Denisa Crăciun

Vară 2023: Top joburi în HoReCa și turism și salariile oferite de angajatorii din România

Thumbnail

Patronii de hoteluri și restaurante se pregătesc pentru vară și sunt în căutare de angajați, potrivit unei platforme de recrutare online, care mai arată că numărul de oferte de joburi a crescut cu 25% în aprilie față de începutul anului.

Mai sunt aproape două luni până la începerea oficială a sezonului estival, astfel că angajatorii din sectoarele cu activitate specifică verii au început să își mărească echipele, arată BestJobs.

Nevoia de lucrători sezonieri se resimte cel mai mult în HoReCa și Turism, unde, potrivit datelor de pe platforma de recrutare, numărul de oferte a crescut cu 25% în aprilie față de începutul lui 2023. În creștere sunt și joburile din Vânzări și Construcții, cu 15%, respectiv 17% mai multe decât în ianuarie.

„HoReCa și Turismul sunt încă în proces de redresare după efectele crizei sanitare, care au accentuat deficitul de personal și au creat o problemă constantă pentru antreprenorii din aceste domenii. Tocmai de aceea, căutările pentru lucrători sezonieri care să poată gestiona activitatea specifică verii au început deja. În ciuda unei creșteri considerabile a locurilor de muncă disponibile pe BestJobs, aplicările au crescut doar cu 10%, ceea ce anunță o întârziere în găsirea de personal suficient. Cu toate acestea, putem anticipa că aplicările se vor intensifica odată cu începerea vacanței de vară, întrucât o parte semnificativă a personalului sezonier din HoReCa și Turism vine, de regulă, din rândul studenților și al liceenilor”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Top joburi în HoReCa și turism și salariile oferite de angajatori în 2023

Cele mai căutate roluri din HoReCa sunt pentru barista și ospătari, pentru care salariul este cuprins între 500 și 800 de euro/ lună.

În județul Constanța, se caută și bucătari, iar salariul este cuprins între 1.000 - 1.500 euro/ lună.

În Turism salarii sunt cuprinse între 500 și 900 de euro pentru un Ghid turistic sau un asistent de recepție, 900 - 1.200 euro pentru un manager de restaurant, 800-1.400 de euro pentru un coordonator evenimente și 1.000-1.500 euro pentru un manager de hotel.

În Vânzări, numărul de aplicări se menține constant de la începutul anului, iar cele mai frecvente roluri pentru care angajatorii cu activitate sezonieră recrutează în prezent pe BestJobs sunt Agent Vânzări în județul Constanța, cu salarii între 600 și 800 euro lunar, și Agent Call-center part-time sau sezonier, cu un venit lunar net de 500-750 euro.

De asemenea, sectorul Construcțiilor este tot mai dinamic, în anticiparea unei evoluții a numărului de proiecte, lucru care a determinat o cerere mai mare de forță de muncă în acest domeniu, inclusiv pentru muncitori calificați, ingineri și arhitecți.

Aplicările au crescut și ele cu 25% în ultimele două luni, pe măsură ce și oferta pentru rolurile sezoniere s-a diversificat. Candidații pentru un post de Instalator aer condiționat, pot câștiga între 700-1.000 de euro lunar, iar cei pentru Lucrător întreținere clădiri, 500-700 euro net lunar.

La nivel național, cele mai multe oferte de joburi sezoniere sunt disponibile în orașele preponderent turistice, cum ar fi București, Constanța, Brașov și Cluj-Napoca.

Totodată, pe platforma de recrutare online sunt disponibile și joburi în străinătate, pentru care se caută Muncitori calificați în construcții civile, cu oferte salariale de 3.000 euro net și Muncitori construcții navale, în Germania, cu salarii cuprinse între 1.550 și 3.000 de euro.

Parallax

Vizualizari
319
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri