Claudiu Zamfir

Operatorii de telefonie mobilă se plâng că europenii nu folosesc tehnologia 5G la capacitate maximă

Thumbnail

GSMA, o organizație patronală care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă și dn industriile conexe, se plânge că autoritățile din Europa „au divergențe” în privința utilizării tehnologiei 5G la capacitate maximă, în timp ce China va profita pe deplin de aceste capabilități de comunicații.

Împreună cu Ericsson, Huawei, Nokia și ZTE, GSMA atrage atenția referitor la importanța benzii 6 GHz pentru viitorul 5G. Viteza maximă și capacitățile 5G depind de accesul la spectrul de mid-band. Pentru a asigura performanța 5G pe termen lung este nevoie de mai multă capacitate în această zonă, iar 6 GHz este un candidat principal”, spun cei de la Global System for Mobile Communications (GSMA), într-un comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

Redăm comunicatul GSMA integral:

Tehnologia 5G este un pilon al transformării digitale. Integrarea sa în munca și viața de zi cu zi poate avea un impact semnificativ în dezvoltarea comunităților și a economiilor, mai precis, poate crește PIB-ul mondial cu 2,2 trilioane de dolari, potrivit GSMA, organizație care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume și a organizațiilor din sectoarele adiacente industriei.

În 2019, serviciile mobile au generat 4,7% din PIB global. Până în 2024, contribuția se estimează că va crește la 4,9% din PIB. Totuși, acest lucru se poate întâmpla numai dacă există resurse de spectru suficiente pentru a asigura capacitatea de inovație și dezvoltare.

În acest moment, însă, potențialul economic al 5G se află într-o zonă de risc, deoarece țările au divergențe asupra spectrului 6 GHz. Noua tehnologie va putea accelera transformarea digitală a tuturor industriilor și sectoarelor, declanșând noi valuri de inovație de care vor beneficia miliarde. Această tehnologie este crucială pentru obiectivele legate de mediu și climă, deoarece conectivitatea înlocuiește carbonul. Cu toate acestea, pentru a ajunge la toți utilizatorii, industriile vor avea nevoie de capacitatea suplimentară pe care o oferă banda de 6 GHz.

Însă, în ciuda importanței 6 GHz pentru viitorul 5G, guvernele au deja divergențe. China va folosi tot spectrul de 1200 MHz în banda de 6 GHz pentru 5G. Europa a împărțit banda, partea superioară fiind luată în considerare pentru 5G, dar cu o nouă tranșă de 500 MHz disponibilă pentru Wi-Fi. Africa și părți din Orientul Mijlociu adoptă o abordare similară. Cercetările efectuate de Coleago Consulting privind necesitățile spectrului 5G de mid-band în Europa arată că este necesară o cantitate suplimentară de 1 până la 2 GHz de spectrul mid-band pentru a fi conformă cu ratele de date privind experiențele utilizatorului IMT-2020 de 100 Mbit / s (downlink) și 50 Mbit / s (uplink), definite de UIT-R, pentru o capacitate de acoperire mare la nivel de oraș în perioada 2025-2030. Realizarea acestui obiectiv va fi o provocare fără un spectru licențiat de 6 GHz pentru 5G. La cealaltă extremă, SUA și o mare parte din America Latină au declarat că niciuna dintre aceste resurse valoroase nu va fi disponibilă pentru 5G, ci mai degrabă va fi oferită Wi-Fi-ului și altor tehnologii fără licență.

Conform GSMA, Banda 6 GHz este esențială nu numai pentru operatorii de rețele mobile, pentru a oferi o conectivitate îmbunătățită la prețuri accesibile pentru o mai mare incluziune socială, ci și pentru a furniza viteza și capacitatea datelor necesare pentru orașele inteligente, transport și fabrici. Se estimează că rețelele 5G au nevoie de 2 GHz de spectru de mid-band în următorul deceniu pentru a-și valorifica întregul potențial.

Împreună cu Ericsson, Huawei, Nokia și ZTE, GSMA atrage atenția referitor la importanța benzii 6 GHz pentru viitorul 5G. Viteza maximă și capacitățile 5G depind de accesul la spectrul de mid-band. Pentru a asigura performanța 5G pe termen lung este nevoie de mai multă capacitate în această zonă, iar 6 GHz este un candidat principal.

Parallax

Vizualizari
640
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri