Dan Popa

Sase mega-tendinte care redefinesc lumea si de care e bine sa tii cont daca vrei sa iti infiintezi o firma

Imagine principala
Sase mega-tendinte care redefinesc lumea si de care e bine sa tii cont daca vrei sa iti infiintezi o firma
Exista sase tendinte majore care redefinesc lumea in care traim, se
arata intr-un Raport publicat marti de EY (vezi documentul in
atasament). Fiecare dintre aceste tendinte are capacitatea de a schimba
si remodela lumea in moduri surprinzatoare si neasteptate atat in
prezent cat si in viitor. Acestea sunt: convergenta digitala; intarirea
spiritului antreprenorial; crearea unei piete globale; cresterea cererii
de resurse globale; redefinirea domeniului sanatatii; urbanizarea. 
"Descriem mega-tendintele ca marile forte globale care definesc viitorul
prin impactul profund asupra economiilor, sectoarelor de activitate,
societatilor si indivizilor. Bunurile, capitalul si forta de munca se
deplaseaza la nivel global cu o viteza mai mare ca oricand si dupa
tipare noi. Inovatia tehnologica rescrie atat fiecare industrie cat si
modul in care oamenii isi gestioneaza vietile. In aceasta lume,
accelerarea tot mai intensa a schimbarii reprezinta una din putinele
constante," declara Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si
Moldova.

Chiar daca fiecare mega-tendinta este de sine statatoare, între ele exista în mod cert o legatura. Revolutia digitala, de exemplu, este strâns legata de transformarile aşteptate la nivelul celorlalte cinci mega-tendinte. Big Data, senzorii şi aplicatiile pentru retelele sociale vor marca redefinirea modului în care este gestionata sanatatea publica. tehnologiile digitale vor conduce la concretizarea "oraşelor inteligente" de mâine. Abilitatea de a genera modele de afaceri bazate pe tehnologii digitale a facilitat dezvoltarea de companii noi şi inovatoare de catre antreprenorii din întreaga lume.

Mega-tendintele ilustreaza o lume în mişcare. Puterea economica continua sa se deplaseze catre est. Apar noi piete şi noi conexiuni comerciale. Granitele dintre sectoarele industriale se estompeaza. Noii jucatori din piata, pentru care mediul digital este unul nativ, rastoarna modelele de afaceri existente. Jucatorii dintr-un sector industrial (tehnologic) patrund în alte sectoare (cum ar fi sanatatea) cu propuneri noi şi interesante. Pe masura ce lumea înainteaza cu viteza catre 2030, evolutiile  acestor şase mega-tendinte, precum şi interactiunile dintre ele vor trebui cu siguranta monitorizate continuu.

1. Convergenta digitala
Alimentata de convergenta dintre mediul social, mobil, cloud şi big data, precum şi de cererea privind accesul la informații oricând și oriunde, tehnologia are un puternic impact în zonele de business ale unei companii. În prezent, companiile dispun de foarte multe oportunitati de a utiliza eficient o gama larga de dispozitive interconectate prin intermediul "Internet of things". Companiile pot astfel extrage mari cantitati de informatii, pot patrunde pe noi piete, transforma produsele existente şi au ocazia de a  propune pietelor noi modele de afaceri şi de livrare.

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
•    transformarea digitala schimba modelele de afaceri şi peisajul concurential din cele mai multe industrii; 47% dintre ocupațiile existente în economiile avansate se afla în riscul de a fi automatizate în urmatorii 20 de ani.
•    Companiile nu reușesc sa utilizeze aproximativ 80% din datele generate din relația cu clienții; pâna în 2018, o treime din top 20 de firme din majoritatea industriilor vor fi afectate de platformele de date specifice industriei respective.
•    Declinul înregistrat de utilizarea PC-urilor şi creşterea gradului de adoptare a dispozitivelor mobile alimenteaza un nou univers de lucru: "mobile first".
•    Pe masura ce amenintarile informatice continua sa se multiplice, devine tot mai greu ca datele, proprietatea intelectuala şi informatiile personale sa fie protejate eficient.
•    Stilurile de lucru şi mijloacele de a stimula talentele devin tot mai agile şi flexibile în universul digital; tehnologiile digitale şi robotice vor eficientiza tot mai mult sau chiar înlocui munca oamenilor.

2. Întarirea spiritului antreprenorial
Creşterea şi prosperitatea economica, precum şi maturizarea rapida a economiilor ramân dependente în mare masura de activitatea antreprenoriala. Chiar daca o parte din activitatea antreprenoriala de la nivel global este înca motivata de necesitate, antreprenoriatul "de impact", odinioara concentrat în pietele mature, devine acum un motor esential de expansiune economica în pietele cu creştere rapida. În unele cazuri, aceşti întreprinzatori înfiinteaza companii inovatoare şi scalabile, care capitalizeaza nevoile locale şi inspira şi alti antreprenori.

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
•    Motorul activitatii antreprenoriale în pietele cu creştere rapida se deplaseaza de la necesitate la oportunitate.
•    Antreprenorii de impact vor continua sa înfiinteze afaceri cu caracter transformational, atât în pietele cu creştere rapida, cât şi în cele mature.
•    Noul profil al antreprenorului la nivel global este mai degraba tânar şi/sau de gen feminin; Aproape 50% din antreprenorii din lume au între 25 și 44 de ani; aproximativ 126 de milioane de femei lanseaza sau conduc o companie în 67 de tari din lumea întreaga.
•    Se dezvolta din ce în ce mai multe medii care susțin creşterile de tip antreprenorial, prin accesul la finantare, reglementare şi fiscalitate adecvate, prin sistemul de educatie şi prin sprijinirea dezvoltarii culturii antreprenoriale.
•    Accesul la finantare ramâne cel mai mare obstacol.

3. Crearea unei pietei globale
Ritmurile accelerate de creştere economica şi sporul natural pozitiv din pietele cu creştere rapida vor continua sa defineasca urmatorul deceniu. Un nou segment de natiuni emergente, activate de propriile clase de mijloc în dezvoltare, vor capta atentia la nivel global. Inovatia se va face tot mai mult simtita în pietele cu creştere rapida. Economiile lumii vor ramâne extrem de interconectate prin intermediul comertului, investitiilor şi sistemelor financiare. Acestea vor alimenta nevoia unei mai bune coordonari a politicilor globale între natiuni şi de dezvoltare a unor lanturi mai flexibile de aprovizionare pentru companiile care activeaza într-un astfel de mediu.
 
Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
•    Puterea economica de la nivel global continua sa se deplaseze catre economiile cu creştere rapida; pâna în 2030, piețele cu creștere rapida vor reprezenta 63% din PIB-ul global, de la 38% în acest moment.
•    tarile în curs de dezvoltare vor continua sa-şi creasca nivelul de intrari şi ieşiri de capital; 50% din capitalul global se va regasi pâna în 2030 în țarile în curs de dezvoltare, marcând o redistribuire globala a bunastarii.
•    Clasa mijlocie, în creştere la nivel global, va continua sa stimuleze aparitia de noi piete.
•    "O noua ordine mondiala a cunoaşterii" începe sa se contureze.
•    Competiția pentru atragerea de talente devine tot mai apriga, o mai mare diversitate a fortei de munca oferind avantaje competitive.

4. Creşterea cererii de resurse globale
Creşterea populatiei în valori absolute, dezvoltarea economica şi creşterea numarului de consumatori din clasa de mijloc vor alimenta creşterea cererii globale de resurse naturale – atât regenerabile, cât şi non-regenerabile. În vreme ce resursele non-regenerabile ale planetei sunt finite din punct de vedere tehnic, noile tehnologii continua sa modifice tabloul ofertei de resurse în viitor, prin posibilitati noi de accesare a unor rezerve de petrol, gaz şi minereuri, care anterior erau greu de accesat. Aplicarea de noi tehnologii, precum şi peisajul în schimbare al ofertei, vor facilita adaptarea modelelor de afaceri şi inovatia – precum şi modificarea echilibrului geopolitic de putere. Preocuparile tot mai mari legate de degradarea mediului înconjurator, necesitatea conservarii resurselor strategice şi asigurarii resurselor noastre de hrana şi apa ne indica faptul ca protejarea şi conservarea planetei sunt imperative pentru viitor.

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
•    Se va intensifica competiția pentru resursele naturale deoarece acestea sunt limitate.
•    Oferta tot mai mare din surse regenerabile şi neconventionale va duce la schimbarea dinamicii mix-ului global energetic.
•    Deficitul de apa va genera o serie de provocari pentru industria alimentara şi energetica; 90% din producția mondiala de energie depinde de apa; pâna în 2030, cererea de apa va depași cu 40% oferta, conform Națiunilor Unite.
•    Schimbarile climatice şi fenomenele meteo extreme vor necesita masuri proactive de adaptare sau de dezvoltare a capacitații de adaptare; costul adaptarii la schimbarile climatice se va ridica între 70-100 miliarde USD în fiecare an pâna în 2050.
•    transparenta şi securizarea lanturilor globale de aprovizionare vor deveni extrem de importante.

5. Redefinirea domeniului sanatații
Domeniul sanatatii publice – care deja reprezinta 10% din PIB-ul la nivel global – se gaseşte în pragul unei transformari epocale. Sistemele de sanatate şi contribuabilii sunt supuşi la presiuni tot mai mari legate de costuri, exacerbate de schimbarile demografice, de creşterea veniturilor din pietele cu creştere rapida şi de o epidemie iminenta a maladiilor cronice. Explozia big data şi a tehnologiilor mobile health permit generarea şi analiza informatiilor în timp real. Aceste tendinte încep sa defineasca o abordare fundamental diferita – trecerea de la servicii de îngrijire medicala la un management al sanatatii, cu o concentrare mai mare asupra comportamentelor sanatoase, prevenirii şi îngrijirii în timp real. Cu alte cuvinte, succesul cere ca noi sa ne re-imaginam abordarea domeniului sanatatii.

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
•    Provocarile legate de costuri, calitatea actului medical şi accesul la sanatate vor continua sa stimuleze initiativele de reformare a domeniului medical.
•    Numarul maladiilor cronice va cunoaşte o adevarata explozie, necesitând solutii de tip comportamental; 80% din decesele datorate bolilor cronice au incidenta în tarile cu venituri mici şi medii, în creştere fata de doar 40% în 1990.
•    Îngrijirea sanatatii va deveni mult mai prezenta în activitațile zilnice prin intermediul noilor tehnologii și a soluțiilor în creștere de tip mobile şi social health; peste 20.000 de aplicatii mobile legate de îngrijirea sanatatii sunt disponibile în acest moment.
•    Informatiile din zona geneticii transforma modul de dezvoltare a noilor medicamente.
•    Medicina personalizata va ajunge la stadiul de maturitate.
•    Companiile din domeniul îngrijirii sanatații vor concura din ce în ce mai mult cu noi jucatori non-tradiționali.

6. Urbanizarea
La nivel global, numarul şi dimensiunea oraşelor continua sa creasca – tendinta fiind alimentata de urbanizarea rapida din pietele emergente şi de continua urbanizare de pe pietele mature. Conform datelor ONU, 54% din populatia lumii traieşte în prezent în oraşe, iar pâna în 2050 acest procent va creşte la 66%. Pentru a valorifica beneficiile economice ale urbanizarii, factorii de decizie şi sectorul privat trebuie sa dezvolte planuri eficiente în masura sa atraga investitii sustenabile în construirea de drumuri, autostrazi, poduri, aeroporturi, în retele de apa, electricitate, energie, telecomunicatii şi alte tipuri de infrastructuri. O strategie eficienta pentru provocarile cu care se confrunta oraşele, incluzând schimbarile climatice şi saracia, va fi esențiala pentru dezvoltarea unor oraşe ale viitorului competitive, sustenabile şi fiabile.

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
•    Oraşele de la nivel global vor deveni mai prospere și vor dobândi o mai mare putere economica. topul celor mai prospere orașe se orienteaza spre est.
•    Evolutiile demografice vor remodela creşterea urbana pe tot cuprinsul globului; fenomenul urbanizarii s-a intensificat – 54% din populația actuala a lumii traiește la oraș, iar pâna în 2050 aceasta proporție va ajunge la 66%.
•    Un univers urban necesita investitii majore în infrastructura, dar partea de finantare va ramâne o provocare; urbanizarea rapida va necesita pâna la 70 trilioane USD pâna în 2030, din care doar 45 trilioane USD sunt realizabili, din cauza lipsei posibilitaților de finanțare.
•    Urbanizarea sustenabila şi durabila va fi cruciala pentru perspectivele de viitor ale omenirii.
Parallax

Vizualizari
178
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
limbaj corporatist Sunt curios daca domnul acesta a condus vreo data o companie,daca si-a riscat vreun active pentru a-si finanta business-ul...atat de rupt de realitate si teoretizat articolul incat ma intreb daca nu cumva a fost scris de un soft...Ii recomand acestui domn,sa incerce penrtu o zi sa supravietuiasca in mediul de afaceri din Ro,unde statul,prin institutiile sale,a devenit un stat represiv spiritului antreprenorial...Succes!
poza de profil
MegaTrends ...excelent articol, concis si fundamentat; felicitari autorului!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri