Claudiu Zamfir
Afacerile din domeniul agriculturii au avut venituri în creștere continuă în perioada 2016-2018, dar atenție și la datoriile pe care firmele din domeniu le acumulează! O analiză realizată de sistemul de business intelligence Termene.ro ne arată harta celor mai puternice firme agricole din România.
După scăderea drastică din anul 2015, când cifra de afaceri totală s-a diminuat până la 15,2 miliarde de lei, după ce în anul 2014 fusese de 18 miliarde de lei, companiile care activează în sectorul agriculturii au înregistrat venituri care au crescut constant până la valoarea de 20 de miliarde de lei în anul 2018.
Cu toate acestea, un aspect îngrijorător semnalat de studiul Termene.ro este că datoriile pe care firmele din domeniu le totalizează sunt într-o creștere continuă, depășind rata de creștere a cifrei de afaceri. Dacă în anul 2014 valoarea cifrei de afaceri cumulată era comparabilă cu cea a datoriilor (ambele fiind de aproximativ 18 miliarde de lei), în intervalul 2015 - 2018 datoriile au crescut la peste 24,5 miliarde de lei, cu 4,5 miliarde de lei mai mari decât cifra de afaceri a aceluiași an.
Agricultura este direct influențată de zona geografică în care se desfășoară. La nivel județean, companiile din județul Călărași au înregistrat veniturile cele mai mari, peste 1,9 miliarde de lei, urmate de cele din județul Constanța cu 1,6 miliarde de lei și cele din județul Timiș cu 1,4 miliarde de lei. Alte județe relevante pentru agricultura românească sunt Teleorman, Brăila, Ialomița și Dolj, toate cu firme a căror venituri cumulate sunt situate între 1 și 1,1 miliarde de lei.
În 6 dintre cele 7 județe de top, ponderea firmelor cu risc de intrare în insolvență se apropie de 50% (cinci firme din zece), cu cele mai mici valori înregistrate în județele Ialomița și Călărași, unde aceasta este de 42,3% (aproape 5 firme din 10), iar în județul Timiș aceasta depășește procentul de 61% (6 firme din 10 având risc de a intra în insolvență).
infografic Termene by Claudiu on Scribd