numar de 1.304 credite au fost solicitate pentru realizarea de investiții, iar un număr de 4.416 de credite au fost solicitate pentru activitatea curentă.
Garanțiile apobate doar în acest an în cadrul Programului IMM Invest Plus, depășesc 1.500 de garanții, în valoare de peste 1,3 miliarde de lei, pentru finanțări de peste 1,4 milioane de lei.
Componenta IMM INVEST România a înregistrat un număr de 1120 de contracte cu o valoare a garanției de 934 milioane lei, iar componentele Garant Construct și IMM PROD înregistrează aproximativ 200 de contracte fiecare, cu valori cumulate ale garanțiilor de cca. 160 milioane lei, respectiv 203 milioane lei. Majoritatea solicitărilor au vizat credite pentru activitatea curentă, fiind solicitate de firme încadrate în categoria microîntreprinderilor și a firmelor mici.