Denisa Crăciun

Top domenii cu cele mai multe firme care au intrat în insolvență în România, în 2021

Thumbnail

În 2021, un număr de 6.144 de profesioniști au intrat în procedură de insolvență, în creștere cu 8% față de 2020, primul an de pandemie COVID-19, arată o analiză efectuată de o societate de practicieni în insolvență.

Metropola București-Ilfov cumulează peste 20% din totalul insolvențelor din România, urmată de județele Cluj, Bihor, Timiș și Iași, care reunesc peste 40% din numărul total de insolvențe.

La polul opus se află județele Botoșani, Vaslui, Tulcea, Harghita și Covasna, fiecare cu procente de sub 1%, potrivit Eurosmart SPRL.

Thumbnail

Top cele mai afectate domenii 

  1. comerț ( 29%);
  2. construcții (16%);
  3. industria prelucrătoare (12%);
  4. HoReCa (8,5%).

Thumbnail

 

„Având în vedere efectele economice cauzate de creșterea salariului minim, creșterea substanțială a costurilor cu utilitățile, majorarea indicelui ROBOR cu impact direct în costul de finanțare, precum și creșterea cu peste 40% a sumelor refuzate la plată la finele anului 2021 față de 2020, estimăm că insolvența va menține trendul crescător, care poate fi chiar mai accentuat în 2022”, completează Octavian Barbu, Business Development Manager Eurosmart.

„Anticipăm senzitivități în rândul companiilor care activează în domenii energofage - acestea fiind direct afectate de creșterea costului energiei. Dar și a crescătorilor și procesatorilor de carne care sunt nevoiți să acceseze noi fluxuri de aprovizionare din cauza pestei porcine, implicit fiind supuși și presiunii prețurilor concurențiale ale produselor de import. Totodată sesizăm un risc crescut de insolvență și în cazul jucătorilor de talie mică din sectorul agricol. Principalii factori care contribuie la agregarea acestui risc sunt: creșterea prețului input-urilor, lipsa capacităților de depozitare care determină valorificarea la prețuri scăzute și creșterea costului de finanțare - necesarul de capital de lucru fiind specific acestor domenii”, mai spune Octavian Barbu.

Analiza a fost realizată de Eurosmart în baza datelor publicate pe siteurile onrc.ro și bnr.ro.

Parallax

Vizualizari
871
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri