Claudiu Zamfir
Firmele, organizațiile neguvernamentale, institutele de cercetare și alți beneficiari vor putea obține fonduri nerambursabile între 50.000 și 2 milioane de euro, din Granturile SEE și Norvegiene, pentru instalații de producere de energie din surse regenerabile și pentru proiecte de cercetare-dezvoltare.
Orice entitate, privată ori publică, comercială sau necomercială, și organizații nonguvernamentale, înființate ca persoană legală în România pot aplica pentru cele 3 apeluri deschise din cadrul Programului pentru Energie în România, a anunțat, joi, într-un comunicat pentru StartupCafe.ro, Innovation Norway.
În cazul celor trei apeluri de propuneri, intensitatea sprijinului variază între 10% și 90%. Astfel, entitatea beneficiară va trebui să asigure din resurse proprii restul de 10%-90% din investiție, de la caz la caz.
Nu este obligatoriu, dar vor avea șanse mai mari firmele care aplică împreună cu entități din Norvegia, Islanda sau Liechenstein. Partenerul eligibil poate fi orice entitate publică sau privată, comercială sau necomercială, înregistrată ca persoană juridică în Norvegia, Islanda, Liechenstein sau în România.
Toate proiectele din cadrul apelurilor pe energie regenerabilă trebuie sa includă ca indicatori de rezultat final o reducere preconizată anuală a emisiilor de CO2 (în tone CO2 echivalent/an) și o anumită cantitate de energie produsă din surse geotermale sau alte surse regenerabile, inclusiv energie eoliană, solară, biomasă/biogaz
Granturile SEE și Norvegiene sunt finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Granturile au două obiective – să contribuie la o Europă mai egală, atât socială, cât și economică – și să consolideze relațiile dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia și cele 15 țări beneficiare din Europa.
În România, încă din 2007, Innovation Norway acționează în calitate de Operator de fonduri pentru mai multe programe de granturi SEE și Norvegiene, fiecare dintre ele având apeluri deschise în acest moment.