Luminita Pirvu

Fiscul a luat în vizor coletele venite din China și alte țări din afara UE. Ce efecte au controalele asupra comerțului online 

Thumbnail

Fiscul a efectuat în ultima perioadă o serie de controale în vămi vizând coletele comandate online de către români și sosite din tările extracomunitare. În urma verificărilor Fiscul a depistat o serie de nereguli la declararea valorii pachetelor și a recuperat taxe în valoare 85 de mii de euro. În ce măsură este afectat comerțul online si care vor fi efectele acestor controale? 

În primul rând aceste verificări vor aduce prejudicii magazinelor online mici care vând cu facturi de achiziție incorecte. "Magazinele online care profită de prețurile mici de achiziție din China și care reușesc să vândă produse neintroduse în gestiune sau cu facturi de achiziție incorecte vor avea de suferit în urma controalelor efectuate de către ANAF în vămi", a declarat pentru StartupCafe, Liviu Taloi, specialist comerț online și fondator Ecompedia.

Micii comercianți care trăiesc din vânzarea produselor de o calitate nu tocmai perfectă din China și care eludează plata taxelor vamale nu au cum să asigure un serviciu de calitate. 

"Există semnal din partea consumatorilor că își doresc pe lângă prețuri bune și servicii de calitate. Iar pentru un comerciant nu este rentabil să pierzi clienți din pricina unor produse pe care nu le poți înlocui",  susține Liviu Taloi.

În opinia specialistului verificările Fiscului în vămi vor ajuta și vor dezvolta comerțul online românesc. "În statisticile anuale făcute de entități precum ARMO sau GPeC nu se iau în calcul niciodată afacerile mărunte făcute cu produse din China și care eludează taxele vamale. Au fost întrebari pe grupul de Comert Electronic de la colegi de breaslă care se plângeau că nu pot face un NIR, nu pot include în gestiune produse nefacturate corect, sau deloc, de comercianții chinezi. 

Comerțul electronic trebuie să fie unul corect și acest lucru nu are cum decât să crească nivelul serviciilor oferite, astfel va crește și cifra de afaceri anuală", explică specialistul în comerț online.

De asemenea, Taloi atrage atenția și consideră că "ar trebui făcută ordine și în produsele ce se comercializează offline în centre speciale de lângă orașele mari, unde circuitul banilor rareori este cel corect, se sare peste declararea corectă a taxelor de orice fel". 

Un alt efect al controaleor ANAF ar putea fi creșterea prețurilor. "Este foarte posibil șă crească prețurile, însă este spre binele consumatorilor. Va crește însă și calitatea serviciilor. Dacă vrem să avem posibilitatea să dăm înapoi produsele defecte atunci ar trebui să învățăm să apreciem serviciile de calitate".

În ceea ce privește creșterea cererii de produse de la furnizorii români nu se poate estima nimic în acest sens. "Nu pot estima daca se mută cererea de produse din China catre Romania/UE/alte zone, dar nu cred. Va dura mai mult procesul de achiziție de marfă, așa cum s-a întâmplat în Suedia sau Germania, va crește puțin prețul, însă per total asistăm la un lucru ce va face din comerțul online românesc unul mai sanatos. 

Inspectorii ANAF au observat că românii care au comandat online produse din afara Uniunii Europene au declarat la vamă, la ridicarea coletelor, sume suspect de mici pentru a beneficia de scutirile de taxe. Potrivit DIGI24 câteva mii de români au fost depistaţi iar statul i-a pus să plătească 85.000 de euro.
 

Parallax

Vizualizari
3113
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri