Claudiu Zamfir

Granturi de max. 280.000 EUR pentru fermierii care iau credite, printr-o schemă propusă de Ministerul Agriculturii

Thumbnail

Fermierii din România vor putea beneficia de granturi de la stat de maximum 280.000 de euro fiecare, pentru acoperirea dobânzii la credite bancare, printr-o schemă de ajutor propusă, vineri, de Ministerul Agriculturii, printr-un proiect de ordonanță de urgență.

Ministerul propune unele măsuri de sprijin în timp o serie de fermieri au început un protest.

Schema de ajutor de stat Creditul Fermierului, inițiată în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prevede un buget total de 815,5 milioane lei (164,1 milioane euro), din care se estimează că 3.500 de fermieri din România vor primi sprijin pentru capital de lucru.

Se propune un ajutor de stat sub formă de grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni.

Ajutorul nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

Condiții de eligibilitate a beneficiarilor: Lista codurilor CAEN

Beneficiarii vor fi operatori economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile:

  • CAEN - 01 - Agricultură, vânătoare și servicii anexe;
  • CAEN 011 - Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • CAEN 013 - Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 - Creșterea animalelor și CAEN 015 - Activități in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu creșterea animalelor), CAEN
  • 031 – Pescuitul, CAEN 032 - Acvacultura.

Din punct de vedere juridic, fermierii trebuie să fie organizați sub una din următoarele forme juridice:  

  • firme, conform Legii societăților nr. 31/1990,
  • asociații agricole și societăți agricole conform Legii privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură nr. 36/1991,
  • cooperative, conform Legii privind organizarea și funcționarea cooperației nr. 1/2005 și Legii cooperației agricole nr. 566/2004,
  •  persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;
  • asociații de fermieri constituite conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005.

Condițiile de creditare la băncile partenere

Instituțiile de credite înscrise în program vor acorda beneficiarilor, în conformitate cu normele proprii de creditare în vigoare, credite non-revolving pentru finanțarea capitalului de lucru, pe o perioadă maxim de 60 de luni, fără posibilitate de prelungire.

Pentru aceste NU se percepe comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu poate conține clauze care să permită modificarea unilaterală a acestuia de către instituția de credit.

Rata dobânzii este rata dobânzii formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an. Marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către instituția de credit în toate etapele creditării. Marja nu include taxele aferente operațiunilor conexe activității de creditare, precum: taxe notariale, costurile legate de evaluare și înregistrarea garanțiilor și altele asemenea.

Rata dobânzii se suportă astfel:
partea reprezentând ROBOR la 3 luni de către bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
marja de maximum 1,95% pe an de către beneficiarul creditului.

Instituțiile de credit sunt obligate să mențină condițiile prevăzute de program pe întreaga durată de derulare a contractelor încheiate în condițiile prezentei scheme.

Moratoriu pentru fermierii afectați de seceta din 2023

Separat de schema de sprijin la creditare, Ministerul Agriculturii pregătește un moratoriu pentru fermierii afectați de seceta din anul 2023, care au datorii la bănci.

Noul proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 prevede că acești fermieri vor putea beneficia de suspendarea, pe o perioadă de 12 luni, a plății datoriilor restante acumulate la la bănci și/sau societățile de leasing, datorate în anul 2023.

Seceta pedologică este definită drept fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale, care se manifestă prin temperaturi ridicate peste limita de confort şi precipitaţii reduse, care provoacă scăderea conţinutului de umiditate în sol, determinând compromiterea culturilor / plantațiilor agricole prin distrugerea în procent de peste 30% și până la 100% inclusiv, a suprafețelor culturilor / plantațiilor agricole și a producțiilor vegetale pe aceste suprafețe.

Pentru ambele proiecte de OUG, cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, pe adresa de e-mail : politici.agricole@madr.ro

Parallax

Vizualizari
4121
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mircea
Munteanu
Sper ca nu dati si la arendasi!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri