Raluca Abrihan

Megatranzacţiile şi ofertele publice iniţiale pentru “unicorni” au dominat piaţa tranzacţiilor globale, în 2018

Thumbnail

Valoarea capitalului atras din tranzacțiile IPO de la nivel global a crescut în 2018, pe fondul creșterii încrederii investitorilor, a lichidităților mari, valorilor de piață solide și dobânzilor mici. De la începutul anului 2018, s-au înregistrat 1.359 de oferte publice inițiale (IPO), cu o valoare totală de 204,8 miliarde de dolari, marcând o creștere de 6% a veniturilor atrase, în pofida unei scăderi de 21% a volumului, arată EY România.

Intensificarea tranzacțiilor IPO care au implicat companii „unicorn” (companii cu valoare de piață de peste 1 miliard de USD) și megatranzacțiile IPO au propulsat valoarea capitalului atras în anul 2018 peste nivelul din 2017. Această tendință este așteptată să se mențină în 2019, datorită creșterii numărului candidaților IPO și disponibilității mai mari a capitalului.

Din perspectiva volumului de tranzacții, regiunea Asia-Pacific a înregistrat o scădere, dar și-a menținut poziția dominantă, în timp ce regiunile America de Nord și de Sud și EMEIA au înregistrat o cotă mai mare în volumul tranzacțiilor. Sectoarele tehnologic, industrial și al sănătății au fost cele mai prolifice din punctul de vedere al numărului de tranzacții în 2018, acumulând împreună 652 de IPO-uri (48% din numărul de tranzacții IPO globale), în valoare totală de 84,2 miliarde de USD (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).

În ultimul trimestru 2018 (326 de IPO-uri și capital atras de 53,7 miliarde de dolari), s-a înregistrat o scădere de 34% a volumului tranzacțiilor și de 10% a valorii capitalului atras, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Volatilitatea piețelor și persistența incertitudinilor geopolitice au contribuit la un declin puternic al activității IPO în toate regiunile în T4 2018 față de trimestrul anterior, ceea ce indică un început de an 2019 prudent. Aceste constatări, precum și alte concluzii, au fost publicate în raportul trimestrial al EY, Global IPO trends: Q4 2018.

Avântul activității IPO în America de Nord și de Sud s-a menținut în 2018

Datorită celor 261 de IPO-uri cu o valoare a capitalului atras de 60 miliarde de dolari, volumul și veniturile tranzacțiilor de pe piețele IPO din America de Nord și de Sud au depășit în 2018 valorile din 2017 cu 14% și, respectiv, 16%. SUA se mențin ca principală sursă de IPO-uri în 2018, cumulând 79% din numărul de tranzacții IPO și 88% din veniturile IPO în regiune.

29% dintre tranzacțiile IPO de pe bursele din SUA au fost transfrontaliere, 60 de companii din 15 țări alegând să se listeze în SUA în 2018, în creștere de la 24% în 2017.

26 de companii „unicorn” au preferat piețele publice din SUA în 2018, atrăgând un total de 15 miliarde de dolari.

Asia-Pacific culege roadele megatranzacțiilor din întreaga regiune

Asia-Pacific a continuat să domine activitatea IPO globală, din această regiune provenind șase dintre primele zece burse de valori ca număr de tranzacții și cinci dintre primele zece burse de valori ca venituri. Cu toate acestea, numărul de tranzacții din 2018 (666 de tranzacții) a scăzut cu 31% în comparație cu 2017, în timp ce valoarea capitalului atras (97,1 miliarde de dolari) a crescut cu 28% datorită numeroaselor megatranzacții IPO din regiune.

În Japonia s-au lansat 97 de oferte publice inițiale în 2018, o creștere modestă de 2% a volumului în comparație cu 2017, dar reprezentând o creștere semnificativă de 333% ca valoare a capitalului atras în comparație cu 2017. Această evoluție poate fi atribuită listării în valoare de 21,1 miliarde de dolari a gigantului din telecomunicații SoftBank Corp. pe Bursa de Valori din Tokyo la mijlocul lunii decembrie, reprezentând una dintre cele mai mari oferte publice inițiale înregistrate vreodată în Japonia, precum și listării primelor două companii „unicorn” din Japonia. 

EMEIA a înregistrat o creștere a cotei din piața IPO globală în pofida valului de tensiuni geopolitice globale

În regiunea EMEIA, numărul tranzacțiilor (432) și valoarea capitalului atras (47,7 miliarde de dolari) au scăzut în 2018. Activitatea IPO în EMEIA s-a redus cu 16%, respectiv 26% în 2018 față de 2017 în ceea ce privește numărul de tranzacții și valoarea capitalului atras, tensiunile geopolitice având un impact clar asupra activității IPO.

Cu toate acestea, și-a păstrat poziția de a doua cea mai mare piață IPO din lume, găzduind două dintre principalele cinci megatranzacții la nivel global în 2018 și cu patru tranzacții IPO implicând companii „unicorn” (care au atras capitaluri în valoare de 2,7 miliarde de dolari). În 2018, EMEIA a înregistrat o creștere a cotei din piața IPO globală, ajungând la 32% din volumul de tranzacții global și 23% din valoarea capitalului atras. De asemenea, din EMEIA provin trei dintre principalele zece burse de valori, în funcție de capitalurile atrase, (Germania, Marea Britanie și India) și două dintre principalele zece burse ca volum (India și NASDAQ OMX).

Perspectivele anului 2019: un început prudent, dar o accelerare în a doua jumătate a anului

Privind spre viitor, mai multe incertitudini vor prevala în 2019. Tensiunile comerciale dintre SUA, China și UE, rezultatul Brexitului și incertitudinile legate de stabilitatea mai multor economii europene vor continua să existe și, în cele din urmă, să dea tonul general al pieței IPO. În același timp, având în vedere că se așteaptă creșterea ratelor dobânzii în SUA, este posibil ca Banca Centrală Europeană să se simtă forțată să procedeze similar, ceea ce va influența și activitatea IPO în trimestrele care urmează.

Deși valorile tranzacțiilor IPO din 2019 ar putea fi mai mici decât cele înregistrate în 2018, probabil că veniturile globale ar putea egala sau depăși nivelurile ridicate din 2018, în special dacă un număr mai mare de companii „unicorn” și mai multe companii din sectoarele tehnologic, industrial, al produselor de consum și al sănătății intră pe piețele publice de capital în 2019, conform așteptărilor. Se preconizează că activitatea transfrontalieră își va păstra avântul cu mult dincolo de începutul anului, SUA, Hong Kong și Londra continuând să reprezinte principalele destinații pentru activitatea IPO.

Parallax

Vizualizari
214
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri