Adi Iacob
Agenția de presă chineză de stat Xinhua a dezvăluit noul "prezentator de știri cu inteligență artificială" - o compoziție video digitală creată cu ajutorul inteligenței artificiale din imaginile unor gazde umane, care citește știrile utilizând voci sintetizate.
Nu este clar ce tehnologie a fost utilizată pentru a crea prezentatorii robotici, însă se pare că Xinhua a folosit imaginile unor persoane ca bază, iar apoi părți animate ale gurii și feței pentru a transforma prezentatorul într-o marionetă virtuală. Combinând acest lucru cu o voce sintetizată, Xinhua poate programa prezentatorii digitali să citească știrile, mult mai rapid și mai ieftin decât utilizarea proceselor tradiționale, scrie The Verge.
Potrivit Xinhua și South China Morning Post, au fost creați doi prezentatori digitali (unul pentru emisiunile în limba engleză și unul pentru cele în limba locală) în colaborare cu motorul de căutare chinezesc Sogou. Creatorii susțin că prezentatorii au "perspective nesfârșite" și pot fi utilizați pentru a genera mai ieftin conținut pentru emisiunile TV ale agenției.
"Fiecare prezentator robotic poate lucra 24 de ore pe zi pe site-ul său și pe diferite platforme de social media, reducând costurile de producție de știri și îmbunătățind eficiența", spun reprezentanții Xinhua.
Totuși, această tehnologie are limitările sale. În videoclipurile în care prezentatorul digital vorbește în limba engleză, este evident că gama expresiilor faciale este limitată, iar vocea este artificială. Însă în acest domeniu sunt aduse îmbunătățiri rapide și nu este greu să ne imaginăm un viitor în care prezentatorii virtuali nu pot fi deosebiți de cei reali.
Personajele digitale ajung încet în cultura mainstream, cu figuri precum modelele vedeta pop virtuală Hatsune Miku și modelele digitale de pe Instagram care familiarizează publicul cu acest tip de creație.
Model digital de pe Instagram: