Claudiu Zamfir

310.000 de firme micro, mici și mijlocii lucrează cu Banca Transilvania

Thumbnail

Banca Transilvania, considerată a fi cea mai mare bancă din România, are 310.000 de clienți microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM), conform rezultatelor pe primul trimestru al anului 2020, prezentate joi de BT.

Soldul creditelor acordate de BT firmelor mici și mijlocii este de aproximativ 16,6 miliarde lei.

În plus, Banca Transilvania are peste 2,9 milioane de clienţi retail şi peste 10.000 de clienţi corporate (activi).

În total, profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 303,94 milioane lei, din care cel al băncii este de 261 milioane lei, conform rezultatelor pe primele 3 luni ale anului 2020.

Rezultatele financiare pe primele 3 luni ale anului 2020 arată că în ianuarie şi februarie focusul băncii a fost continuarea consolidării businessului şi finanţarea economiei. Din martie 2020, comportamentul clienţilor şi a modului de a face banking au fost influenţate de începerea stării de urgenţă.

Tot din martie, banca şi-a schimbat priorităţile, pe primul loc fiind sănătatea angajaţilor şi a clienţilor, susţinerea clienţilor afectaţi de actualul context economic şi social, precum şi asigurarea continuării operaţiunilor – prin sucursale, agenţii şi self-banking.

„Am început anul în forţă, dar după primele două luni am început ajustarea rapidă la noua realitate şi ne-am focusat total pe suportul clienţilor, economiei, autorităţilor şi comunităţilor. Echipa BT a contribuit cu brio la cea mai mare infrastructură de plăţi şi de credit din România chiar şi în aceste condiţii adverse. Avem o amprentă semnificativă atât în piaţa de retail, cât şi în piaţa IMM şi ne asumăm rolul de susţinere a economiei. Banca este bine pregătită financiar şi ca organizare internă pentru a ne susţine clienţii şi comunitatea. Rezultatele din primul trimestru nu fac decât să arate încă o dată acest lucru”, a declarat Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Banca Transilvania: Principalele informaţii financiare

  • Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finalul primului trimestru la 96,6 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 41,12 miliarde lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 78,45 miliarde lei: dintre acestea, 54,72 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 23,73 miliarde lei, depozitele companiilor.
  • Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 303,94 milioane lei, din care cel al băncii este de 261,00 milioane lei. Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu aproximativ 43 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT. Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 54,47% calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.
  • Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,1% la 31 martie 2020. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 104%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 128%. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2020 este de 18,17%, iar dacă includem profitul, aceasta este de 18,70%. Fitch Ratings a menţinut ratingul Băncii Transilvania pentru finanțări pe termen lung (IDR) la „BB+”, cu perspectivă stabilă, precum şi ratingului de viabilitate (VR) la nivelul “bb+”.

Finanţarea românilor în primele 3 luni ale anului 2020

  • Banca a acordat aproape 16.000 de credite cu dobândă fixă pentru persoanele fizice. Soldul creditelor imobiliare/ipotecare este de 12,2 miliarde de lei, iar al creditelor IMM, aproximativ 16,6 miliarde lei. Banca a ajuns la 4,1 milioane de carduri în portofoliu, dintre care aproape 530.000 sunt carduri de credit.
  • Banca are peste 2,9 milioane de clienţi retail, 310.000 de clienţi IMM & Micro şi peste 10.000 de clienţi corporate (activi).

La Adunarea Generală a Acționarilor BT, care a avut loc în 29 aprilie 2020, acționarii au aprobat propunerea Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania privind închiderea anului 2019, repartizarea profitului, precum şi majorarea capitalurilor proprii  cu suma de aproximativ 1 miliard de lei.

 

Parallax

Vizualizari
325
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri