Denisa Crăciun

Top 2023: Orașe din România preferate pentru investiții imobiliare

Thumbnail

În 2023, valoarea totală a investițiilor imobiliare planificate de investitori se situează între 700 milioane și 1,2 miliarde de euro, conform unui studiu.

47% dintre investitorii activi în marile centre regionale din România și-au bugetat investiții între 30-50 de milioane de euro, 26% dintre respondenți au bugete sub 30 de milioane de euro, 16% plănuiesc să investească între 50-100 de milioane, iar 11% și-au anunțat intenția de a investi peste 100 de milioane de euro, arată un studiu realizat de Romania Property Club.

Totodată, destinațiile de investiții imobiliare cotate cel mai bine pentru 2023 în afara Bucureștiului sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, urmate de Brașov și Constanța.

Oradea, Arad, Ploiești și Galați-Brăila sunt și ele pe harta investitorilor.

destinații de investiții imobiliare în 2023

Proiecte moderne de clădiri de birouri în suprafață de aproximativ 270.000 mp sunt în dezvoltare în orașe ca Iași, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

De cealaltă parte, în ceea ce privește sectorul de retail, investitorii lucrează la proiecte ce însumează 260.000 mp.

75% din această suprafață este reprezentată de parcuri de retail, în orașe secundare și terțiare, conform raportului.

Investitorii în active logistice își mențin încrederea în România în 2023, cu proiecte de parcuri industriale ce însumează 550.000 mp la nivel național.

Din acest stoc, 60% este planificat în afara Bucureștiului. Dacă toate aceste proiecte vor fi livrate până la finalulul anului în curs, România va depăși stocul de 7 milioane de mp, potrivit raportului. 

Proiectele de infrastructură cu cel mai mare impact sunt finalizarea aeroportului din Brașov  și lucrările la Autostrada Moldovei – A7.

Noua autostrada va avea un impact direct în sectorul logistic, zona de Nord-Est a țării deținând în prezent doar 2% din stocul național de spații industriale, sunt de părere investitorii. 

În pofida unui climat economic instabil, liderii imobiliari își mențin încrederea în centrele regionale, principalele avantaje menționate de aceștia fiind:

  • fondurile importante din programul PNNR, care vor crește per total competitivitatea Românie;
  •  infrastructura energetică ce asigură independența țării;
  • resursa umană de valoare.

La capitolul provocări, cel mai des menționate au fost efectele inflației și creșterea costurilor de finanțare, amânarea deciziilor de către parteneri precum și erodarea puterii de cumpărare.

Numărul tranzacțiilor rezidențiale din București a scăzut

Un alt studiu arată că numărul tranzacțiilor cu proprietăți imobiliare, pe segmentul rezidențial din București, a scăzut cu 30 - 35% în ultimele luni, însă deprecierea imobilelor nu a fost mai mare de 4%.

Cererea de spații rezidențiale a fost impactată de la izbucnirea războiului din Ucraina, când, în primul trimestru din 2022, tranzacțiile au stagnat, conform companiei de consultanță imobiliară 24 Real.

În plus, creșterea dobânzilor bancare a pus o mare presiune pe accesul la finanțare, susține Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul companiei.

Totuși, scăderea cererii și apetitului românilor pentru achiziția de proprietăți imobiliare este surprinzătoare, în condițiile în care volumul lucrărilor de construcții din 2022 a crescut cu 12,9% față de anul precedent, potrivit datelor INS citate de compania de consultanță imobiliară, în timp ce construcțiile de clădiri rezidențiale au crescut cu circa 5%.

O altă concluzie a studiului arată că volumul de spații de birouri tranzacționate în București s-a ridicat anul trecut la circa 320.000 mp, în creștere cu peste 5% față de 2021 și mai mare decât în 2017 sau 2018, dar încă sub recordul stabilit în 2019, când pe piața din Capitală s-au tranzacționat aproximativ 400.000 mp.

Parallax

Vizualizari
1781
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri