Denisa Crăciun

TOP 2022: Cele mai căutate industrii în care românii vor un job vara aceasta și salariile pe care le oferă firmele

Thumbnail

În 2022, încă din luna aprilie și odată cu apropierea sezonului cald, a crescut numărul de locuri de muncă disponibile, potrivit platformei OLX, care mai arată că a existat și o creștere a numărului de căutări făcute de cei care vor să se angajeze.

Statistica națională, citată de platforma online, arată că de la lună la lună se poate observa un număr în creștere în ceea ce privește ofertele de joburi disponibile pentru românii care își caută un loc de muncă. În paralel, și numărul de șomeri înregistrați oficial este în scădere.

Astfel, conform datelor Ministerului Muncii, dacă în ianuarie 2022 erau aproximativ 234.000 de șomeri, iar rata șomajului era de 2,68%, în luna mai erau înregistrați doar 222.600 de șomeri, cu o rată a șomajului de 2,55%.

Top cele mai căutate 5 industrii de românii care își doresc un job în această vară

Conform platformei online, în 2022, în unele domenii au existat sute de mii de căutări efectuate de cei care vor un loc de muncă.

Astfel, doar în primele cinci cele mai dorite domenii, candidații au înregistrat 880.000 de căutări de locuri de muncă disponibile, în intervalul aprilie-iunie, cu 100.000 mai multe decât în perioada similară din 2021, pe OLX.

Astfel, domeniul în care și-au dorit cei mai mulți români să se angajeze a fost „Șoferi - Sevicii Auto – Curierat”, cu un total de aproximativ 320.000 de căutări în trimestrul al doilea din 2022.

Un interes crescut a fost și pentru joburile disponibile în domeniul ”Personal hotelier - restaurant”, unde   s-au înregistrat aproximativ 213.000 de căutări, în lunile aprilie-iunie, iar pe podium a urcat și categoria ”Ingineri - Meseriași - Constructori”, cu 126.000 de căutări.

La mare căutare au fost și ofertele de muncă din pentru categoria ”Lucrători producție - depozit – logistică”, în care au existat circa 124.000 de căutări în intervalul menționat, precum și locurile de muncă disponibile la secțiunea ”Alte locuri de muncă” – aproximativ 98.000 de căutări.

Un anunț de recrutare part-time de operatori sondaje de opinie s-a făcut remarcat pe platformă, prin numărul mare de CV-uri atrase.

Astfel, anunțul publicat de o companie specializată în sondaje de opinie, care căuta colaboratori pentru a participa la sondaje de opinie online, realizate de pe telefon/tabletă sau laptop, de acasă, a atras aproximativ 21.800 de aplicări.

În al doilea trimestru al anului 2021, cel mai căutat domeniu era tot „Șoferi - Sevicii Auto – Curierat”, însă cu un total de doar 284.000 de căutări, fiind urmat de ”Ingineri - Meseriași - Constructori”, de data aceasta, cu 160.000 de căutări, iar pe locul al treilea era domeniul ”Personal hotelier - restaurant”, unde se înregistrau aproximativ 147.000 de căutări.

Un număr mare de candidați și-au dorit un loc de muncă și din domeniile ”Lucrători producție - depozit - logistică”, unde au fost totalizate 105.000 de căutări, și ”Alte locuri de muncă”, unde în lunile aprilie – iunie 2021 candidații au efectuat 84.000 de căutări.

Top 5 industrii cu cele mai multe oferte de muncă în perioada aprilie - iunie 2022

În intervalul aprilie - iunie 2022, în toate domeniile de activitate numărul de joburi disponibile a crescut odată cu apropierea sezonului cald, zeci de mii de locuri de muncă fiind la dispoziția celor care vor să lucreze pe timpul verii.

Câteva dintre aceste domenii au înregistrat cele mai multe anunțuri cu oferte de muncă.

Astfel, în top s-a aflat categoria ”Lucrători producție - depozit – logistică”, în care angajatorii au publicat 22.500 de anunțuri de angajare în cele trei luni, urmată de ”Personal hotelier - restaurant”, în care au fost disponibile peste 14.100 de anunțuri de angajare și de domeniul „Șoferi - Sevicii Auto – Curierat”, unde candidații au putut alege dintr-un total de 13.900 de anunțuri.

Pe locul al patrulea a intrat categoria ”Alte locuri de muncă”, în care angajatorii au publicat circa 13.300 de anunțuri, urmată de domeniul ”Ingineri - Meseriași - Constructori” – 10.800 de anunțuri de angajare.

Top 5 industrii cu cele mai puține oferte de muncă în perioada aprilie - iunie 2022

La polul opus, în trimestrul al doilea din acest an, cele mai puține oferte de angajare au fost disponibile pe platformă în categoriile ”Internship - Munca temporară - sezonieră”, unde, în intervalul aprilie-iunie, au fost publicate doar 279 de anunțuri.

Un număr mic de joburi disponibile au fost și în domeniile ”Resurse Umane”, unde angajatorii au publicat 376 de anunțuri cu locuri de muncă, pe parcursul celor trei luni, precum și în categoriile ”Marketing - PR - Media” - 381 de anunțuri, ”Evenimente și divertisment”- 382 de anunțuri, ”IT - Telecomunicații” - 423 de anunțuri.

Top 5 cele mai mari salarii oferite de firme

Cele mai mari salarii oferite de angajatori în trimestrul al doilea al anului, prin intermediul platformei OLX, pentru cei interesați să se angajeze odată cu venirea sezonului cald, variază între 13.000 de lei și peste 400.000 lei pe lună.

Astfel, remunerația de top, de peste 410.000 de lei lunar a fost pusă la bătaie pentru o poziție de influencer și este de 10 ori mai mare decât următoarea în clasament, de mecanic în Germania, pentru care compania oferă 41.000 de lei pe lună. Podiumul este completat de un anunț de angajare pentru postul de șofer profesionist, cu un salariu de 25.000 de lei lunar.

În top intră și un alt anunț de recrutare de sofer profesionist, cu o remunerație lunară de 13.600 de lei, iar locul al cincilea este ocupat de un anunț pentru funcția de sales team leader, pentru care o organizație este dispusă să ofere 11.400 de lei lunar.

Pe OLX, categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active și peste 4 milioane de vizite lunare.

Parallax

Vizualizari
632
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri