Denisa Crăciun

TOP domenii în care românii au vrut să lucreze în 2023 și cele pe care le-au ocolit (platformă de recrutare)

joburi

A crescut interesul românilor pentru angajare sau pentru schimbarea jobului în 2023 față de 2022, potrivit unei platforme de recrutare care arată că din ianuarie și până în prezent au fost înregistrare 10 milioane de aplicări la anunțurile de locuri de muncă.

În 2023 au fost cu 5% mai multe aplicări la anunțurile de joburi față de 2022, conform eJobs. De asemenea, anul acesta locurile de muncă remote au atras un număr record de aplicări, potrivit platformei de recrutare.

„Spre deosebire de anul trecut, când mai degrabă piața a fost cu ochii pe candidați, anul acesta, candidații au stat cu ochii foarte aproape de piață. Nu doar că au aplicat mai mult cei care aveau deja un cont pe platformă, dar am văzut și o creștere de aproape 10% a numărului de candidați noi. Foarte probabil ca și anul viitor să asistăm la același fenomen, în contextul în care cel mai recent sondaj pe care l-am derulat relevă faptul că 56% dintre respondenți au în plan o schimbare de job în 2024”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Top domenii la care românii au aplicat cel mai mult în 2023

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări în 2023 au fost:

 • retail (3,1 milioane);
 • servicii (1,3 milioane);
 • call – center / BPO (1,3 milioane);
 • IT / telecom (1,1 milioane);
 • financiar – bancar (1 milion).

De cealaltă parte, domeniile pentru care candidații au manifestat cel mai scăzut interes au fost:

 • real estate;
 • industria textilă;
 • educație / training;
 • farma;
 • asigurări;
 • arte / entertainment.

În 2023, 14,4% din totalul aplicărilor a mers către joburile remote, respectiv 1,5 milioane de aplicări comparativ cu 1,2 milioane în 2022.

„Și pentru locurile de muncă din străinătate a fost atins un record, însă, în acest caz vorbim despre cel mai mic număr de aplicări din ultimii ani – aproape 160.000”, mai spune Roxana Drăghici.

Românii care și-au căutat activ un loc de muncă în 2023

Cu 3,8 milioane de aplicări, candidații din segmentul de vârstă 25-35 de ani au fost cei mai activi în căutarea unui job. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au cumulat aproape 3 milioane de aplicări, iar 1,9 milioane au venit din categoria 36 – 45 de ani.

Candidații care au mai mult de 45 de ani rămân o parte relativ timidă și cu cel mai ridicat nivel de reticență când vine vorba de schimbarea jobului. Aceștia au înregistrat 1,1 milioane de aplicări. Mai puțin de 100.000 de aplicări aparțin celor care au maximum 18 ani.

„Pentru primele trei categorii, vedem nu doar o creștere a numărului de candidați noi și de candidați care s-au reactivat după un 2022 mai liniștit, ci și un număr mai mare de aplicări / candidat. Cei mai mulți vizează joburile entry - level, care cer o experiență de maximum doi ani și, foarte aproape de acestea, se află pozițiile mid-level (2 – 5 ani de experiență). De altfel, în 2023, și oferta de joburi tot de pozițiile entry și mid a fost dominată. Anul acesta a venit, însă, cu relativ puține mișcări din zona de management. Au fost candidații cei mai stabili și mai greu de convins să facă o schimbare de carieră – pentru anunțurile care căutau manageri au fost înregistrate puțin peste 800.000 de aplicări”, explică Roxana Drăghici.

 În acest moment, pe platforma de recrutare eJobs sunt disponibile peste 22.000 de locuri de muncă.

Parallax

Vizualizari
409
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri