Adi Iacob
Producătorii Xbox și Playstation - Microsoft şi Sony - anunţă formarea unui parteneriat în vederea dezvoltării unui serviciu de streaming pentru jocuri video, în ciuda concurenţei acerbe, de lungă durată, dintre cele două companii.
Rivalitatea dintre companiile Sony şi Microsoft a fost accentuată odată cu lansarea de către aceasta din urmă a consolei Xbox, în 2001, scrie BBC, citat de Mediafax. Cu toate acestea, este de aşteptat ca Sony să folosească serviciul de cloud Azure al Microsoft pentru a-şi găzdui noul serviciu de streaming pentru PlayStation. Microsoft a încercat, de asemenea, o proprie variantă de streaming, sub marca sa, Xbox.
„De mulţi ani, Microsoft a fost un partener de afaceri cheie pentru noi, în ciuda faptului că cele două companii s-au aflat în concurenţă în anumite domenii de activitate. Cred că dezvoltarea în comun a viitoarelor soluţii pentru cloud va contribui foarte mult la dezvoltarea conţinutului interactiv”, a declarat Kenichio Yoshida, directorul executiv al Sony.
Directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a susţinut faptul că „Sony a fost întotdeauna un lider atât în domeniul divertismentului, cât şi al tehnologiei, iar colaborarea pe care am anunţat-o astăzi se bazează pe această istorie a inovării.”
Potrivit analiştilor din industrie, acest parteneriat cu Microsoft demonstrează că Sony urmăreşte o explorare amplă a tehnologiei de streaming.
Deşi Sony se bucură de un rol important în industria jocurilor video, în condiţiile actuale ale pieţei de streaming, pentru care se preconizează o extindere rapidă în următorii cinci ani, lipsa experienţei şi a infrastructurii ar putea lăsa expusă compania japoneză. Astfel, se consideră că, lucrând impreuna, cele două companii au o şansă mai mare de a face faţă competiţiei reprezentată de Google, care a dominat piaţa tehnologică în ultima perioadă, alături de Apple.
La sfârșitul lunii martie, Google a lansat plaforma de jocuri prin streaming - Stadia - disponibilă direct din browserul Chrome pe laptop, desktop, mobil sau TV.
Deşi detaliile precise ale parteneriatului sunt încă vagi, companiile au mai spus că vor lucra împreună la dezvoltarea unor semiconductori, senzori de imagine şi aplicaţii de inteligenţă artificială. Pentru Microsoft, acest parteneriat deschide oportunităţi pentru integrarea tehnologiei cloud în mai multe tipuri de produse, cum ar fi camerele şi televizoarele, în schimbul axării asupra dezvoltării aplicaţiilor de business, aşa cum face în prezent.