Raluca Abrihan

Topul celor mai populare limbaje de programare

Thumbnail

Dacă eşti în cătuare de IT-işti buni probabil ar trebui să fii la curent cu cele mai populare limbaja de programare. Iată un clasament realizat de aşa-numitul “Facebook al prgramatorilor”, un startup american care analizează cele mai importante trenduri în materie de dezvoltare de sotfware, printre care şi clasamentul celor mai populare limbaje de programare.

 

GitHub, startup-ul evaluat la 2 miliarde de doari, care a realizat acest top este de fapt o reţea dedicată programatorilor, are peste 24 de milioane de utilizatori, din 200 de ţări; specialişti IT care lucrează cu peste 330 de limbaje de programare, printre ei se numără şi angajaţi ai Apple, Google, sau Facebook.

Iată topul celor mai des folosite limbaje de programare, realizat de GitHub

 

15. Objective-C (o extensie a limbajului C, printre cele mai populare în rândul dezvoltatorilor de aplicaţii iOS)

14. Scala (a fost lansat în 2004 ca o alternativă pentru Java, folosit în special pentru a dezvolta software la scara largă)

13. Swift (lansat de Apple în 2014)

12. Shell (nu este considerat neapărat un limbaj de programare, cât mai degrabă un script care să facă un sistem de operare să ruleze automat o listă de comenzi create anterior)

11. TypeScript (creat de Microsoft în 2012, este destul de apropiat de JavaScript şi consturit pentru dezvoltarea de aplicaţii mari)

10. C (unul dintre cele mai vechi limbaje de programare, creat în 1970, rămâne şi azi unul dintre cele mai populare)

9. Go (lansat de Google pentru dezvoltarea de sisteme la scară uriaşă)

8. C# ("C-Sharp" a fost lansat tot de Microsoft pentru a face faţă rivalului mai popular, Java)

7. CSS (Cascading Style Sheets – folosit în special pentru a realiza designul website-urilor)

6. C++ (lansat în 1983, acest limbaj de programare se regăseşte atât în aplicaţii desktop, cât şi în infrastructura serverelor)

5. PHP (folosit de foarte multe dintre marile companii, precum Yahoo sau Facebook, este considerat unul dintre cele mai detestate limbaje de către programatori, notează GitHub)

4. Ruby (este considerat unul dintre cele mai simple limbaje, la fel şi Rails – un add-on al Ruby)

3. Java (inventat de Sun Microsystems, in 1991, acest limbaj şi câştigat popularitatea datorită Oracle)

2. Python (a fost lansat în 1989 şi este şi acesta considerat unul dintre limbajele relativ uşor de învăţat)

1. JavaScript (în ciuda numelor similare, nu are prea multe în comun cu Java. Acest limbaj este de câţiva ani cel mai popular în rândul dezvoltatorilor software)

sursa: BusinessInsider.com

Parallax

Vizualizari
13747
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ati tradus foarte gresit o idee gresita.
Java nu a fost facut popular de Oracle. Oracle a cumparat Sun in ideea sa ofere si hardware pt bazele de date; Java a venit la pachet, nu a reprezentat o miza pentru Oracle.
poza de profil
CSS nu este un limbaj de programare pentru ca nu poti sa faci "un program" doar cu el (un program trebuie sa aiba un anumit algoritm si sa rezolve o problema). CSS este pentru stiluri intr-o pagina web (culori, fonturi, alinieri, etc). Daca pui pe un CV ca esti "CSS programmer" o sa rada si curcile de tine :)
poza de profil
CSS-ul nu e un limbaj de programare ci mai degraba o suita de adnotari
Java nu a castigat datorita Oracle, ci a fost achzitionata pentru ca era unmediu f puternic de dezvoltare.
poza de profil
Constantin
Ghinea
GitHub-ul care a realizat acest top, s-a limitat la clasamentul primelor 15 limbaje de programare ? parcă nu-mi vine să cred... Ași fi curios să știu pe ce loc se află Paradox 3,5, dar probabil acest lucru nu-i posibil.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri