Denisa Crăciun

Universitățile nu atrag suficienți profesori să formeze specialiștii căutați de firme

Thumbnail

Salariile mari din zona privată au făcut ca puțini absolvenți să se îndrepte exclusiv spre profesia de dascăl. La Universitatea Politehnica Timișoara predau part-time peste 100 de specialiști din companii, iar cel mai mare deficit de cadre didactice se regăsește la facultățile din domeniul IT și Arhitectură.

În ultimii ani, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a încheiat parteneriate cu companiile din vestul țării pentru a colabora cu specialiști IT dispuși să predea un număr redus de ore.

Astfel, în perioada 2015 – 2019, UPT a mărit cu 10% în fiecare an numărul de locuri la specializările din zona IT.

Spre exemplu, la Facultatea de Automatică și Calculatoare sunt cei mai mulți profesori care lucrează în paralel și în companii: 100 de colaboratori care țin ore de aplicații și sunt angajați în companii mari de IT.

„Acești colaboratori vin și predau începând de la 2 ore de laborator pe săptămână și ne ajută să le oferim studenților o viziune mai clară asupra pieței muncii și a abilităților pe care trebuie să le dezvolte. Ei îi ajută pe tineri pentru că vin cu experiența pe care o au în companii și pot să le deschidă și oportunități pentru anumite joburi. În multe cazuri s-a întâmplat ca aceste cadre didactice să îi recomande pe cei mai buni studenți în firmele unde activează. Pentru ei este al doilea job, iar un dezavantaj este că nu putem să îi implicăm în activități administrative sau în diverse proiecte pe care le derulăm și am avea nevoie de experiența lor”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Cauzele pentru care domeniile se confruntă cu un deficit de profesori în mediul universitar sunt: pensionarea cadrelor didactice și salariile mari din privat în specializări precum Automatică și Calculatoare, Arhitectură sau Mecanică, potrivit unui comunicat de presă UPT.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, susține că soluția ar putea fi doctoratelor industriale, care nu sunt încă legiferate în România. Totuși,  „un număr și mai mare de specialiști din mediul privat, care să fie inclus în programele de doctorat și să poată ține cursuri în Politehică” ar fi o rezolvare.

Studenții își doresc să predea, dar să aibă în paralel și un job în domeniul privat. UPT le oferă burse de performanță în valoare de 2.000 de lei pe lună pentru a-i încuraja să devină profesori titulari, iar după finalizarea doctoratului pot primi și granturi (dacă rămân în universitate).

Parallax

Vizualizari
495
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri