Smile Media

[P] Blue Paper CONNECT: Înțelegerea importanței colaborării constante și eficiente […] conduce la servicii, produse și tehnologii benefice pentru comunitate

antet

Proiectul „CONNECT – Dezvoltarea publică locală prin inovare și conectarea părților interesate” este desfășurat de Asociația Măgurele Science Park (MSP) împreună cu partenerul de dezvoltare locală (PDL) - Consiliul Județean Ilfov, în perioada 23.06.2022 – 22.08.2023. 

Proiectul are ca obiectiv creșterea capacității Asociației MSP de a elabora și fundamenta mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice, inovare și adaptabilitate față de nevoile ecosistemului de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI). 

Elaborarea unui Plan de acțiune (Blue paper) este unul dintre rezultatele esențiale al proiectului, acesta vizând accelerarea dezvoltării la nivel local. De asemenea, având posibilitatea de replicare, Planul de acțiune reprezintă un instrument valoros pentru alte comunități care doresc să promoveze dezvoltarea locală prin inovare.

Redactarea planului a pornit de la premisa că înțelegerea importanței colaborării constante și eficiente prin oferirea de expertiză, cunoștințe și soluții în relația cu autoritatea publică locală și/sau regională conduce la servicii, produse și tehnologii benefice pentru societate.

Au existat doi pași premergători și extrem de importanți în demersul elaborării Planului de acțiune. S-au organizat o serie de cinci întâlniri consultative cu Grupul de lucru din care fac parte actori din comunitatea MSP (din cercetare, business și organisme suport), care au furnizat insight-uri valoroase din cele trei domenii enunțate, precum și patru evenimente de tip Innovation Bridge, ale căror obiective au fost crearea de punți de legătură și schimb de bune practici în dezvoltarea locală prin inovare între actori din diverse regiuni (București-Ilfov, Sud-Muntenia, Centru, Nord-Vest și Vest).

„Din experiența ultimilor ani, am învățat ca administrație publică locală că toate lucrurile pot fi realizate mai repede, mai bine și mai cu sens dacă sunt făcute împreună cu cei care au expertiză cu privire la soluții și mai ales uitându-ne către beneficiarul final, care este cetățeanul”.

Oana Buzatu - purtătorul de cuvânt al Municipiului Cluj-Napoca și Șef Serviciu al Centrului de Informare pentru Cetățeni al instituției, invitat în cadrul unui eveniment de tip Innovation Bridge

Obiectivul principal al Planului de acțiune se concentrează pe două elemente esențiale. În primul rând, identificarea nevoilor de dezvoltare ale ecosistemului CDI și agrearea de soluții pentru rezolvarea acestora, iar al doilea element cheie urmărește să sprijine administrația publică în dezvoltarea locală prin inovare și adaptabilitatea față de nevoile ecosistemului CDI. 

Prima parte a studiului face o incursiune istorică asupra proiectului și a contextului elaborării Planului de acțiune, urmată de o trecere în revistă a gradului de inovare la nivel național compataiv cu cel european și a faptului că inovația în sectorul privat evoluează, iar sectorului public îi lipsesc abilitățile de inovare, de a dezvolta ecosisteme și culturi inovative și deschise la schimbare: 

Rezultatele reflectate în European Innovation Scoreboard 2023, România se încadrează în categoria inovatorilor emergenți, înregistrând o performanță de 33.1% față de media Uniunii Europene. În comparație cu alți inovatori emergenți din Europa, performanța României se situează sub medie, fiind cu 50% mai mică…Aceasta sugerează că, deși există eforturi și inițiative în domeniul inovației, România trebuie să își consolideze ecosistemul inovativ pentru a se apropia mai mult de performanțele inovatoare ale altor țări europene.

Planul abordează pe scurt și principiile bunei guvernări, unde participarea tuturor actorilor din comunitate este esențială în procesul decizional și care se realizează prin trei niveluri de implicare – informare, consultare și implicare (delegare).

Documentul propune și o serie de inițiative identificate la nivelul comunității MSP și care joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor stabilite, precum pregătirea resursei umane pentru piața muncii prin utilizarea de tehnologii și metode inovative în educație și atragerea către științele de tip STEM sau realizarea unei platforme de matchmaking pentru intensificarea transferului tehnologic. 

Din studiul realizat de către AMSP în cadrul proiectului CONNECT se arată că la nivelul întregului sistem CDI lipsește cultura cooperării între actori din diferite medii și încrederea dintre aceștia.

Documentul este gândit ca un instrument pentru toți actorii din ecosistemul CDI care doresc să se implice în dezvoltarea comunităților locale și înțeleg că lucrurile nu se pot realiza fără consens, fără un proces colaborativ și fără stabilirea unui sprijin contextual și specific comunității. Planul de acțiune poate fi consultat în întregime aici

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați: 

Paula Bădinu, paula.badinu@magurelesciencepark.ro, 021.212.56.95. 

Obiectivul general al proiectului „CONNECT – Dezvoltarea publică locală prin inovare și conectarea părților interesate” îl reprezintă creșterea capacității Asociației Măgurele Science Park de a elabora și fundamenta mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice, prin inovare și adaptabilitate față de nevoile ecosistemului de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI).

Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2022”, COD SMIS +151440.

  • Valoarea totală a proiectului: 423.180,84 de lei
  • Valoarea cofinanțării UE: 331.773,79 de lei
  • Dată începerii proiectului: 23.06.2022
  • Dată finalizării proiectului: 22.08.2023
  • Cod MySmis/cod proiect: 960/151440

antet

Parallax

Vizualizari
59
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 369
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri